За преподавателиЙога учители. Шибенду Лахири

Йога учители. Шибенду Лахири

Шибендо Лахири е правнук на индийския Крия йога Лахири Махасая (1829-1895), популярен в западния свят от книгата на Парамахамса Йогананда – Автобиографията на един йогин, издадена и на български.  Лахири Махасая е служител в железниците. Среща се с легендарния Бабаджи, когато се прокарва нова линия до Хималаите и получава от него древното знание на Крия йога. От Лахири Махасая тръгват няколко линии на ученици. Той предава знанието на сина си Тинкори Лахири, той – на неговия син Сатия Чаран Лахири, който пък посвещава сина си Шибендо Лахири. 

Шибендо Лахири е с университетско образование по математика, лекари са двете му дъщери и техните съпрузи, а синът му е инженер. Последните десетилетия разпространява Крия Йога в САЩ, Канада, Австралия, Германия, Швеция, Холандия, Англия и др. От началото на новото столетие всяка година идва в България. 

Едно интервю на Атанас Атанасов.

А.А: Какво представлява Крия йога?

Ш.Л: Крия йога зарежда с огромна енергия и дава възможност да видим света такъв, какъвто е  в действителност. Чрез практиките и` се изоставя вредния навик да се прахосват силите в копнежи за това, което според теб би трябвало да е станало, или което ти се иска да стане. Крия на санскрит означава „действие“, а йога – „интеграция“. В Крия йога разделеното съзнание,, породено от движенията на мислите, се интегрира с една осъзнатост на цялостното съществувание извън познатите ни измерения. Тази интеграция ни позволява да бъдем в хармония с целостта на съществуването. В това естествено състояние тялото се командва само от жлезите, като умът не се намесва във функционирането му и не създава психосоматични проблеми. В това състояние виждаме живота като чудо, случваща ни се мистерия, а като проблем за решаване. 

Пълен курс за йога преподаватели https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

А.А: Но проблемите все пак съществуват?

Ш.Л: Умът е този, който създава проблемите. Той подхранва една непрестанно жужаща мрежа от мисли, която ни побърква. В естественото състояние на тялото мислите прекъсват от време на време. Има спиране в процеса на движение на мисълта.  В тези прекъсвания, в тези пространства между мислите е Божественото, там се намира Бог, безименен, неназовим, необозрим. Той е в свещената тишина между две мисли така, както се вижда чистото синьо небе между два облака. Затова посланието на Крия йога е абсолютната, безусловната свобода, при която тялото не е впримчено в хватката на ума. 

А.А: Какво е това състояние?

Ш.Л. Същинската природа на човека се проявява, когато мисълта затихне. Това е тишината между мислите. В нея човек намира своята съкровена същност. Състоянието без мисли не е безсмислие или тъпота, а е точно противоположното – пълна будност и осъзнаване. Тогава мисълта идва само, когато има необходимост от нея. Спира непрекъснатото въртене и щуране на мисли в главата, което превръща живота ни в ад. За успокоение на ума хората приемат алкохол, наркотици, хапчета, но те водят до затъпяване, а не до мир със себе си и света. 

А.А: Говорите за игото на ума. Нима мислите създават проблеми?

Ш.Л. Умът иска вълнения. Той се впечатлява от външните неща. Също като кучето, което гледа само навън и когато нещо го впечатли започва да лае. Но когато  човек се обърне навътре и се върне в своя истински дом, той става богоподобен. Или по друг начин казано можем да бъдем или куче подобни или богоподобни. Умът се опитва да бъде религиозен и създава религия според собствената си ограниченост, но осъзнае ли собствената си ограниченост, това ще бъде началото на неговата трансформация. 

А.А: Каква е природата на ума?

Ш.Л. Човешкото тяло има „суперкомпютър“, свързан със силна и развита централна нервна система. Той има огромен капацитет памет и създава интелекта. Когато към него се прибавят привързаност, желание и користни интереси, се поражда умът. Той става господар на тялото и причина за неговите мъки и страдания, разделя ни от живота и прекъсва хармонията с природата. Неговата арогантност и себелюбие пораждат егото. Неговите продукти са всички войни, конфликти и недоразумения. Умът поражда интелекта, но не и интелигентността. Тя се простира навсякъде като атмосферата и ние можем само да направим нашия интелект достъпен за нея. Интелектът поражда личността, но интелигентността я разтваря и премахва индивидуалността и разделното съзнание. 

Пълен курс за йога преподаватели: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

А.А: Как  Крия йога може да ни помогне да превъзмогнем конфликти на съвременния свят?

Ш.Л. Основната причина за конфликтите е в разделното съзнание. Днешният ум всичко дели – моята страна, моят град, моята къща, моят отбор. И, разбира се, моето мнение е над вашето, моето разбиране превъзхожда вашето, моята вяра е по-свещена от вашата. В резултат започваме да се избиваме заради религии, идеи. Всичко това е плод на човешкия ум сега. Започналите процеси на глобализация и международна интеграция не могат да го компенсират. 

А.А. Може би е нужна някаква революция?

Ш.Л. Крия йога ни подканя към единствената възможна революция  – вътрешната. Трябва де се обърнем навътре в себе си, да станем центростремителни, а не центробежни. Когато си центростремителен, си богоподобен, а когато си центробежен ставаш като куче, само лаеш срещу света. Вътрешната революция чрез Крия йога ни води в измеренията на творчеството, на просветлението, което е истинското съществуване, еуфория, вечна радост. 

А.А. Дава ли Крия йога практики за такава вътрешна промяна?

Ш.Л. Древните Крия йога практики освобождават тялото от игото на ума. Те не са някакъв фитнес или успокоителни хапчета, не предизвикват пристрастяване или зависимост, както е при наркотиците. Те пораждат енергии, които ни помагат да се освободим от умствения затвор. Те не са някаква интелектуална даденост, а прочистват тялото и неговите възприятия. Крия йога влияе на жлезите с вътрешна секреция и енергийните центрове на тялото. Те стават силни и започват да управляват тялото, без да позволяват на ума да саботира работата им. С простите Крия йога техники тялото става достъпно за собствената си лечебна енергия. То започва само да се грижи за себе си, защото в него има природна интелигентност, всяка негова клетка е интелигентна. Например има практика за успокояване на дишането. А спокойното дишане означава спокоен ум. 

А.А. Как трябва да живее човек?

Ш.Л. Най- добрият начин е да се живее като гост в този свят. Ние всички сме гости, никой не е дошъл да живее тук вечно. Гостът живее без всякаква привързаност, без да причинява никакви вреди около себе си – с чувство за ред и хармония. Човек не трябва де се разпъва между противоположностите. 

А.А. Каква е целта на живота?

Ш.Л. Целта на живота е да се живее. Живеенето е  единствената цел, няма друга.

Пълен курс за йога преподаватели: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

А.А. А какво е посланието ви за хората?

Ш.Л. Да се вгледаш навътре в себе си. Да започнеш центростремително пътуване и да  освободиш тялото от хватката на ума. 

А.А. Кой е най-важният ви съвет?

Ш.Л. Да се освободиш от всички авторитети, включително от авторитета на говорещия*. Така ще разцъфтиш самият ти. Най ценното е автентичното, природното цвете, а не изкуственото пластмасово копие, било то и на голям мъдрец.

Бъде автентичен, не мисли за никакви авторитети, колкото и прославени да се те. Тогава може би ще направиш връзка с истинското си аз.

А.А. Нужно ли е човек да променя религията си, за да практикува крия йога?

Ш.Л. Преди няколко години в България посетих с група ученици един ваш манастир. Свещеникът бе много любезен, разведе ни из обителта и ни покани да участваме в църковната служба. Въпреки че говорителят* не е християнин, стоеше там и правеше всичко като другите. Само една жена от групата седеше настрана в скована поза. На въпроса защо стои отделена, тя троснато и арогантно заяви, че не е християнка. Приела била хиндуистката религия. И понеже си беше преобърнала вярата, се държеше грубо и предизвикателно. И в Индия имаме много проблеми с хората, които си сменят вярата. Те стават най големите фанатици, докарват какви ли не неприятности. Преобръщането в друга вяра не е разбиране на Божественото. 

Пълен курс за йога преподаватели: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Много по добре е да останем  в своите корени, върху които телата ни са родени. На тях ще израснем като прекрасно дърво, което дава сянка и плодове на всички. Ще станем добри човешки същества. Ако човек е християнин, става още по-добър християнин, а ко е мюсюлманин – по-добър мюсюлманин, ако е юдей – по-добър юдей, ако е индус – по-добър индус.

А.А. Полезно ли е вегетарианството?

Ш.Л. Не бих искал да се намесвам в хранителния  режим. Вашата храна се и ваша работа и тялото ви трябва де определи каква да е тя, според това как се чувствате най-добре.

А.А. Какви са впечатленията ви от България?

Ш.Л. Природата на България, нейните планини, които имат висши енергийни вибрации, подобни на Хималаите, манастирите, иконописта ме впечатлиха.  В носиите и шевиците ви намирам нещо общо с традициите на Индия, както и в неравноделните тактове на народната ви музика. Също като индийците и българите казват „да“ и „не“ с поклащане на главата, противоположно на приетото в целия останал свят. В българите енергията и интелигентността на разбирането са на много високо ниво. 

_______________________________

*Шибенду Лахири говори за себе с в трето лице, спазвайки традицията на Крия йога за не въздигане на егото.

Автор на интервюто: Атанас Атанасов.

Пълен курс за йога преподаватели: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com