Здраве12 рутини за тези, които искат да отслабнат

12 рутини за тези, които искат да отслабнат

Ритуалите са важен фактор за загуба на излишна мастна тъкан. Изследвания на Световната йога федерация показват, че хората, които имат правилно изградени навици за храна и рутини преди лягане, могат да се борят успешно против излишните килограми. Ако подобрите тази рутина, имате по-голям шанс да отслабнете по-бързо.

За тази цел ще е нужно да изградим навик за практикуване на следните:

 

Дишане с дясна ноздра

 

Това, което всъщност влияе най-силно върху засилването на  метаболизма е Пранаяма и особено някои дихателни техники като Капалабхати, Суря бхедана (вдишване през дясната и издишване през лявата ноздра), Алтеративно дишане и други. Има доказана от медицината връзка между активността на ноздрите и стимулирането на мозъчните полукълба. Практикувайте с нас https://youtu.be/nzKpoHSs7VQ?t=5

 

Йога практика, която стимулира Вагус нерв

 

Знаете ли защо,  динамичната йога практика или друга тренировка, която ни кара да се изпотим, да се уморим, да загубим калории и прочие не води сама по себе си до резултата „отслабване“? Защото колкото повече калории губим, толкова и наваксваме. Резултатът от усилената работа е това, че тялото огладнява и бързо се снабдява обратно с това, което  вече уж „изгори“. Практиката, която ни трябва в този случай е йога последователност, която стимулира Вагус нерв и задължително практикуване на  Пранаяма и Медитация. Това е пътят към хармония в тялото и ума. Тази практика осъщестява стоп на хапването за да си създадем психически комфорт или прехранването поради депресия и разочарование. Такава практика създава и подсилва осъзнатостта в ума и прави възможно и реално истинското  здравословно хранене. В нашите курсове за Йога преподавател голяма част от практиките са посветени на разучаване в детайли на точно такава йога последователност, която стимулира Вагус нерв.  И не на последно място, практиките за стимулиране на Вагус нерв са важни не само за доброто хранене, но те дават по естествен начин на тялото здраве и дълголетие.

https://lotos4ever.com/events/sertifikatsionen-kurs-za-yoga-prepodavatel-cyt200/

 

Не толкова какво, а по-точно кога?

 

Нашите предци никога не биха влезли в кухнята след вечеря. Не са имали среднощни закуски или глад. Едно проучване предполага, че спазването на подобна рутина – т.е. ранното затваряне на кухнята – може да ви помогне да отслабнете и да  поддържате новото тегло във времето напред. Интересно проучване разкрива, че представителна група от доброволци, която се е хранела здравословно през целия ден (включително среднощни закуски, обаче), наддава на тегло, докато друга група, която са храни с нормална диета, но следва 16-часов пост, губят тегло. Така че, фиксирайте краен срок за кухнята!

 

И колко?

 

Не забравяте, че дори и най-чистата и благоприятната храна, наречена в йога „сатвична“, когато е приета в количество над нормата се превръща в „тамастична“ или тежка, токсична, нездравословна. И от тази храна се пълнее.

 

Добра вечеря

 

Знаем, че звучи революционно. Но чуйте: Яденето на въглехидрати и протеини за вечеря всъщност може да ви помогне да преодолеете риска от преяждане на следващия ден. Едно проучване разкрива, че участниците, които са били на нискокалорична диета и са яли въглехидрати предимно за вечеря, са имали по-голяма загуба на тегло и намалени коремни мазнини в сравнение с тези, които са следвали нискокалорична диета, но са включвали въглехидрати през целия ден.

Нека тук добавим прочутото йога правило „Бавно смиламе  храната, докато тя придобие почти течна консистенция още в устната кухина. Или както се казва не ядем, а пием храната“.

Сертификат Пълен курс за Йога преподавател https://lotos4ever.com/events/sertifikatsionen-kurs-za-yoga-prepodavatel-cyt200/

 

 Чай

 

Искате да се отпуснете и да изгаряте мазнини едновременно? Изпийте чаша чай без захар или мед! Проучване разкри, че пиенето на чай ройбос може да помогне за намаляване на нивата на стрес и коремните мазнини. Други чайове, които можете да включите преди лягане, са лайка, валериан и лавандула. Те успокояват и ще ви дарят със здрав сън. Лайката има лековито действие при колики на червата. Друг вариант е да изпиете чаша чай от мента. Проучванията показват, че честа консумация на мента помага за ограничаване на апетита и води до реална загуба на тегло.

 

Воля

 

Ако попитате хората, които са успешни в отслабването, те ще ви кажат, че решителността е изиграла огромна роля.

В йога това наричаме „тапас“ и „свадхая“. Тапас е дисциплината и решителността да вървим по избрания път, а Свадхая е умението, което изграждаме постепенно в себе си да се самонаблюдаме и самоизучаваме.

Колкото повече контролирате себе си и дневния си режим, толкова по-големи са шансовете ви да се храните чисто и да правите спорт за всички. И така, какво препоръчват? Напишете списък със задачи всяка вечер преди сън и се придържайте към него. Тази малка стъпка може да ви държи организирани и дисциплинирани.

Сертификат Пълен курс за Йога преподавател https://lotos4ever.com/events/sertifikatsionen-kurs-za-yoga-prepodavatel-cyt200/

 

Баня преди лягане

 

Какво общо има взимането на душ вечер със загубата на тегло? Много, изглежда! Понижаването на температурата на тялото ви може да ви помогне да спите по-добре. Това от своя страна намалява кортизола, хормона на стреса, който натрупва мазнини. Освен това, когато тялото ви е по-хладно, вие започвате да стимулирате така наречената „кафява мазнина“, която помага за изгарянето на повече калории. Опитайте се да вземете душ или вана, преди да легнете в леглото. Не забравяйте, че водата и всичко свързано с нея прочиства съзнанието, не само тялото. Действа отпускащо и релаксира.

 

Пълен мрак

 

Спите ли с нощна лампа или друга лека светлина? Ако го правите, обмислете варианта да го спрете веднага.Оказва се, че хората, които спят на пълна тъмнина, имат 21% по-малък риск от затлъстяване в сравнение с хората, които спят на светлина. Пълната тъмнина ви позволява да имате по-дълги часове сън без прекъсване.

Една от най-мощните йога практики против безсъние и за качество на съня е Тратака (взиране в свещ). Прави се от един до половин час преди часа за легло. А когато спите по-добре, това води до по-добър контрол на теглото ви и настроенията ви.

 

Дръжте устройствата далеч от спалнята

 

Превъртате ли мобилния си телефон в леглото? Може би гледате телевизия точно преди да заспите? Това силно стимулира ума и го отдалечава от съня. Проучвания разкриват, че хората, които не могат да се наситят на електрониката си дори по време на лягане, имат повишен риск от наднормено тегло. Опитайте се да запазите спалнята си свободна от електроника. Дръжте мобилния си телефон далеч от обсега.

Сертификат Пълен курс за Йога преподавател https://lotos4ever.com/events/sertifikatsionen-kurs-za-yoga-prepodavatel-cyt200/

 

Ах, този секс!

 

Има много мнения относно секса и загубата на тегло. Някои експерти твърдят, че половин час секс може да изгори до 200 калории. Докато други казват, тъй като средната продължителност на секса е около 6 минути, това води до изгаряне на само няколко калории и не достатъчно, за да се забележи разлика в теглото. Но няма различни мнения за това какво прави сексът с нивата на стрес. Съветът на лекаря? Правете секс! Съветът на йога учителя? Правете секс само с партньор, на който сте отдадени истински. Друго би ви донесло нови порции разочарование и страдание, които ще ви вкарат в деструктивната спирала описана в точка втора (Йога практика, която стимулира Вагус нерв).

 

Наспахте ли се?

 

Наистина е просто. Колкото по-добре спите, толкова по-добре работи тялото ви. И как спите добре? Осигурете си безпрепятствено дишане през носа. Премахнете нещата от спалнята, които могат да ви разсейват или светят. Заслужавате 7-8 часа сън без прекъсване всяка нощ.

 

Автор: Даниела Димчева, ERYT500.

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com