Психология„… А сега, йога“. Сутра 1.1 Патанджали

„… А сега, йога“. Сутра 1.1 Патанджали

Ако все още смятате, че всичко ще бъде наред веднага щом си намерите нова приятелка или приятел, получите  чаканото повишение, купите си нова къща или кола, значи още не е време за йога.

„Йога сутра“ на Патанджали,  най-важният документ на йога науките, започва странно: „…А сега, йога“ (atha yoga-anusasanam).

Основата на йога философията започва само с половин изречение! Защо?

Защото стигате до йога, едва когато осъзнаете, че копнежът ви по същество е  не към определени обекти , а към безграничното и че абсолютно нищо друго няма да ви даде покой. Всяко човешко същество живее в постоянно състояние на недостатъчност. Независимо кой сте и какво сте постигнали, винаги искате малко повече от онова, което имате в момента. Това е човешко желание. Но фундаменталното  желание във всяко човешко същество е за безгранично разрастване.

Повечето хора не осъзнават естеството на копнежа си. В момента, в който копнежът им намира несъзнателно изражение, ние го наричаме жажда, завоевание, амбиция. Но, когато копнежат им намира съзнателно изражение, ние го наричаме йога.

Научи йога, стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Ако все още смятате, че всичко ще бъде наред веднага щом си намерите нова приятелка или приятел, получите  чаканото повишение, купите си нова къща или кола, значи още не е време за йога. Ако вече сте опитали всички тези неща и дори още повече, и ясно разбирате, че никое от тях няма да ви бъде достатъчно – тогава сте готови.

И сега, йога.

Йога е готова, когато Вие сте готови.

Какво всъщност е йога?

Ако затворите очи и си представите образ, вероятно ще бъде някакво тяло, усукано в невъзможна поза. Огъващо кости, завързващо мускули, предизвикващо скърцане на зъби и изкривяване – за мнозина йога е точно това!

Днес до известна степен нагласата се променя в положителна насока  и много йога студия включват също дихателни и медитативни техники. Така, че за някои хора образът на йога може да бъде свързан с безметежно усмихнати лица и съвършени тела, седящи без никакво усилие в поза лотос.

Но нищо от споменатото по-горе не е онова, което разбираме ние, когато говорим за науката йога, характерна с невероятно великолепие и дълбочина. Защото  йога  е умението  да бъдеш в съвършено съответствие, в абсолютна хармония, в пълен синхрон с битието.

Постоянните промени на външния свят въздействат върху всеки от нас. Но йога е науката за създаване на вътрешни ситуации, точно такива, каквито ги искаме. В момента, в който се настроим до такава степен, че всичко във нас да функционира прекрасно, най-добрите ни способности ще се изразят по един напълно естествен начин.

Научи йога, стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

В същото време, обаче йога не е просто средство за само-помощ, с което са постига по-голяма умствена и физическа ефективност. Йога е всичко това и много повече.

Модерната наука ни казва, че всичко е енергия, която се проявява по различни начини и в различни форми. Това означава, че същата енергия, която лежи тук като скала, може да лежи там като кал, де се издига като дърво,  да тича като куче – или да чете тази книга, както правите вие. Следователно вие всъщнос сте частица енергия, която е част от много по-голямата енергийна система на вселената. Космосът е просто един голям организъм. Вашият живот не е независим от него. Не можете да живеете без света, защото между него и вас има много дълбоко и непрекъснато взаимодействие.

Макар, че всичко във вселената е една и съща енергия, тя функционира на различни нива на способност и в различни форми. При едно растение тази енергия работи за да създаде рози, при други създава жасмин. Със същия материал, с който сме правели глинени гърнета, сега правим компютри, коли и дори космически кораби! Материалът е същият – просто ние сме започнали да го използваме все по-пълноценно. По същество естествената еволюция е подобен феномен – от един и същи материал на планетата е направено невероятно пътешествие от амебата до човека!

Същото се отнася и за вътрешните ни енергии. Йога е технология за ъпгрейд, активиране и усъвършенстване на тези вътрешни енергии за най-висшите възможности. Внезапно способностите достигат ниво на съвършенство, за което не сме и предполагали, че е възможно. Случайният и ограничен живо се оказва почти свръхестествен.

Но йога изпълнява една още по-дълбока функция от осигуряването на добруване на тялото, ума и на енергията. Буквално в превод йога означава „единство“. Ако наистина си в йога, това означава, че за теб всичко се превръща в едно.  Това е същността на науката. Това е най-голямата `и цел.

Какво е това единство? Какво с какво се обединява?

В момента ние  осъзнаваме  някого, наречен „аз“, и някого, наречен „другия“. Тези „аз“ и „друг“ могат да бъдат продължени към групи от хора, общности и нации, но фундаментално разделянето  на „аз“ и „другия“ е основа за конфликт във вселената. Главната цел на йога е да ни доведе до състояние, в което няма такива неща като „ти“ и „аз“. Всичко е едно – всички ние! Всеки процес, който ни помага да постигнем това единство е йога.

Детайли за Обучение Йога преподавател 200 часа (CYT200)  ще откриете на:                                                 https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-ch-ispa-cyt200/.

Автор: Петър Събев, CYT500, йога преподавател.

По „Вътрешно изграждане“, Садхгуру.

Comments are closed.

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com