ЗдравеЙога против Безсъние

Йога против Безсъние

„I can’t get no sleep,

I can’t get no sleep,

I need to sleep but …

I can’t get no sleep.

Deep in the bosom of the gentle night,

Is when I search for the light …. “ – INSOMNIA, Faithless.

Не винаги беше така… Когато бях на 15 години, можех да се успя въпреки алармата на будилника, майка ми, която звънеше с часове по телефона и дори съседките, които майка предварително бе помолила да звънят и чукат на входната врата. Можех да проспя всичко, не само училище. По-късно, вече бях на 24, започна безсънието. Всеки шум може да ме събуди. Преди заспиване дълго се въртях в леглото и се събуждах посред нощ само от собствените си мисли. Често оставах до 4 часа сутринта, без да мога да мигна. Събуждайки се сутрин, имах чувството, че изобщо не съм спала. Мъчех се да стигна навреме за лекции, бях уморена през деня и не можех да се концентрирам. Отидох при специалист по сън и опитах лекарства, но те нямаха траен ефект. И тогава се присъединих към 8-седмичен курс по йога.

Пълен курс за йога преподаватели: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Йога е това, което най-накрая ми помогна да подобря съня и живота си. От само себе си се разбира, че да си и да се чувстваш уморен през цялото време не е начин да живееш пълноценно. Чрез този кратък курс по йога научих как практиката е различна сутрин и вечер. Научих какви пози и дихателни упражнения мога да правя преди лягане, за да заспя. Само за няколко месеца йога практики започнах да пропускам хапчетата за сън (които така или иначе вече не работеха). По онова време изглеждаше като мистерия това как малко упражнения и дишане помогнаха да спя по-добре от всички тези лекарства? Сега, като преподавател по йога, съм обсебена от това да следя научните изследвания, които се извършват в тази област, за да мога да обясня защо йога помога при безсъние и толкова други хронични състояния. Ето какво знаем със сигурност:

1. Йога намалява стреса.

Ако има нещо, което йога може да направи за вас, това е да намали стреса. И не се заблуждавайте, стресът се проявява по много различни начини. Прекрасни събития като да се омъжиш за любовта на живота си или да получиш мечтаната работа могат да бъдат, както щастливи, така и много стресиращи събития. Доказано е, че йога намалява нивата на кортизол в мозъка (т.е. „хормона на стреса“), което помага за преодоляване на това състояние. Съсредоточаването също така намалява нивата на кортизол. Ако някога сте прекарвали нощта, мятайки се в леглото, мислейки за бъдещето, йога може да ви бъде от голяма помощ. След като развих редовна йога практика, дори и да не практикувах всяка вечер преди лягане, все пак можех да се отпусна по -лесно. 

Пълен курс за йога преподаватели: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

2. Йога регулира нервната система.

Много страдащи от безсъние всъщност имат свръх възбуда. Това означава, че техният отговор в основната дилема на стреса „борба или бягство“, предизвикан от нещо, което ви се е случило по -рано през деня (като опит за спазване на работен срок или неразбирателства с партньор), все още е активен. Дори и да се чувствате изтощени, нервната ви система все още е будна. Йога може да помогне на практикуващите да се върнат към нормалната хомеостаза в тялото по-бързо от хората, които не практикуват. Активирането на вашата парасимпатикова нервна система ще ви помогне да заспите.

3. Йога ви помага да създадете рутина.

Когато за първи път започнах да се боря със съня, получих брошури и съвети относно хигиената на съня. Лягайте и се събуждайте по едно и също време всеки ден, твърдяха те. Не гледайте телевизия и не гледайте телефона си. Уверете се, че стаята ви е в пълен мрак и т.н. Въпреки че тези неща помогнаха малко, те нямаха значително влияние върху съня ми. Йога ми помогна да създам рутина и да науча практики за сън, които действително ми помогнаха. Тъй като практиката на йога ви насърчава да експериментирате и да слушате тялото си, успях да намеря нещо, което ми подейства – включително вземане на душ и правене на лека йога практика (Но все пак често гледам телевизия преди лягане! Комедийните предавания ми помогат да намаля стреса). Хигиената на съня е важна, но може и да не се възползвате от традиционните съвети. Използвайте йога, за да ви помогне да намерите своя собствен път. 

Пълен курс за йога преподаватели: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

4. Йога ви помага да се справите с несигурността.

Едно от най-тежките мисли, които ми пълнеха главата докато не можех да заспя бе за това, колко много и важни неща имам да правя утре и колко изтощена ще се чувствам, когато ще трябва да се заема с тях. Но сега вече, когато прилагам йога философията към съня си, не се чувствам толкова разочарована. Ставам и правя нещо друго – наслаждавайки се на спокойното време през нощта. Понякога медитирам (което всъщност има същите ползи, както от съня и дори повече) или просто приемам, че в този момент съм будна. Именно това приемане на това, че не спя, всъщност ми помогна да спя по-добре. Също така успях да се насладя на времето си будна, спокойна и осъзната, а не просто да се ядосвам, че не спя. Йога може да бъде невероятен инструмент за прекрасен сън и намаляване на стреса. Ако се мъчите да заспите, развиването на редовна йога практика, в идеалния случай два пъти на ден, може да направи огромна чудеса.

Проучвания на Харвардския Медицински университет сочат, че регулярната йога практика подобрява качеството на съня като увеличава часовете, прекарани в сън, намалява времето за заспиване, цялостно подобрява състоянието на страдащите от инсомния.

Автор: Даниела Димчева, CYT500, йога преподавател.

Пълен курс за йога преподаватели: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com