ЗдравеВсичко е прекрасно

Всичко е прекрасно

За всички, практикуващи и непрактикуващи Йога, (ОМ)!

Ниямите в йога са  пет практики на самодисциплина, които представляват втората част от „моралния кодекс“ на йога. Santosha (Сантоша), или принципът на удовлетворение, е втората от тези пет ниями. В свят, който съществува благодарение на консуматорския принцип: „Искам повече и то сега …“, осмислянето на практиката „доволен съм“ е доста често объркващо. Последната предполага да практикуваме приемане и благодарност за това, което сме и което вече съществува в нашия живот. Каква е ползата от практикуването на Santosha в съвременното общество на потребители? Защо изпитването на удовлетвореност е толкова важно за всички, а не само за практикуващите Йога? За да отговорим на тези въпроси ще разгледаме способността да отделим съзнанието от резултата.

Тъй като Santosha ни насърчава да се задоволяваме с това, което имаме в момента, това се оказва извор на практикуване на повече внимание в живота ни. Целта на вниманието е да бъдем активно фокусирани върху настоящия момент, без да преценяваме или сравняваме какво се случва. Да бъдем доволни и благодарни  тук и сега, вместо да се притесняваме за минало или бъдеще, е един от най-добрите начини да имаме повече радост в ежедневието.

Имайки вече щастие и удовлетворение, бихме могли да извлечем полза от това, било то в кариерата или ежедневието. Когато постигнем Santosha, съсредоточаваме усилията си върху процеса процъфтяване и развитие, вместо да се отвличаме с очаквания и преценки. Какво следва от това? Това, че резултатът е блестящ! Излиза, че той става такъв тогава, когато не го търсим.

Във всяка област на живота, Santosha ни помага да развием по-добри взаимоотношения със себе си, в последствие и с другите (общество, социум). Как? Вместо да се съсредоточаваме върху нашите несъвършенства, както често правим, се учим да се задоволим с това, което сме, не разпиляваме усилия, а се фокусираме върху това да вложим максимума от нашите способности. Какъв е резултатът? Прекрасен.

За да практикувате удовлетворение в ежедневието си:

  1. Направете списък на това, за което сте благодарни. Това ще ви направи доволни от това, което имате и ще отдалечи съзнанието от това, което ви липсва. Чудите се как да започнете? Много би помогнала осъзнатостта във всичко, което правите, във всеки детайл и подробност. Усещайте всеки нюанс, вкус, цвят, емоция в ежедневието си;
  2. Изберете сигнал за стартиране на Santosha в вашето ежедневие. Това може да е красива картина в дома, цвете или дори магнитче от вратата на хладилника. Всеки път, когато погледът ви се спре на него, отделете малко време на мисъл на  благодарност и доволство от това което сте и което имате.

Ползи от практикуването на доволство за всички:

– приемане на нашето тяло  такова, каквото е;

– приемане с радост всичко, което имаме и което сме постигнали във всеки един аспект;

– благодарност като извор на радост и  спокойствие;

–  свързаност на съзнанието с това, което имаме, а не с това, което ни липсва.

А  сега, да се върнем на Йога ежедневието:

Да живеем по принципа Santosha е важно за нашата йога практика, по същата причина:  помага ни да отделим съзнанието от резултата. В мига, в който сме прекалено съсредоточени върху постигането на конкретен резултат, като например изпълнението на баланс на ръце, можем да почувстваме разочарование от себе си, ако не го постигнем. Това може да доведе до неудовлетвореност от практиката и от пътуването ни в йога като цяло. Би било пречка на прогреса ни, както във физическите практики така и в духовните.

Ще намалим нивото на неудовлетвореност, докато практикуваме, когато сме способни да се откъснем от резултата. Лесно е да изпитваме възмущение, когато не можем да изпълним поза, както смятаме, че трябва. Santosha ни учи, че настоящата версия на позата, макар и несъвършена, е точно това, което ни трябва. Ако ще говорим за всички (практикуващи и непрактикуващи): настоящето ни положение в социума е точно това, което ни отговаря.

Когато оставим нашите очаквания в рамките на практиката, ние ставаме по-способни да се съсредоточим върху вътрешното си усещане за поза. Например: Ако вече сме изградили модел на позата конкретно за нашето тяло, ние вече сме „в капана“ в нашите мисли. Удовлетворението, което изпитваме, може да ни помогне „да излезем от главите си“ и да се фокусираме върху усещането за поза, вместо да оценяваме външния й вид. По този начин можем да научим повече за себе си усещайки емоцията, която предизвиква позата в нас.

За да приведем принципа Santosha в практиката на Йога:

  • преди практика, задайте намерение, това може да бъде да научите нещо ново за себе си от трудна поза или да слушате нуждите на тялото си и да го коригирате. Вашето намерение може да ви помогне да останете доволни от това, което се случва в практиката, вместо да се съсредоточите върху вашите очаквания и крайния резултат;
  • повтарянето на мантра преди, по време или след практиката ви може да ви помогне да останете свързани с идеята за удовлетвореност. Едно просто напомняне като „това е това, което се случва сега“ или „имам това, от което се нуждая“, може да бъде мощен стимул по време на предизвикателна практика;
  • Започвайте и приключвайте практиката с Namaste. Това ще Ви донесе по-голямо усещане за равновесие и удовлетворение от вашите асани. Използвайки този жест , вие почитате и показвате благодарност за своя опит на абсолютното начало, независимо как изглежда. Тази мудра се изпълнява чрез поставяне на дланите, „залепени“ една за друга в молитвена позиция в центъра на сърцето и работи добре, както в  седяща поза като Лесна поза (Sidhasana), поза Герой (Vagrasana, Virasana) или стояща поза като Tadasana.

Приятна практика!

Автор: Даниела Димчева, ISPA CYT500, йога преподавател.

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com