АсанаПетте ваю, енергиен баланс

Петте ваю, енергиен баланс

„Ваю“ в директен превод от санскрит означава въздух, енергия, движение или бихме могли да определим този термин като „въздух в движение“ или казано по-кратко  „вятър“. Ваю обитава определени органи и системи на физическото тяло, но няма директно материално изражение, защото е  фина енергия, вятър, с който са свързани  обектите на менталното тяло – мисли, емоции, настроения , отношение и творчество. Определя се като живителна енергия,  тъй като всеки отделен вид  ваю носи основен ефирен елемент, без който нито едно живо същество не може да оцелее. Чрез контролирането на фините енергии, наречени „ваю“ постигаме по-добро цялостно разбиране за тялото и неговите функции. И не само. Работата с тези енергии  ще доведе до нови ползи, както от емоционално така и от чисто физическо естество.

Петте ваю са:

  • прана ваю;
  • апана ваю;
  • самана ваю;
  • удана ваю;
  • вияна ваю.

Прана ваю, енергията на живота и вдъхновението.

Животът започва с вдишване и завършва с издишване. Поемането на първата живителна глътка въздух поставя началото на множество процеси в тялото и задейства останалите четири ваю.   Прана ваю управлява движението на енергията от главата надолу до пъпа и приемането – на храна, вода, на впечатления, вдишването на въздух. Прана е фундаменталната енергия, която движи живота и осигурява положителна сила за другите форми на ваю. Тя ни дава стимул, скорост, мотивация и жизненост.  Позволява ни да видим света в целия му блясък – пълен с възможности – и да се установим във вътрешното задоволство. Ако Прана ваю е извън баланс, ние страдаме от ненаситност, ставаме жертва на лошите навици и започваме тежка борба с безпокойството и с разсеяния ум. Прана ваю е елементът  на  вдъхновението, на  онова, което ни кара да продължаваме напред.  Във физическото тяло, прана ваю намира своето място в зоната на сърцето и белите дробове. Нейното движение е насочено навътре и нагоре. За да усетим прана ваю, просто трябва да затворим очи, да вдишаме дълбоко и да наблюдаваме фината енергия, която се изкачва от стомаха нагоре през сърцето и белите дробове, към върха на главата.

Стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Пози: Паривритта джану ширшасана, Адхо мукха шванасана (Куче, гледащо надолу), Урдхва мукха шванасана (Куче, гледащо нагоре) , Гомукхасана (Кравешка глава), пранаяма: Бастрика, Шитали.

Апана ваю, енергията, която изчиства.

Точно противоположна на прана ваю сила е апана ваю. Това е движението , което ни изичства от всичко ненужно (на физически и емоционален план). Апана се намира в зоната на тазовото дъно и се грижи организмът ни да се освобождава.  Обратно на движението на прана, нейното движение е насочено навън и надолу. Това е енергията на изхвърлянето и елиминирането. Говорейки от материална гледна точка, това са  органи и системи от тялото,  свързани с бъбреците, дебелото черво и пикочо-половата система, черния дроб.  Силата на Апана е заземяваща – дава ни доверие, сила и подкрепа, а без корен, не можем да израснем. Когато Апана е слаба, целостта на единството тяло-съзнание също е отслабена и ставаме уязвими за болести, страх, съмнение, объркване, несигурност и загуба на посоката; когато е силна и балансирана, Апана ни заземява и ни дава основа, дава ни базата за здраво тяло и гъвкав, позитивен поглед към живота.  За да усетим апана ваю, просто трябва да затворим очи и да издишаме. С издишването белите дробове се освобождават от въглеродния диоксид и правят място за свеж кислород. На по-фин енергиен план с издишването можем да почувстваме слизането на енергията надолу по Сушумна към ниските чакри, което ни прави заземи, здрави и сигурни.

Пози: Мула Бандха, асани от стоеж, седящи асани, които са стабилизиращи по същността си, и по-точно:  Падоттанасана, Врикшасана (Дърво), Бадха конасана (Пеперуда) , Салабасана (Скакалец), Полумост, пранаяма:  дихателни упражнения с акцент върху издишването.

Стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Удана ваю, енергията на комуникацията и себереализацията.

Удана ваю означава движещ се нагоре въздух с входящ и изходящ принцип, тя насочва енергията от пъпа към главата. Това е жизнената енергия, която на физическо ниво е свързана с органите:  гърло,  уши, щитовидна жлеза, гласните струни, очи, щитовидна жлеза, мозък и хипофиза. Доброто здравословно състояние на гореизброените органи е свързано с движението на  Удана ваю. Тя е енергията  на сетивата,  слуха и зрението, на възприятията ни. Този дял от петте ваю е отговорен за начина, по който интерпретираме и възприемаме заобикалящия ни свят, но също така за начина, по който ние добавяме своя принос или правим своя отпечатък  в средата около нас.    Това е енергията,   която управлява речта и комуникацията, определя степента,  в която се себеизразяваме или задържаме. Тя поддържа главата и стойката изправени, създава ентусиазъм и укрепва волята. Тя определя положителното енергийно разгръщане в живота, развиването на различните ни тела и еволюцията на съзнанието ни. Удана ваю има специално значение за духовната практика, защото насочва енергията от долните към висшите нива на осъзнаване. Когато Удана е балансирана и силна, ние сме смели и горди, радостни сме, ентусиазирани, будни, изразяваме се ясно и имаме силна воля. Разстроената Удана, от друга страна, може да ни подтикне към негативни, неуместни думи, да ни накара да говорим прекалено много или ни прави неспособни да изразим себе си по позитивен начин.

За да усетим удана ваю, просто трябва да затворим очи, да вдишаме и да почувстваме как с поемането на въздух тялото се разширява от центъра към крайниците и как енергията се задвижва в същата посока.

Пози: Сарвангасана (свещ), Халасана (рало) и Ширшасана (стойка на глава), още Сету бандхасана (полу-мост), Випарита карани (полу-свещ), Матсясана (риба), Симхасана (лъвска поза), пранаяма:  Уджай, Джаландхара бандха, Брамари, мантруване и други.

Самана ваю, енергията на трансформацията.

Стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Самана е свързана със свещения огън Агни, който изгаря непотребното и  който превръща твърдите елементи във фина енергия. Той  трансформира  енергията от долните към горните чакри.  Самана ваю е енергията, която  се движи от периферията към центъра на менталното тяло. На физическо ниво тя отговаря за храносмилателната система,  за метаболизма, както и за способността ни да усвояваме кислорода от въздуха, който вдишваме.  Самана повишава агни и увеличава метаболизма. Активна в областта на пъпа – средата между сферата на Прана ваю в гърдите и Апана ваю в таза, праничният център на тялото – Самана ваю е концентриращата, поглъщащата и укрепващата сила. Самана събира енергията, получена чрез дишането, храната, сетивните органи и менталните преживявания и я преработва, за да може да захрани всички аспекти на живота. Когато Самана е здрава, ние се радваме на добро храносмилане, жизненост и баланс на всички нива. Когато Самана е слаба, ние имаме проблеми с усвояването и смилането не само на това, което физически консумираме, но също и на ментално и емоционално ниво, където се чувстваме нерешителни, отпуснати, неактивни. Асаните, обединяващи Прана и Апана и събуждащи Самана, са напред навеждащи, усукващи, стягащи коремните мускули като   Практиктиките за стимулиране на самана ваю са свързани с  Уддияна бандха, огъване и усукване. На по-фино ниво самана е мястото, където се срещат  прана и апана, тъй като тук се отделят  токсините от хранителните вещества.. Точно поради тази причина  храносмилането (отделянето на важното от токсичното) е тясно свързано с ума и начина на мислене. За да усетим самана ваю, просто трябва да затворим очи и да дишаме дълбоко, фокусирайки се върху издигането и прибирането на корема.

Пози: Триконасана, Навасана, Матсиендрасана, Пашчимотанасана, Уткатасана, пранаяма: Наули крия, Агни сара, Уддияна банда, Капалабахти.

Вияна ваю, енергията на обединението.

Вияна ваю означава движещия се от центъра към периферията въздух, енергията от пъпа към отделните части на тялото и управлява циркулацията на всички нива. Тя движи хранителните вещества, водата и кислорода из цялото тяло, както и циркулацията на мислите и емоциите в ума. Вияна обединява и свързва останалите четири ваю. Когато Вияна ваю е разстроена, и тялото, и умът стават дезориентирани и отслабват, което води до безсмислени усилия, различни физически болести, а на ментално ниво – до отчуждение и тревожност.

Пози: Вирабадрасана I, 11, 111 | Воин I, 2, 3,Чандрасана/ поза Половин луна, Garudasana |Орел, Чакрасана/ Мост, балансиращи пози, пранаяма: Нади шодхана.

Обучение за Йога преподаватели ISPA CYT200, следващи дати: https://lotos4ever.com/events/obuchenie-za-yoga-prepodavateli/

Джану-ширшасана, вариант 1.  https://www.youtube.com/watch?v=l_SArbA9MBE&t=219s

Автор: Даниела Димчева, CYT500.

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com