МедитацияМедитация или творчество

Медитация или творчество

За тези от нас, които имат активност в някакъв вид творчество, било то писмено, музикално или визуално, е вече ясно колко е важно предизвикателството   да бъдем оригинални,  нови, винаги различни.  Творецът винаги се стреми да разширява  своите идеи  до непознати измерения. Всеизвестно е обаче, че не можем да се  „научим“ как да бъдем  уникални и затова творчеството понякога се разглежда като „подарък“ или вроден талант, с който се раждаме или не. Въпреки това, тук ще разгледаме един начин, чрез който можем да умножим своя творческия  потенциал. Това средство се нарича медитация.

Много хора живеят с представата, че медитацията е полезна само да се отпуснем, а други я свързват с религиозни или духовни дейности. И двата възгледа не отговарят на истината. За съжаление малко известен е един друг аспект на медитацията, а именно способността й да задълбочава интуицията и творчеството.

Всъщност,  другото име за понятието медитация е „интуитивна  практика“.  Учителите по йога и медитация твърдят, че повечето човешки същества използват само малка част от умствената си способност. Те остават погълнати от съзнателните и подсъзнателните си умове, но не могат да се възползват от силите на своя „супер съзнателен“ ум. Те казват, че този супер съзнателен ум (приблизително еквивалентен на концепцията на Карл Юнг за колективния несъзнателен ум) е мястото, от където произхожда творчеството и художественото изражение.

Всички хора влизат от време на време в това висше царство, но техният контакт с него често е мимолетен. Практикувайки  медитация,  се научаваме  да се отделяме  от физическата  обстановка и от сетивните дразнения, дистанцираме се и от нарушенията в  тялото  и  отиваме все по-дълбоко в нашия вътрешен мир. Тогава  вече ще бъдем  на портите на по-фините слоеве на ума и ще можем  да влезем в това, което наричаме супер съзнателен ум за по-дълги периоди.

Колкото повече практикуваме медитация, толкова по-интуитивни  ставаме. Това не се случва веднага и също така не се случва изведнъж, защото процесът е постепенен. В резултат на  това  много практикуващи  се отказват,   мислейки си, че нищо не се случва.

Как можем да разберем дали напредваме? Понякога ще се окаже, че околните забелязват  промените в нас и ще ги коментират. Това има своя положителен смисъл, защото често самите ние не сме най-добрият съдия за себе си и е трудно виждаме неща твърде близки до нас.

Друг начин да разберем  дали постигаме напредък е, че  чувства на любов  и приемане към другите растат.  Ставаме все  по- толерантни и способни на съчуствие към околните.  Чувствайки се все по-добре в собствената  кожа, естествено е да усещаме връзките с останалите по-истински и сърдечни.

Започнахме да говорим за творчеството и нека да продължим.  Тези от нас, които практикуват  някаква художествена дейност, ще усетят как тази дейност ще стане по-фина и по-плодотворна, докато ставаме все по-уверени в медитацията.  Всъщност дори да имате мнение за себе си,  че сте надарени с  оскъден артистичен талант, постоянната практика на медитация ще  Ви помогне да развиете умения, за които дори не сте мечтали до сега. Така че, моят съвет е: опитайте медитация и се пригответе за  невероятни резултати …

Детайли за ISPA CYT200, обучение за йога преподаватели ще откриете на:

https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-ch-ispa-cyt200/.

Автор: Даниела Димчева, ISPA CYT500

По Шанти Йога

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com