За преподавателиКак да станете изключително добър учител по йога?

Как да станете изключително добър учител по йога?

Би било прекрасно да получите сертификат за йога учител, нали? Как бихте се чувствали, ако вашите ученици твърдят, че практиката е любимата им, защото учителят е толкова вдъхновяващ?

Настъпва момент, в който всеки напреднал в йога започва да мисли: „ бих могъл да науча и другите как да направят …“.

Да, така е. Ако сте влюбени в йога практиката и начина, по който тялото ви става по-силно и по-здраво, а умът ви по-ясен и балансиран, значи бихте могли  да помагате и на другите да се чувстват по този начин. Как обаче да научите всичко, от което се нуждаете, за да станете изключителен йога учител?

Разбира се, ще трябва да научите имената на позите освен на български и на санскрит и това е само началото. След това ще е добре да се „потопите“ в анатомия, кинезиология   и техники на изпълнение, енергийни източници за тялото, витамини и микроелементи. Ще ви трябват лекции по психология и философия и значително количество творчески заряд и ентусиазъм.

Ще трябва да обедините знанията си за физическата анатомия с философското разбиране на позата и ползата от нея за организма. Но истински големият учител по йога непрекъснато се учи как да укрепва връзката си с учениците, помага им да излекуват телата си и да подобрят живота си, докато самия той намира собствен път.

Научи йога, стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Да не забравяме най-важното: Йога е пътуване както за учениците, така и за учителя, а успехът на преподаването зависи от това какво правим по време на това пътуване. Ето няколко подхода към това:

 1. Да поддържаме ума чрез учене.

Пътуването по житейския път непрекъснато. Ако сте престанали да учите и да израствате, ако сте достигнали целите си, животът ви би бил скучен. Мислете за преподаването на йога като процес на непрекъснато учене;

Поддържането на ума на учениците ви буден, ще поддържа  милостиви и състрадателни, докато следвате пътя си;

 1. Научете повече за вашите ученици.

Повечето учители по йога се виждат редовно с учениците си. За да  им помогнете  да напредват в  практика си, е важно да ги разбирате.

Това не означава, че трябва да разговаряте с всеки ученик и да любопитствате за историята на живота му. Разбира се, че ще разчитате на информацията от анкетните листове, които попълват новодошлите във вашите класове. Но това далеч не е всичко. Важно е да забелязвате нюансите във всеки отделен човек.

Например: установявайки, че даден ученик често се подхлъзва на постелката или  има проблеми със задържането на баланса, вие бихте могли да подберете тези думи и жестове, с които най-добре да му помогнете да се „заземи“. Тогава, когато  учениците ви споделят с вас открито собствените си нужди и трудности, е дошъл момента, в който те ви предоставят  своята лоялност и доверие;

 1. Гледайте учениците си.

Ако преподавате със затворени очи, не можете да помогнете на вашите ученици да работят безопасно и да избегнат  потенциални наранявания. Когато наблюдавате класа си, не само ще научите повече за вашите студенти, но и ще им дадете ценна обратна връзка.

Когато наблюдавате учениците си, ще бъдете по-способни да откриете проблемите, които са скрити или вътрешно задържани. Също така ще имате повече идеи, как да направите позата по- ефективна за определени хора;

 1. Изберете верните думи.

Вашият избор на думи и тона на гласа са важни, когато преподавате клас по йога. Важно е да използвате гласа си не само за да успокоите учениците си, но и за да насочите енергията си към тях.

Ако говорите спокойно, с равен тон, вашите ученици могат да намерят класа за бавен и скучен. Модулирайте гласи си, за да помогнете на вашите ученици да осъзнаят движенията. Ако работите  по време на спокойни преходи, поддържайте гласа си тих. Ако обаче, напомняте на учениците си за важен аспект от определена поза, покажете повече вълнение в гласа си, за да им помогнете да си спомнят наученото.

Подобно на тона на гласа ви, вашият избор на думи е важен. Класът ще изглежда монотонен, ако на студентите се обяснява  просто как да преместят части от тялото си като роботи.

Включете емоциите и въображението си. Кои образи можете да използвате, когато давате упътвания? Какви метафори вървят заедно с позите?

По-долу са дадени няколко примера за това как да направите избора си на думи по-привлекателен. Например,  използвайте:

 • „отворете сърцето си“, вместо  „насочете гърдите  към тавана“;
 • „потопете се надолу“ , вместо „наведете се напред“;
 • „пуснете корени в земята“, вместо „намерете баланса“;
 • „вдишайте енергията на вашите намерения“ вместо „вземете си дъх“ .

Начинът, по който говорите на вашите ученици, би променил значението и мястото на йога в техния живот. Би трансформирал понятието „йога“ от „поредица пози, които правим в студиото“ до „практиката като начин на живот“;

 1. Без оценки и очаквания.

Йога не е поредица от цели или пози, които да бъдат овладени. Йога е самия процес.

Ето един пример: не можете да направите поза на поклон напред, без да сте работили преди това позите, които подсилват коремните мускули и за тези, които разтягат кръстно-поясната мускулатура.  Ако се втурнеш напред  и бързаш, това означа, че липсваш в предходните пози. А йога ни учи да присъстваме винаги тук и сега.

Това важи както за ученици, така и за учители по йога. Всеки ден носи нова енергия. Вашите мускули и ум се променят и растат.  Тогава, когато сте наясно с този процес, можете да го култивирате, за да ви преведе през пътуването ви, а като учител, можете да помогнете на учениците  да разберат значението на процеса;

Научи йога, стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

 1. Запознайте се с целта.

Един от начините да се свържете с учениците е да ги попитате какво искат да работят по време на тази конкретна практика. Вероятно  много ученици няма да могат да формулират целта си, но сигурно имат идеи за това, какво се нуждае от работа.

Например, някой може да пожелае да работи по физически проблем като дископатия или болка в гърба. Друг ученик  може да пожелае да се занимае с емоционален въпрос, като липса на креативност или желание да изпитва повече благодарност.

Познавайки целите,  един учител може да настрои така  потока на практиката,  че учениците да получи удовлетворение от нея. И това със сигурност ще ви превърне от „добър учител по йога“ в „изключителен“.

Ако помагате на учениците да вникнат в целите на позите, те ще участват в тях  с повече намерения. Това означава, че те ще извлекат повече от практиката си в йога и ще надхвърлят чисто физическата полза от нея;

 1. Упълномощаване на вашите ученици.

Йога е практика, която позволява на хората  сами да контролират здравето си. Като учител по йога е важно да дадете възможност на учениците си да разберат това.

Не е необходимо да се смятате за наставник,  а вашите практикуващи за  палави деца, които да поучавате. Когато един учител продължавате да учи, той вижда през очите на учениците си и успява да смири себе си. Постепенно  вие ще  приучите вашите курсисти да направят самата практика;

 1. Бъдете истински.

Всеки велик учител по йога има собствен стил. Може би сте сладкодумна и/или използвате много цветни изображения. Може би сте музикална, което ще Ви от полза по време на урока.

Използвайте всички ваши преимущества и умения, но не го правете, защото се опитвате да подражавате на чужд стил, а защото това е вашата страст.

И в същото време, бъдете отворени към обратната връзка, без това да ви кара да изневерите на стила си . Може би не можете да промените приказливостта си, но можете да промените музикалния си избор, например. Бъдете гъвкави, без да жертвате автентичността си.

Ако мотивацията ви се основава на честността, ще ви бъде по-лесно да разработите автентичен стил, който може да се справи с нуждите на вашите ученици. Не е необходимо да се съобразявате с нещо, което не ви е приятно.

 1. Използвайте  санскрит и български език в урока.

Санскритът, използван за описване на практики и пози, е част от привлекателността на йога. Изучаването на езика на йога може да задълбочи практиката на ученика и да развие ученето и любопитството.

Йога е нещо повече от атлетично упражнение  за тялото и санскрит би активирал ума по различен начин. Счита се, че специфичната вибрация на санскрит има терапевтични ползи. Бихме работили за обединяване на вибрациите на звука и вибрациите на тялото, използвайки санскрит, докато преподаваме.

Ако обаче използвате само йога езика, може да изключите някои хора от практиката. Най-добре е да има баланс между български  и санскрит като техниката на изпълнение винаги е добре да е на чист български език.  Използвайте техники за преподаване, които ще направят Санскрит познат на вашите курсисти, например казвайте позата на български и веднага след това на санскрит.

И още  един довод за ползването на санскрит е, че вашите ученици биха се справили с йога практика, преподавана им на чужд език.

Научи йога, стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

 1. Бъдете не перфектни, а присъстващи.

Стремежът на всяка цена към  съвършенство, е възможно да направи отношенията ви с  вашите ученици рамкирани в определени полета. Не е нужно да можете да изпълнявате всяка поза идеално, за да бъдете например инструктор по йога. Не е нужно да знаете всичко за практиката дори. Йога е жива наука, която се променя и развива ежедневно.

Когато сте тук, присъстващи и осъзнати, вие сте по-запознати с това, от което се нуждаят вашите ученици по време на практиката. Може би те са там за умствените ползи от практиката, или може би искат духовно напътствие.  Отговаряйки на тези нужди, вие ще бъдете идеалния инструктор по йога за вашите ученици.

Не забравяйте, че вие преподавате на хората, а не просто правите пози.

Йога е изключително популярна и може би изглежда, че е трудно да се откроим сред всички йога инструктори. Моят съвет е: Бъдете изключителни и ще станете този запомнящ се, вдъхновяващ учител, който  учениците  търсят. Нека вашата страст да бъде и да продължи да се концентрира върху връзката между вас и вашите ученици. Свързването със себе си и с вашите практикуващи ще ви направи първокласен йога преподавател.

Автор: Даниела Димчева,  CYT500

За 200-часовото обучение за Йога преподаватели: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com