АсанаДжаландхара бандха и царицата на йога

Джаландхара бандха и царицата на йога

„Джала“  в превод от санскрит означава „мрежа“, „решетка“ или „примка“. В Jalandhara bandha мускулите на шията и гърлото (глотис) са свити в контракция така, че брадичката се отпуска върху гръдния кош в ямичката между ключицата и над гръдната кост. Тя може да бъде изпълнена от седяща поза като Sidhasana, Padmasana или Vigrasana, но най-добре се усвоява в „златния цикъл“ на Salamba Sarvangasana (Свещ). Не е случайно това, че мнозина наричат тази поза „царица“.

Джаландара банда, известна още като гърления ключ, регулира кръвния поток, както към най-важните вътрешни органи: сърцето, белите дробове и мозък, така и към жлезите с вътрешна секреция, които се намират в гръдния кош (тимусната жлеза), около гърлото (щитовидна) и в мозъка (епифиза и хипофиза).   По време на изпълнението й чрез стягането на глотиса можем да контролираме отвора, през който въздуха навлиза в тялото и съответно количеството кислород, което усвояваме. На физически план функцията на джаландара банда е да издължи и разтегне гръбнака в неговата най-горна част между диафрагмата и основата на черепа. За съвременния човек, прекарващ голяма част от времето си в седяща поза, това е много деликатна зона, която се натоварва през целия ден. Застоялият начин на живот, носенето на тежки чанти, взирането в монитори, както и естествените процеси на ошипяване на костите (особено характерно за тази област)  създават условия за неправилна стойка, болки, схващания и цялостна скованост в тази област. Изпълнението на джаландара банда ни помага да неутрализираме и преодолеем неблагоприятните последствия от тези фактори. След практика (особено на цикъла на Свещ) схващания, напрежения и болки в областта на врата, трапециуса и раменете изчезват като с магическа пръчка. Ето още от ползите, които носи  джаландара банда:

  • декомпресира вратните прешлени;
  • отпуска мускулите и сухожилията в областта на врата и раменете;
  • преодолява проблема лордоза  на гръбнака в областта на врата;
  • оформя мускулатурата на шията, гърдите и под брадичката (platisma), които подчертават красотата на лицето;
  • създава повече пространство в тила, което е нетипично като усещане за съвременния човек, но пък е много приятно. Още по-приятно е това, че стойката и походката стават „царствени“, грациозни и плавни;
  • създава стабилна платформа, така че тежестта на главата да е равномерно разпределена върху деликатната вратна структура, с което става един от факторите за правилна поза на гръбнака;
  • не на последно място, редовното практикуване на джаландара банда, особено когато е в „царицата“  се справя с дисбалансите на щитовидна жлеза и хипофизата по-добре от хормоналните препарати.
  • Стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Правилното изпълнение на Свещ и нейния цикъл носи още много ползи за физиката и душевността, които за съжаление няма как да бъдат разгледани тук.

Прибирането на брадичката към ямката на ключечната кост пък фокусира вниманието ни върху дишането и по този начин ни прави по-осъзнати за ритъма и продължителността на дъха.

Добре е да се запомни, че изпълнението на пранаяма без да сме активирали джаландара банда е неправилно, защото в този случай при процеса на задържане, така наречената „кумбака“, вдишания въздух остава в горната част на гръдния кош и притиска сърцето  и белите дробове. Усещанията са неприятни, напрежение в гърдите, зад очните ябълки и ушите, световъртеж. Тук е момента да напомним, че свещ (Salamba Sarvangasana) заедно с нейния цикъл не се изпълняват  от хора, страдащи от високо кръвно налягане, проблеми със сърцето, астма, диабет 1, инфекции на вътрешни органи, гной в ушите, глаукома и други сериозни заболявания.  Не се препоръчва за бременни и в дните на менструация. Те биха могли да изпълняват джаландара банда в нейния непълен вариант, при който леко прибират брадичката към ключицата без да упражняват силна контракция (свиване) с мускулите под брадичката и шията като така от седяща поза могат да практикуват уджай или друг вид пранаяма, подходящ за тяхното състояние.

Ако говорим от гледна точка на менталното тяло, то джаландара банда, особено изпълнена в Свещ и съответния цикъл,  държи ключа към активизирането на  енергията, наречена  удана ваю. Именно тя е основата на нашия духовен опит. С помощта на този вид енергия подхранваме нашите сетивни органи и ума. Този, който е успял да управлява удана, ще може да контролира и своите сензори и така  да усвои стъпка  пратяхара от осем–степната пътека по пътя на Раджа Йога,  формулирана от Патанджали.

Стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

С помощта на  удана-ваю ние виждаме, чуваме, усещаме, чувстваме. Удана-ваю подхранва ума и стимулира  нашата памет.

Удана обитава  областта на гърлото и главата. При добре функционираща  удана се активизират чакрите: Вишудха и Сахасрара и по този начин тази енергия носи здраве на органите свързани с горепосочените  центрове:  щитовидна жлеза, хипофиза, уши, очи, гърло, нос и други.  На ментално ниво тази енергия отключва нашите творчески способности, въображението, способността ни да комуникираме успешно, уменията да усвояваме бързо нови модели, интуицията  и интелектуалните способности.

Автор: Даниела Димчева, CYT500

Comments are closed.

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com