ЗдравеЗащо не ме обичаш вече?

Защо не ме обичаш вече?

Анахата (безусловна любов, намира се в областта на гърдите) и Манипура (вътрешна сила, намира се в областта на корема) не само са централно разположени в менталното тяло чакри, но често биват разглеждани като  един вид „трансмисии“ или проводници на жизнена енергия от „нисшите“ към „по-висшите етажи“ на съзнанието и духовността. В Манипура е отразен естествения личен стремеж на индивида да е активен и независим. За съжаление съвременното общество принуждава личността да е действена за да оцелее и в същото време да е лишена от самостоятелност, да е под постоянен външен натиск и контрол, без право на самостоятелно решение. Поради това настоящето е време на свръх експонирана, „пренапомпана“ с енергия „его“ Манипура, която изсмуква и последната психична сила от отделни индивиди. Поради това и времето е изпълнено с агресия във всяко едно отношение – към другите, към екологията, към децата дори.

Този дисбаланс в Манипура предизвиква в чакрите, намиращите се над нея енергиен дефицит, отслабване, депресия, докато в себе си тази чакра акумулира все повече сила, която обаче не може да бъде овладяна. Трета чакра се превръща в огромна черна дупка, неспособна да отдаде енергия към чакрите, които се намират в съседство по възходящ поток.

Енергията /прана/ е възпрепятствана по пътя си нагоре към Анахата /любов/, а се връща с нова сила на вибрация обратно надолу към Свадхиштхана /секс и удоволствие/ и Муладхара /материално притежание/. Жизнената енергия тече там, където е фокусът на съзнанието и ако той е насочен към материални форми и сетивни удоволствия, вътрешната сила прогресивно отслабва.

В недалечното минало, в продължение на голям исторически период, режимът на обмяна на енергия между Манипура /сила/ и Анахата /любов/ е осъществяван чрез отношенията между двата пола, свързани в двойка. По време на сексуалния акт мъжът отдава част от своята   Манипура  енергия към  своята партньорка, която приемайки сила подхранва по възходящ ред своята Анахата  и на свой ред зарежда с част от тази Анахата своя възлюбен.

Ясно е, че репликите „Ти не ме обичаш вече“ и „Не ме обичаш достатъчно“ чувани често днес отразяват нарушения баланс между Манипура и Анахата. Дисбалансът, който „пренапомпва“ Манипура я прави неспособна да отдаде енергия нагоре по възходящия ред и тя не  захранва Анахата. Манипура остава презаредена с енергия, която е задържана и потокът вместо да протича нагоре се спуска надолу. Получава се не движение от първа до седма чакра и обратно по пълния път на прана, а така наречения „малък кръг“ на движение на енергията, в който участват: първа (Муладхара) към втора (Свадхиштхана), втора към трета (Манипура), след трета има блокаж, така че енергията се връща обратно от трета към втора и първа. Това създава свръх-възбуда в Манипура и събраната там енергия не може да бъде отдадена и балансирана.

Резултатът е виден – депресия и липса на любов, хора без самочувствие, изпълнени с емоционални рани насред материално изобилие от заместители на жизнена енергия.

Баланс на чакрите се изучава в 200-часовия курс за ISPA Йога преподаватели. https://lotos4ever.com/events/obuchenie-za-yoga-prepodavateli/

Автор: Даниела Димчева, ISPA CYT500, по материали от Любомир Розенщайн.

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com