За преподавателиЙога извън постелката

Йога извън постелката

Йога практикуващите и тези, които посещават йога класове се наслаждават на ползите от йога – здраве, красиво и младо тяло,  повишена гъвкавост, стройна осанка.  И това е прекрасно! Но … не е достатъчно за тези от нас, които се стремят  към духовния път на йога. Тук вече не е достатъчно да се практикува гъвкавост и ахимса (ненасилие) само на постелката, а най-вече извън нея, в живота към всички, с които общуваме. Тук се учим да бъдем гъвкави и състрадателни , както към себе си, така и към останалите.

Добре е човек да е амбициозен, да планира и управлява живота си, да се стреми към съвършенство.  Трябва обаче да се запитаме дали това  не е за сметка на нашето здраве , на нашите взаимоотношения и на свободата ни.

Практиката на самообучение,  наречена  svvdhyaya (свадхая), е основна в йога. Йога ни учи да се обърнем навътре и да наблюдаваме нашите усещания, мисли и емоции. Последните са нищо повече от твърде  концентрирани мисли. Разбираме това,  което се намира в нашето тяло и ум и започваме да отчитаме моделите ни на отговор, начина на реакция  в ежедневието. Чрез този процес научаваме повече за себе си и откриваме как да присъстваме в отговорите към това, което се случва, дали първата идваща вълна на възмущение или дори гняв е удобна и добра реакция или обратното. Спомняме си нашата Божествена природа и истинското Аз. Надяваме се, с течение на времето, да развиваме съпричастност, състрадание, любов към себе си.

В момента, в който виждаме себе си в тези  качества, самооценката ни расте и способността ни да изпитваме емпатия и любов към другите е вече реалност.  Сега вече е възможно приемането на  другите без осъждане и без условия. Но как да направим това на практика? Как можем да практикуваме съпричастност? По-долу са няколко прости стъпки, с които да започнем :

  1. Слушайте. Медитацията и самоосъзнаването ни научиха да слушаме звука на нашия дъх и ритъма на сърцето. Научихме се и да следим потока на мисли в ума си. Същият принцип ще приложим сега при слушането на другите. Отпуснете се удобно в собственото си тяло, заземете стъпалата  и чуйте какво има да каже другия човек. Освободете ума си и не мислете какво искате да кажете след това. Вместо това, останете в момента точно сега, не само  за да чувате думите на другия,  но наистина да слушате. Нека  другия да знае, че слушате. Не  го прекъсвайте, а само кимвайте или контактувайте с очи;   Научи йога, стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/
  2. Осъзнавайте. Чрез медитация се научихме да сканираме  нашето тяло и съзнание, да отчитаме връзките между тях. Например: „Забелязвам, че когато усещам раменете си схванати, се чувствам притеснена или тревожна.“ Можем  да приложим това, когато говорим  и даваме обратна връзка на другите.  Осъзнайте дали в момента, въз основа на минали събития, преживени от Вас не „лепите етикети“ не правите изводи и преценки  сега.  Опитайте се да наблюдавате вашите мисли, по време на разговора и след това ги пуснете, без да формулирате заключения;
  3. Приемайте. Аспект на самосъзнанието е приемането. Приемаме нашите мисли, чувства и емоции, защото те са част от нашия опит.  Добре е, да си позволим да изживеем  емоциите  си и да признаем, че е добре да ги почувстваме. За да практикуваме това с другите, можем да им дадем място да изразят своите емоции, от тяхната гледна точка. След това е добре да изразим съпричастност като например: „ Да, разбира се, че си стресиран и аз се чувствах точно така, когато се случи ….“.

Независимо дали се стремим да бъдем истински духовни или просто съвременни и разумни човешки същества, можем да прилагаме моралния кодекс на йога с цел да  бъдем по-съпричастни към хората в нашия живот – независимо дали са партньори, колеги, приятели или семейство. Трябва да разбираме и уважаваме времето и енергията на хората чрез слушане, наблюдение и признаване. Един от начините за пълно интегриране  с  това е да се изучат и прилагат принципите на йога в Яма и Нияма. Например, започваме от „Ахимса“, действаме с любов  и състрадание към всички същества. От тази отправна  точка емпатията към другите би потекла без много усилия.

Научи йога, стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Това е, което най-кратко бих казала  за йога извън постелката. Йога е практика за  живота.

Детайли за обучението за йога преподаватели може да откриете  на  https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-ch-ispa-cyt200

Автор: Даниела Димчева, CYT500.

Използвани материали: „Йога и живота“, Деви Гупта.

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com