За преподавателиDharana, шестото стъпало на йога

Dharana, шестото стъпало на йога

В своите „Йога сутри“, мъдрият Патанджали определя осемте „стъпала“ на йога практикуването. Всяко едно от тях е етап по пътя на йога и има за цел да обедини ума, тялото и духа. Шестото стъпало е Dharana (дарана) или концентрация. Тази практика има важно място и цел в рамките на 8 етапа. Ще се опитаме да я разгледаме по-подробно тук:

Какво представлява Dharana?

Dharana може да се преведе  еднозначно като усилено внимание или концентрация. Патанджали обяснява това като „приковаване на съзнанието на един обект или действие“. При практикуването на dharana  насочваме концентрацията си към една точка на фокус като за целта можем да използваме вътрешен или външен маркер. Вътрешният би могъл да бъде точка от тялото или местоположението на дадена чакра в него, а външният би могъл да бъде статуя, изображение или цвете. Чрез това „закопчаване“ на вниманието върху един обект, умът започва да „притихва“, потокът от мисли става по-бавен и така съзнанието се подготвя за медитация.

Шестото йога стъпало.

Като шеста част от степените, dharana притежава специално място по пътя към целта на йога – вътрешно блаженство. Всеки един от 8-те етапа е подготовка за следващия и не е изненадващо, че концентрацията, използвана в dharana, помага да се подготви умът за следващата стъпка: медитация. По-долу е мястото на дхарана в пътя на Патанджали:

Яма – морален кодекс към външния свят;

Нияма – морален кодекс към вътрешния ни свят;

Asana – здраво тяло;

Пранаяма – контрол на дишането;

Пратяхара – отдръпване на сетивата;

Дхарана – концентрация;

Дхаяна – медитация;

Самади – блаженство.

Нека да проследим този път: след като спазваме яма и нияма, чрез асаните укрепваме тялото, чрез пранаяма започваме да центрираме ума, пратяхара ни помага да преодолеем разсейването породено от сетивата и така вече сме готови за практикуване на  дхарана. Така движейки се по 8-степната пътека, постепенно се отърсваме от външните разсейвания и започваме да центрираме вниманието навътре към себе си.

Дарана бележи  началото на  промяната към йогичния начин на мислене. Всъщност, последните три стъпала често се изучават заедно и се наричат ​​антарама садхана или търсенето на душата. По време на това търсене концентрацията и самосъзнанието се подобряват, докато външните мисли се контролират. Чрез тази практика йогите намират себереализация и се чувстват неделима част от Вселената.

Дхарана представлява работа или практика, необходима, за подготовката на ума за медитация. Това е активна стъпка и изисква непрекъснато обучение и пренасочване на ума, когато той се „скита“. Създаването на една точка на фокус с използването на вътрешни или външни предмети помага да приковем съзнанието към целта като така тренираме концентрацията си.

Практикуване на Дхарана.

Тъй като една точка на концентрация е нелесна задача в един свят, изграден от много цели, съществуват множество техники за подпомагане практиката на дхарана. Особено полезни са:

  • практика Тратак (или Тратака), където след като сме в удобна седяща йога поза, с изправен гръб, се взираме по възможност почти без да мигаме в пламъка на запалена свещ;
  • повтаряне на мантра, гласно или наум. Много удачно е да използваме универсалната мантра ОМ. Твърди се, че тя представлява звука на Вселената. Според Шри Виноба Бхаве латинската дума Омне (Амин) и санскритската дума Аум произлизат от един и същи корен, който означава „всичко“. И двете думи предават понятията „всезнание“, „вездесъщност“ и „всемогъщество“. Друга дума за Аум е „пранава“, която идва от корена „ну“, който означава  „възхвалявам“ и представката „пра“ , която дава превъзходна степен. Следователно думата означава най-добрата възхвала и най-добрата молитва.
  • наблюдаване на собствения дъх, такъв какъвто е, без да подаваме команди на дишането, както правим в пранаяма. Привлечете вниманието си към естествения дъх, усетете начина, по който той навлиза през ноздрите, минава през гръкляна и трахеята, изпълва белите дробове. Фокусирайте стабилния ритъм на всяко вдишване и издишване, осъзнайте леката топлина, там където, дъхът докосва кожата под ноздрите при издишване.
  • визуализирате вътрешно, представяйте си, например цвят или предмет. Ако изберете цвят, определете този, който има специално значение за Вас или затворете очи и проследете кой цвят ще се появи спонтанно и естествено. Помислете дали чувството, свързано с него не е това, от което се нуждаете.

Практикуването на дхарана, освен чрез горепосочените методи, би могло да бъде  безпроблемно интегрирано в ежедневието. Ето и някои подходи към това, наречени от много автори  „Йога на ежедневието“:

  • спрете мулти-таскинг (извършването на две и повече задачи едновременно). Доколкото е възможно, обръщайте цялото си внимание на една единствена задача в момента. Това може да варира от измиването на съдовете, процеса на хранене или пък миенето на зъбите;
  • използвайте сетивата си, наслаждавайте се, особено на ежедневните дейности, като пиене на сутрешното кафе или чай. Вместо да превъртате социалните медии и да пиете или да гледате новините и да пиете или да мислите за предстоящите задачи и да пиете. По-добре спрете и се насладете на сутрешната си напитка, концентрирайте се изцяло върху кафето. Забележете цвета, вкуса и мириса,  усетете топлината на чашата в ръката си. Нуждаете се от повече идеи? Всъщност тези ежедневни практики  ще ви помогнат да насочите вниманието си към нещо повече от ежедневните си дейности.

Колкото повече практикуваме дхарана, толкова по-способни сме да контролираме ума и да увеличаваме фокуса и концентрацията си във всички други области на живота. Макар и не винаги да е проста задача, добре е да се  стремим да изживяваме концентрация всеки ден, като се фокусираме върху едно единствено нещо и избягваме разсейването. Чрез това можем да обучим умовете си да останат спокойни, да увеличим психическа сила и способността на съзнанието да твори. За още информация по темата, моля прегледайте темите на 200-часовото обучение за Йога преподаватели https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-ch-ispa-cyt200/ .

Автор: Даниела Димчева, ISPA CYT500

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com