Апариграха

Умеем ли да оставим всичко?

Тази Яма (Яма и Нияма – основни морални принципи в йога) ни приканва да се освободим от привързаността си към това, което мислим, че притежаваме или че сме. Тя ни помага да разперим криле и да се превърнем в това, което наистина сме.

Апариграха от санскрит означава непривързаност, още непритежание и неалчност.

Животът ни е пълен с моменти , които не искаме да свършват. Никога! Но промяната е неизбежна и вкопчването в моменти, събития или лица от миналото или от настоящето, ще ни отведе далеч от единствения истински момент – сега. Това е урока от Апариграха – последната от Ямите, Ако искаме да живеем в пълнотата на нашето същество, трябва да се научим да пускаме.

Апариграха е естествения резултат от представата ни за света такъв, какъвто е и искрено приемане на факта, че природата на всяко нещо е непостоянна и непрестанно и неизбежно променяща се. А ние страдаме, защото упорито се съпротивляваме на този естествен вселенски закон. Това е като да се борим с вятъра – осъзнаваме, че тази борба е изтощаваща и безумна.

Във всеки от нас има по един безумец , който се съпротивлява на неизбежността и промяната. Това води до болка и изтощение. Чрез практикуване на Апариграха или непривързаност , ще видим същността на живота от друга гледна точка. Това отдалечаване е съществена част от пътя ни в Йога. Ще разширим съзнанието си, защото вече няма да се взираме само в това, което не искаме да си отиде. Ще се идентифицираме по-малко с преходната природа на тялото и физическия свят и повече с вечната си природа.

Пълен курс за йога преподаватели https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Колкото по-скоро позволим на идеята за непостоянството да прокара път в съзнанието ни , толкова по-лесно ще постигнем баланс.

Единственото, което имаме, е настоящия момент. Той никога няма да се повтори. Той не е даденост и е до добре да приемем предизвикателството да присъстваме тук и сега.

Изкуството да се пуснем по течението и да живеем свободно, означава да разтворим длани. Има толкова много любов в свободата! Пускайки безусловната любов в сърцата си , позволяваме на естествения поток на живота да внесе повече свобода и мир, отколкото вкопчването в нещо.

Трупането на вещи говори за нашата неувереност в себе си. Нетрупането от своя страна ни връща вярата в себе си, без да имаме нуждата да разчитаме на другите.

Да бъдем заети с притежанията ни пречи да живеем свободно. Освобождавайки пространство, изпитваме по-голямо удоволствие от живота. Енергията се движи по-лесно и свободно и започваме съзнателно да живеем в настоящето.

Без да осъзнаваме , притежанията започват да ни притежават, изисквайки нашето внимание постоянно, превръщаме се в техни затворници и им позволяваме да ограбят свободата и радостта ни.

Ние не трупаме само моменти или материални притежания. Трупаме и задържаме в себе си негодувания, мнения, вярвания, а понякога, дори и несъзнателно , може да си помислим, че притежаваме хора, и казваме – “моето дете” или “моя партньор”. За да практикуваме Апариграха, трябва да се освободим от голяма част от емоционалния, физическия и умствен багаж, който така грижливо сме прибрали и подредили в кутии в килера – вкъщи или в ума си.

Апариграха ни учи да не се привързваме към никого. Можем да  обичаме смейството си, приятелите и всички хора, но не и да ги притежаваме и да сме зависими от отношенията си с тях. Тази Яма не ни пречи да имаме значими връзки, а ни предпазва от нездравословни отношения и обсесивни емоции без поставени граници.

Когато пуснем, когато се освободим от всички привързаностти, ние растем. Родени сме да се извисим, а не да вкопчим в неща, които ни пречат.Нека не взимаме, повече от това, от което се нуждаем. Когато вече не желаем притежания, ще се чувстваме свободни от материалния свят и ще имаме по-широка перспектива. Независими и свободни, ще открием истинския смисъл на това да сме родени тук и пътя към реализацията ни ще бъде по-ясен.

Пълен курс за Йога преподаватели https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Апариграха ни учи да не се тревожим за резултат извън ситуацията, а да се занимаваме само с настоящия момент. Фокусирането върху това, което правим сега , ни заземява и центрира.

Тази Яма включва прост живот. Ако сме затрупани, ние сме свободни да се потопим във Вселената и да оценим истински важните неща. Трябва да можем да разграничаваме какво искаме от това, от което наистина се нуждаем. Понякога има бездънни желания и трупаме в името на притежаването, въвличаме се в един порочен кръг от желание за повече и все повече. Оценявайки това, което имаме, ще се освободим от страха от загуба. Нужен е баланс между това колко приемаме, използваме и съхраняваме.

Точно, както подреждаме физическото пространство, трябва да отделим време да разчистим и ума, за да се освободим от модели и навици , които вече не ни служат, от наранявания и обиди, от идеята да се идентифицираме с нашето име, репутация или идентичност. Просто да бъдем присъстващи и да не живеем в миналото или мечтите за бъдещето. Неуспехът се случва понякога , а мечтите невинаги се сбъдват.

Щастието, което намираме извън себе си , е временно. Търсейки го отвън , ние зависим от другите. Чрез непривързаност, ще открием истинската радост и стабилност, и ще разберем , че щастието извира от нас, от вътре!

Откриваме себе си и страстта за живота в нас чрез простотата!

Автор: Сияна Линова, CYT200, зъвършила https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com