Апариграха

Умеем ли да оставим всичко?

Тази Яма (Яма и Нияма – основни морални принципи в йога) ни приканва да се освободим от привързаността си към това, което мислим, че притежаваме или че сме. Тя ни помага да разперим криле и да се превърнем в това, което наистина сме.

Апариграха от санскрит означава непривързаност, още непритежание и неалчност.

Животът ни е пълен с моменти , които не искаме да свършват. Никога! Но промяната е неизбежна и вкопчването в моменти, събития или лица от миналото или от настоящето, ще ни отведе далеч от единствения истински момент – сега. Това е урока от Апариграха – последната от Ямите, Ако искаме да живеем в пълнотата на нашето същество, трябва да се научим да пускаме.

Апариграха е естествения резултат от представата ни за света такъв, какъвто е и искрено приемане на факта, че природата на всяко нещо е непостоянна и непрестанно и неизбежно променяща се. А ние страдаме, защото упорито се съпротивляваме на този естествен вселенски закон. Това е като да се борим с вятъра – осъзнаваме, че тази борба е изтощаваща и безумна.

Във всеки от нас има по един безумец , който се съпротивлява на неизбежността и промяната. Това води до болка и изтощение. Чрез практикуване на Апариграха или непривързаност , ще видим същността на живота от друга гледна точка. Това отдалечаване е съществена част от пътя ни в Йога. Ще разширим съзнанието си, защото вече няма да се взираме само в това, което не искаме да си отиде. Ще се идентифицираме по-малко с преходната природа на тялото и физическия свят и повече с вечната си природа.

Пълен курс за йога преподаватели https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Колкото по-скоро позволим на идеята за непостоянството да прокара път в съзнанието ни , толкова по-лесно ще постигнем баланс.

Единственото, което имаме, е настоящия момент. Той никога няма да се повтори. Той не е даденост и е до добре да приемем предизвикателството да присъстваме тук и сега.

Изкуството да се пуснем по течението и да живеем свободно, означава да разтворим длани. Има толкова много любов в свободата! Пускайки безусловната любов в сърцата си , позволяваме на естествения поток на живота да внесе повече свобода и мир, отколкото вкопчването в нещо.

Трупането на вещи говори за нашата неувереност в себе си. Нетрупането от своя страна ни връща вярата в себе си, без да имаме нуждата да разчитаме на другите.

Да бъдем заети с притежанията ни пречи да живеем свободно. Освобождавайки пространство, изпитваме по-голямо удоволствие от живота. Енергията се движи по-лесно и свободно и започваме съзнателно да живеем в настоящето.

Без да осъзнаваме , притежанията започват да ни притежават, изисквайки нашето внимание постоянно, превръщаме се в техни затворници и им позволяваме да ограбят свободата и радостта ни.

Ние не трупаме само моменти или материални притежания. Трупаме и задържаме в себе си негодувания, мнения, вярвания, а понякога, дори и несъзнателно , може да си помислим, че притежаваме хора, и казваме – “моето дете” или “моя партньор”. За да практикуваме Апариграха, трябва да се освободим от голяма част от емоционалния, физическия и умствен багаж, който така грижливо сме прибрали и подредили в кутии в килера – вкъщи или в ума си.

Апариграха ни учи да не се привързваме към никого. Можем да  обичаме смейството си, приятелите и всички хора, но не и да ги притежаваме и да сме зависими от отношенията си с тях. Тази Яма не ни пречи да имаме значими връзки, а ни предпазва от нездравословни отношения и обсесивни емоции без поставени граници.

Когато пуснем, когато се освободим от всички привързаностти, ние растем. Родени сме да се извисим, а не да вкопчим в неща, които ни пречат.Нека не взимаме, повече от това, от което се нуждаем. Когато вече не желаем притежания, ще се чувстваме свободни от материалния свят и ще имаме по-широка перспектива. Независими и свободни, ще открием истинския смисъл на това да сме родени тук и пътя към реализацията ни ще бъде по-ясен.

Пълен курс за Йога преподаватели https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Апариграха ни учи да не се тревожим за резултат извън ситуацията, а да се занимаваме само с настоящия момент. Фокусирането върху това, което правим сега , ни заземява и центрира.

Тази Яма включва прост живот. Ако сме затрупани, ние сме свободни да се потопим във Вселената и да оценим истински важните неща. Трябва да можем да разграничаваме какво искаме от това, от което наистина се нуждаем. Понякога има бездънни желания и трупаме в името на притежаването, въвличаме се в един порочен кръг от желание за повече и все повече. Оценявайки това, което имаме, ще се освободим от страха от загуба. Нужен е баланс между това колко приемаме, използваме и съхраняваме.

Точно, както подреждаме физическото пространство, трябва да отделим време да разчистим и ума, за да се освободим от модели и навици , които вече не ни служат, от наранявания и обиди, от идеята да се идентифицираме с нашето име, репутация или идентичност. Просто да бъдем присъстващи и да не живеем в миналото или мечтите за бъдещето. Неуспехът се случва понякога , а мечтите невинаги се сбъдват.

Щастието, което намираме извън себе си , е временно. Търсейки го отвън , ние зависим от другите. Чрез непривързаност, ще открием истинската радост и стабилност, и ще разберем , че щастието извира от нас, от вътре!

Откриваме себе си и страстта за живота в нас чрез простотата!

Автор: Сияна Линова, CYT200, зъвършила https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

There are 2 comments on this post

 1. Зорница Петкова
  12 часа ago

  Много съм впечатлена от тази статия.
  Не ми стига едно прочитане.
  Много съм благодарна.

  Reply
  1. Lotos Author
   11 часа ago

   Авторката на тази статия е Ваша колежка, завършила Йога обучение за преподаватели CYT200 в Лотос Форевър. Сега тя се обучава в Йога 500.
   Любов и светлина по пътя.

   Reply

Абонирайте се