АсанаМула-бандха , физическото тяло и енергиите

Мула-бандха , физическото тяло и енергиите

Повечето думи в санскрит имат по няколко значения. „Мула“ не прави изключение, означава „корен“, „източник“, „произход“ или „основа“. „Бандха или банда“ означава ключ, заключване. Мула-бандха се намира  в самата основа на корпуса на тялото, разгледано от физическа гледна точка. Тя се задейства при съкращаване на пиринеума, малък мускул, който се намира между ануса и вагината при жените или ануса и скротума  при мъжете. Вярно е твърдението, че физическото изражение на мула-банда са мускулите на тазовото дъно, които са сложна група с множество функции. Активирайки ги, заздравяваме коремната мускулатура, и по-специално долната част на коремната стена. От силата на тези мускули зависи правилната стойка и походка. Активирането на мула-банда и съответно мускулатурата в долната част на корема предполага тазът да се насочи право надолу към земята, което от своя страна предпазва кръста от компресии и насочва центъра на тежест на тялото точно надолу в правилната точка.

Връзката между таза и сакрума е в основата на много от проблемите ни с кръста. Тазовото дъно е свързано със сакрума (най-долните 5 гръбначни сраснали прешлена)   и със захванатия за тях мускул илиопсоас   с помощта на сакро-илиачните стави. Когато активираме мула-банда, тазовото дъно се измества леко напред и надолу. Това променя позицията на сакрума, който също се измества надолу. Всичко това издължава долната част на гърба и разтяга гръбнака, като по този начин се намалява напрежението между прешлените, най-долната част на коремната стена се стяга и се прибира навътре към гръбнака.

Стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Подсилването на мускулите на тазовото дъно и най-долната част на коремната стена е важно за правилната позиция на всички вътрешни органи и тяхната функция. Също така е от основно значение при правилното възстановяване на родили по естествен път жени. Методите са различни, използвани са в  кинезитерапия , лечебен пилатес , каланетика, Кегелови упражнения, но целта е една.

В йога практиката, чрез активиране на мула-банда  заключваме или спираме потокът на енергията по пътя й надолу. Тази енергия,  която обитава долната част на корема наричаме апана-ваю. Точно тя е „заключена“ и пренасочена  нагоре към гръдния кош за да се обедини с обитаващата гърдите и сърцето енергия, наречена прана-ваю. От ментална гледна точка, прилагането на мула-бандха цели раздвижването на основния енергиен поток в тялото.

Мула бандха се смята за основата на всяка йога асана. Някои учители дори казват, че йога във всичките ѝ форми и разновидности започва от коремната точка (мускулите ниско долу на корема – на около 3 пръста под пъпа). Наистина активирането на мула-бандха по време на йога практика има множество плюсове:

Стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

  1. Улеснява баланса;
  2. Осигурява правилна поза на тялото и по-цялостно и правилно влизане в асаната;
  3. Лекота на изпълнението на асаната;
  4. Подържа правилната стойка;
  5. Подържа правилна позиция на вътрешните органи.

Активирането на мула-бандха по време на практика може да се прави и като отделно занимание, съчетано с дихателни техники (пранаяма) или с  изпълнението на асани. Различните пози ви дават различно усещане за тези мускули и за контрола, който можете да упражните върху тях.

За осъзнаване на тази част от мускулатурата на тялото и практикуване на мула-банда опитайте Джану-ширшасана, вариант 2.

За 200-часовото обучение за йога преподаватели , моля проверете https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-ch-ispa-cyt200/

За 200-часовото обучение за пилатес  преподаватели , моля проверете   https://lotos4ever.com/classes/pilates-prepodavateli-200-ch/.

Автор: Даниела Димчева, CYT500.

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com