АсанаУддияна крия или Уддияна бандха?

Уддияна крия или Уддияна бандха?

„Банда или бандха“ в превод от санскрит буквално означава „заключване“, „съединяване“ или „хващане и задържане“. С това име наричаме позите в йога, в които определени мускули са свити и под контрол.

Трите банди, основни за правилното изпълнение на пранаяма са:  Мула банда,  Уддияна банда и Джаладара банда.

  1. Мула-банда: „Мула“ означава „корен“, „източник“, „основа“. По време на Мула банда съкращаваме пиринеума (малък мускул, който се намира между вагината и ануса при жените или между скротума и ануса при мъжете). При тази контракция областта на долната част на корема между пъпа и ануса се свива назад към гръбнака и се придвижва нагоре към диафрагмата. Активирането на мула банда заключва коремната мускулатура ниско долу в основата на корема. За правилното изпълнение на много асани е необходимо първо да започнем с Мула банда, например: Саламбасана, Устрасана, Навасана, Буджангасана и много други. Добре е да се знае, че Мула банда не е приоритет само на йога, въпреки че с това име специфичното стягане на гореописаните мускули е прието само в йога практиките. Същото движение и поза се използват широко с кинези-терапевтични цели, например при упражненията на Кегел, целящи стягане и тонизиране на тазовото дъно, обикновено след раждане по естествен начин или при други състояния. Също така се прилага в класическия балет, Пилатес метода, Каланетиката, аеробиката и други;
  2. Уддияна-банда: „Уддияна“ означава „излитане“. Процесът се състои в повдигане на диафрагмата високо нагоре в към гръдния кош и придвижване на органите в коремната кухина нагоре и назад към гръбнака. Образно казано чрез Уддияна-банда, прана потокът потегля нагоре по Сушумна-нади, главния канал за протичане на жизнена енергия;

Истината е, че и мула банда и уддияна банда са свързани с коремната мускулатура. Ако си представите коремната кухина като древен град, а  мускулите, които я обграждат като крепостната стена, то тези две банди се намират  в двата края на крепостта. Активирането на мула банда заключва коремната мускулатура ниско долу в основата на корема (южната порта), докато активирането на удияна бандха  заключва коремната мускулатура, директно под гръдния кош (северната порта). Двете банди могат да работят по отделно, но активирани заедно те създават един много специфичен вакуум в коремната кухина, който има множество ползи за тялото и разбира се, спомага за правилното движение на прана.

Научи йога, стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Важно е да изясним разликата между уддияна банда и уддияна крия. Удияна банда е активирана, когато коремната ни мускулатура е леко стегната, придърпана назад към гръбнака, но можем да дишаме свободно и спокойно. Подобни пози наблюдаваме в класическия балет, Пилатес метода, Каланетиката и други. Отново можем да кажем, че за правилното изпълнение на много от асаните е добре да започнем с уддияна банда, например при Джану-ширшасана.  Уддияна крия, обаче е нещо по-различно. Тя е техника, чието правилно изпълнение е доста по-сложно и при него вече се случват няколко неща. Уддияна крия е практика, характерна само за йога. Твърди се също, че практикуващия редовно и правилно Уддияна крия е се радва на здраве и младост.

Уддияна крия е специфичен процес, който се прави само на празен стомах  и само след пълно издишване, в йога това се нарича „ баха кумбхака“ или „ баха кумбака“. Думата „кумбака“ означава задържане или пауза, която се прави след вдишването (антар кумбхака) или след издишването (баха кумбхака).

Научи йога, стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Удияна крия се прилага при задържане след издишване (баха кумбхака), когато в белите дробове не е останал никакъв въздух. След пълното издишване се прилагат и трите бандхи (за джаландара бандха ще стане въпрос по-долу), при което в коремната кухина се получава вакуум и мускулите се доближават до гръбнака. Това действие е много благоприятно за вътрешните органи, които получават нежен масаж и тонизиране. От енергийна гледна точка, уддияна крия стимулира вътрешния огън и трета чакра (Манипура). Това води до подобрено  храносмилане и метаболизъм, но и също така и  до по-висока самооценка, засилена воля и желание за промяна и действие. С други думи, резултатите от  правилното практикуване на уддияна крия са многопластови.

В много от трудовете на стила Крия Йога горепосочената Уддияна крия е описана с името Махакрия, или Тройно заключване.

  1. Джаладхара бандха. За изпълнението й е добре да стегнем мускулите на шията, така че брадичката да се отпусне напред в ямичката, оформена от ключечната кост, която се намира точно над гръдната кост. Тази банда използваме в Саламба Сарвангасана (Свещ), Халасана и много други пози. Тази банда регулира потока на кръв и прана към сърцето, жлезите с вътрешна секреция, разположени в главата (хипофиза), шията (щитовидна жлеза, известна и като тироидна) и гръдния кош (тимусна жлеза). Пранаяма, изпълнена без Джаладара банда предизвиква отрицателни усещания като напрежение в сърцето, зад очните ябълки и ушите, понякога и световъртеж и тогава трябва да бъде преустановена. Тази банда, правилно изпълнена е необходима и в трите етапа на пранаяма, а именно пурака (вдишване), речака (издишване) и кумбака (задържане).                                                                                                                                                                                                                 Вместо заключение, предлагаме няколко съвета за вашия прогрес в практиката:

Уддияна крия (с вакум и спиране на дишането) първо се учи като самостоятелна техника под ръководството на опитен учител. След пълното ѝ усвояване, може да се прилага самостоятелно. Повечето йога учители препоръчват да започнем усвояването на  удияна крия от изправено положение с леко  свити колена. По-късно бихме могли да я правим от Сидхасана (лесна поза) или от Падмасана (лотос). Не се препоръчва да правите експерименти сами в домашни условия. Удияна крия е много силно заключване, чието неправилно изпълнение може да има здравословни последствия. Удияна крия не се препоръчва за бременни, за хора с високо кръвно налягане, със сърдечни проблеми или глаукома и при много хронични болести или инфекции на вътрешните органи.

Удияна бандха (без вакум и задържане на дишането) от друга страна, се препоръчва да се изпълнява в йога практиката, тъй като стабилизира торса и в същото време спомага за по-лесното и по-пълноценно дишане.

Автор: Даниела Димчева, CYT500.

Информация за следващия курс за Йога преподаватели 200 часа може да откриете на   https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-ch-ispa-cyt200/ , а за Пилатес преподаватели 200 часа на https://lotos4ever.com/classes/pilates-prepodavateli-200-ch/ . Демонстрация на Уддияна крия

https://www.facebook.com/100006743205696/videos/1772196619681761/UzpfSTU0Nzk5NzI5NTI3ODk2OToxNzk2Mzg4ODE3MTA2NDcx/ .

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com