МедитацияLove action 17 мига от любовта

Love action 17 мига от любовта

Love action: 17 мига от любовта

Безусловната (абсолютна) любов е  ключ към успеха на всички наши начинания и взаимоотношения. Тя може да бъде към партньора, към семейството или към нашата професия или дейност, но наличието й винаги е гаранция за възходящо развитие. Учейки ни на самонаблюдение, Йога практиката ни помага да разберем, че няма предпоставки и условия за любовта. Любовта не идва, не е даденост, а е съзнателен избор, за който работим постоянно. Обичаме партньора си не заради това, с което той ни дарява, а заради това, което ние му даваме и колкото повече даваме като подкрепа, емпатия и разбиране или просто материални ценности, толкова повече го обичаме. Любовта и интимността не са свързани непременно с необходимостта да бъдем сексуално привлечени. По-скоро те са способността  съзнателно да даряваме себе си. Те също така касаят способността ни съзнателно и свободно  да даваме любов на другите. Любовта означава да бъдем безспорно истински,  постоянни в подкрепата си към себе си към другите.

Научи йога, стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Как да използваме тези понятия на практика? Какви методи да изберем за постигане на любовта? Ето няколко въпроса, които търсят отговор:
Вие и вашия партньор съзнателни ли сте? Знаете ли какво означава това? Практикувате ли йога и медитация, гледате ли документални филми, четете  ли книги и статии за развитие на личността? Ако е така, най-вероятно напълно разбирате какво означава да си наблюдател на себе си. Да станеш наблюдател на себе си и нещо различно от това  да мислиш за себе си. Това е променено състояние на ума. Да станеш наблюдател на себе си е първото умение, необходимо за да направиш положителни лични промени във връзките си. Това означава да забележите как изглеждате в собствените си очи, да мислите за себе си и дори да изследвате поведението си безпристрастно отстрани, когато възникват различни ситуации, в които сте участник. Да бъдеш наблюдател на себе си изисква да осъзнаваш всяка фина, автоматична емоция или импулс на вашето тяло, което не е лесна задача.
В своите книги, Екхарт Тол говори за  „болезненото тяло“ като  за емоционален остатък от болка, който е останала  вътре в нас. Това може да са обичайни модели, преживявания или болка от нашето минало, които са се превърнали в наше съзнание и тяло. Всички житейски преживявания, добри и лоши, оставят  своя печат върху  паметта ни, така те продължават да живеят в нас.
Щом болката ни е активна, тя няма да спре, докато се захранва  от  чужда болка. Тя се стреми да нарани партньора  или да се самонарани, или и двете. В момента, в който наблюдавате енергията, идваща от „тялото на болката“ (това може да е под формата на гняв, тревожност, стрес и т.н.), обърнете внимание на това. Само тогава идентификацията ви с нея  вече ще бъде нарушена,  вие вече не сте „болката“ и вашето поведение не се диктува от нея. Това е първата крачка към решаване на проблема. Веднъж осъзнали това, вие ставате съзнателни и започвате да развивате други невронни пътища, различни от пътя на гнева и стреса. Ставате наблюдател на реакцията на болка, което означава, че вече не сте подвластни и контролирани от гнева.

Научи йога, стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Когато двете страни в една връзка съзнателно избират да се развиват по този начин заедно, когато има разногласие, спор или различия в мненията, връзката може само категорично да узрее, да се развива. С други думи, за любовта е добре да работим, да отворим умовете си за състрадание към „тялото на болката“ на другия.
Неизбежно в отношенията ни рано или късно се появява модел на отрицателна реакция, който узрява като конфликт, помислете тогава дали всъщност това не е реакцията на болката в тяло. След това, обикновено е много по-лесно да простите, да се извините, да направите нещо, да прегърнете другия до вас и да бъдете състрадателни един към друг. Това е съзнателна любов в действие.
По-долу са описани 17 указания,  към които е добре да се придържаме, докато практикуваме съзнателно любов:
– Съзнателната любов няма нужди и изисквания;

– Съзнателната любов е да признаеш, че нито един от вас не е съвършен и това е прекрасно;
– Съзнателната любов не е идеална любов, въобще не означава да не се карате никога, а по-скоро се самонаблюдавате като двойка;
– Съзнателната любов е да бъдете отворени и интимни един с друг;
– Съзнателната любов е да изслушвате взаимно гледната точка на другия и да научавате постоянно нови неща един за друг, защото всичко се променя постоянно: вие, другите, света;
– Съзнателната любов е  взаимно уважение;
– Съзнателната любов e подкрепа един към друг във всяка ситуация;
– Съзнателната любов е да се опитате да направите всичко възможно да се разбирате и да бъдете състрадателни един към друг;
– Съзнателната любов е да си давате взаимно известно време и пространство от време на време;
– Съзнателната любов е отворена към вътрешната лудост на партньора ви и също така е узряла достатъчно, за да позволи  и на вашата да бъде видяна;
– Съзнателната любов не е да имаш право, а да умееш да пуснеш егото си;

– Съзнателната любов комуникира вярно, разказвайки си един на друг всичко, като се доверява и споделя. Тогава тя е автентична;

– Съзнателната любов е да можеш да  приемаш собствените грешки и тези на другия също;

– Съзнателната любов има чувство за хумор и не се приема твърде сериозно;

– Съзнателната любов остава присъстваща, отдалечавайки се от миналото и взаимно колебаеща се за бъдещето;

– Съзнателната любов, подобно на медитацията притежава способността на душевността да се отдели от Егото;

– Съзнателната любов иска да израства заедно във връзка.

Чрез практикуването на съзнателна любов може да откриете по-дълбока и по-значима връзка със самите себе си, която се пренася върху комуникацията ви с близките. Взаимоотношенията, връзките и приятелството ще започнат да се превръщат в по-истински, грижовни, интуитивни и прекрасни преживявания за вас самите.

Научи йога, стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Автор: Даниела Димчева,  CYT500

Източници:  „Силата на Сега“ и „Новата Земя“ от Екхард Тол

Comments are closed.

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com