ЗдравеЕдна калория нежност

Една калория нежност

„Една калория храна – една калория от нежността!“ Тази стaтия е посветена на хранителните модели – невроза орторексия, от една страна и нейната алтернатива – здравословното хранене. 

Ще започна с някои мисли за храната и храненето на кулинарния  гигант в съвременната кулинарна история Джулия Чайлд, която без да е велик готвач оставя незаменими правила в готвенето и възприемането на храната.

Тя твърди: “People who love to eat are always the best people.” („Хората, които обичат да ядат са винаги най-добрите хора”).

„Смятам, че готвенето е любов, а вие?“ – продължава Джулия Чайлд. „Hай-хубавото нещо, което можете да сготвите за обичан човек, е най-прекрасната валентинка, която можете да му подарите.”

Авторката ни учи да се наслаждаваме на храната, бeз да се  боим от мазнината и калориите.

Чайлд беше критикувана за употребата на масло и сметана в края на 80-те и началото на 90-те години, когато се считаше, че маргаринът е по-здравословен от маслото.

Още тогава, обаче Чайлд беше убедена, че този “фанатичен страх от храната” ще унищожи хранителните навици на Америка, и че обръщането на твърде много внимание на съдържанието на хранителни вещества разваля изживяването при консумация на добра храна.

“Трябва да се насладжаваме на храната и да изпитваме удоволствие,” заяви тя пред New York Times през 1990 г. “Това е едно от най-простите и прекрасни удоволствия в живота.”

Пълен курс за Пилатес преподаватели: https://lotos4ever.com/classes/pilates-prepodavateli-200-ch-cpt200/

Пълен курс за йога преподаватели: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Ето още една забележителна авторка: „Не беше лесно да се откажа от въглехидратите – от десерта след хранене. Бях свикнала да си заслаждам след обяда и вечерята. Но успях ….  На третия ден вече не ми стържеше корема.
На хората ни е присъщо да броим и пресмятаме, да се интересуваме кое колко калории е. Така в търсенията си открих, че нежността е нищо, не прибавя нищо към теглото, ала всички я избягват.
Нежността е да не съдиш хората, да не прибързваш със заключенията. Това ми беше най-трудно да преодолея. Вече всеки път когато напира в мен  да кажа на някого „Ги си ………” се спирам, замълчавам и не просто си глътвам обратно думите, (защото от друга страна не е хубаво да подтискаш емоциите си), а гледам да ги преработя в себе си, да ги смеля и в най-добрия случай успявам да ги превърна в нещо позитивно.
Мисля си – толкова ли не можем ние хората да избягаме от междуличностните си отношения и да не си търсим сметка, кой на кого бил обиден, кой какво направил. Да се погледнем отстрани. Всичко човешко е въпрос на гледна точка.”  Горното е цитат от Асящайн.

През далечната 1826 година големият любител на добрата кухня и кулинарен теоретик на нашето време, който между впрочем никога не е бил готвач, Жан-Антелм Бриа-Саварен пише в произведението си „Физиология на вкуса или медитации на трансцендентната гастрономия “: „Dis-moi ce que tu manges, je te dirai ce que tu es.“ – „Кажи ми какво ядеш и ще ти кажа какъв си.”

 

„Психология на вкуса” е делото на живота му. Ето една от сентенциите му:  „Който преяжда и препива, не умее нито да яде, нито да пие.”
Въпреки, че е призната за първата в света кулинарна книга, тя не съдържа рецепти! Изпълнена е с размисли, наблюдения и анекдоти. Днес се смята за част от класиката на френската литература. Още я издават и преиздават, включително и на много чужди езици. В чест на Саварен и книгата му назовават едно сирене – Брия-Саварен, също и улица в Париж носи неговото име, както и много ресторанти.

В написаното през 1863 година есе „За спиритуализма и материализма” подобна мисъл изразява и Лудвиг Фойербах: „Der Mensch ist, was er ißt.“ – „Човекът е това, което яде”. Очевидно е, че нито Бриa-Саварен, нито Фойербах са имали пред вид , че буквално сме това, което ядем, разбирай прасета, пилета или соеви бобчета, а че храната има сериозно влияние върху умственото, душевното ни и здравословно състояние.

Хранителни модели и здравословно хранене.

Пълен курс за Пилатес преподаватели: https://lotos4ever.com/classes/pilates-prepodavateli-200-ch-cpt200/

Най-широко разпространената дефиниция заздравословното хранене е консумацията на повече здравословни храни и избягването на нездравословните. В това определение под здравословни храни се имат предвид плодове и зеленчуци, свежи и натурални храни, ниско-маслени храни и храни, богати на фибри (Martinez-Gonzales et al., 2000; Povey et al., 1998) . Същевременно високо-маслените храни, както и т. нар. „бързи храни “се приемат за нездравословни (Povey et al., 1998). Друга , често споменавана, дефиниция за здравословен модел на хранене е консумацията на балансирана диета или разнообразие от храни. Въпреки че хората имат различни представи за това какво е балансирана диета , повечето я обясняват като комбинация от разнообразни храни в умерена степен (Dixey et al., 2001; Martinez-Gonzalez et al., 2000).

Едновременно с това се приема, че консумацията на три редовни основни ястия по едно и също време всеки ден, също е част от дефиницията на балансираното хранене (Martinez-Gonzalez et al., 2000). Различията в дефинициите за здравословно хранене могат да бъдат обяснени чрез различните хранителни насоки и политики на всяко общество. Описанията на здравословното хранене се смятат за последователни на общоприетите официални препоръки за здравословно хранене (Povey et al., 1998), които са разработени, за да  насърчат хората да практикуват здравословно хранене и да им дадат подробности за практическото му приложение.

Например, препоръките за здравословно хранене в България между 18 и 65 годишна възраст (Национален Център по опазване на Общественото здраве, 2006) включват 12  основополагащи препоръки, както следва:

1) консумация на пълноценна и разнообразна храна ;

2) консумация на зърнени храни като важен източник на енергия ;

3) всекидневна консумация на над 400 грама разнообразни плодове и зеленчуци, за предпочитане сурови ;

4) консумация на мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнина и сол ;

5) предимно постни меса, както и честа замяна на месото с риба, птиче месо или бобови храни ;

6) ограничаване на общия прием на мазнини, особено на животинските ;

7) ограничаване на приема на захар, захарни и сладкарски продукти, газирани напитки , съдържащи захар ;

8) намаляване на консумацията на сол и храни, съдържащи сол ;

9) консумация на алкохолни напитки в умерени количества ;

10) поддържане на здравословно тегло чрез всекидневна физическа активност ;

11) всекидневен адекватен прием на вода ;

12) приготвяне и съхраняване храните по начин, осигуряващ тяхното качество и безопасност. (От „Препоръки за здравословно хранене на населението в България“, 2006).

Други актуални препоръки за здравословно хранене, които повлияват хранителните политики в развитите държави, са тези на Министерство на земеделието на САЩ(USDA, 2016). Те обединяват ключовите си предписания около четири ядра :

1) баланс на калории за поддържане на теглото;

2) храни и компоненти на храни, които да се намалят;

3) храни и хранителни компоненти, които да се увеличат и

4) изграждане на здравословни хранителни модели в дългосрочен план.

Пълен курс за Пилатес преподаватели: https://lotos4ever.com/classes/pilates-prepodavateli-200-ch-cpt200/

Общоприетото определение на понятието здравословно хранене е, че то представлява модел или стил на хранително поведение, което се практикува от хората с цел консумацията на подходящо за тяхната възраст и начин на живот количество специфична храна или хранителни вещества, така че да се поддържа добро здраве. Здравословното хранене включва консумацията на повече плодове и зеленчуци, по-малко мазнина, захар и сол и придържането към балансирана и разнообразна диета, съставена от подходящо количество от всяка хранителна група.

Подходи за изследване на моделите на хранително поведение. Според изследванията, много хора не се хранят според наложените в обществото норми на здравословно хранене. Модели на хранително поведение :  емоционално хранене, пропускане на храненията, ниско-маслено хранене, планиране на храненията и нездравословно хранене, под което се има предвид прекомерната консумация на вредни за здравето храни.

Емоциите са съществен фактор, който си взаимодейства динамично с хранителното поведение. Емоционалното хранене се отнася до практиката да се консумира голямо количество храна, обикновено нездравословна , в отговор на емоции.

Пълен курс за Пилатес преподаватели: https://lotos4ever.com/classes/pilates-prepodavateli-200-ch-cpt200/

Приблизително 75% от случаите на преяждане се дължат на емоции (Gibson, 2006), поради което емоционалното хранене се разглежда като отделен хранителен модел. При емоционалното хранене, затлъстяването произтича от преяждане с цел справяне с негативни емоции и състояния. Редица изследвания се провеждат върху отнасянето на емоционалното хранене към телесното тегло и повечето от тях разглеждат негативните емоции и сравняват хора със затлъстяване и такива с нормално тегло. Целта им е да се установят както позитивните, така и негативните емоции при хора с поднормено, нормално и наднормено тегло. Според резултатите, хората с наднормено тегло консумират повече храна  когато изпитват негативни емоции или ситуации, в сравнение с тези с нормално и поднормено тегло. При положителни ситуации и емоции, хората с поднормено и нормално тегло докладват, че консумират повече храна, за разлика от тези с наднормено тегло.

Резултатите показват, че мъжете се хранят значително повече от жените при положителни ситуации (по време на хоби, влюбване, при положителни новини), но не и при положителни емоции (увереност, щастие, отпускане, ентусиазъм и др.).

В рамките на групата с поднормено тегло, при жените се наблюдава по-силно изразено недохранване за разлика от мъжете в негативни ситуации (след самота, трагедия, загуба на пари, приключване на връзка и др.), но не и при негативни емоции (тъга, скука, гняв, фрустрация, загриженост, умора, депресия, страх, стрес и др.) (пак там).

Пълен курс за Пилатес преподаватели: https://lotos4ever.com/classes/pilates-prepodavateli-200-ch-cpt200/

От тези резултати може да се направи заключението, че емоционалното хранене, в следствие на негативни емоции и ситуации може да допринесе до покачване на теглото при хора с наднормено тегло и понижаване на теглото при такива с поднормено тегло. Превенцията на наднорменото тегло и затлъстяването е водещ приоритет на общественото здраве и е ясно, че емоционалното хранене играе важна роля в живота им.

Друг базов хранителен модел е пропускане на храненията. По-голямата част от проучванията върху ефекта на пропускане на хранене върху здравето и благополучието са свързани със закуската. Съществуващите изследвания върху закуската демонстрират редица ползи от редовната й консумация. В специализираната литература съществува доказателство, че хората, които редовно консумират закуска, имат по-нисък индекс телесна маса, по-добро академично представяне и по-добри хранителни профили, в сравнение с други, които пропускат първото ядене за деня . Пропускането на закуска се свързва с по-висок индекс на телесна маса и честота на затлъстяване при повечето изследвания, но не при всички. Първото изследване върху връзката между пропускането на закуската и промяната в теглото установява, че изследваните лица, които редовно пропускат закуска е по-вероятно да бъдат с наднормено тегло (Berkey et al., 2003). ден. Интересно е, че при изследваните лица с нормално тегло, които никога не консумират закуска, качват килограми, в сравнение с тези, които консумират закуска всеки ден. Въпреки че не всички изследвания дават последователни резултати, особено що се отнася до индекса телесна маса (пак там), като цяло съществува консенсус, че не пропускането на първото ядене за деня е неизменна част от здравословния модел на хранене и начин на живот, сред деца и възрастни. Пропускането на закуската като основно хранене значително зачестява през последните тридесет години особено сред децата и подрастващите (изследване, 1998).

Пълен курс за Пилатес преподаватели: https://lotos4ever.com/classes/pilates-prepodavateli-200-ch-cpt200/

Ниско-масленото хранене е друг хранителен модел, който чрез придържането към определена диета и ограничаването на мазнините в храненето е едно от най-широко разпространените хранителни поведения. Няколко изследвания демонстрират, че високите равнища на ограничаване на храненето са свързани с повишен хранителен прием. Теорията за ограничаването идентифицира невъзможността за потискане на ограничаването като характеристика на преяждането при хората на диета(цит. по Dovey, 2010). Оригиналното изследване, което илюстрира невъзможността за потискане, използва тестовата парадигма „захранване-опитване”, включваща даване на групи хора на диета и не на диета или висококалорични храни или ниско-калорични, последвано от тест за вкус. Резултатите показват, че хората, които не са на диета показват компенсаторно регулативно поведение и консумират по-малко на теста за вкус след високо-калоричната храна. За разлика от тях, хората, които са на диета, консумират повече по време на теста за вкус.

Така, ниско-масленият модел на хранене води до увеличаване на теглото е дългосрочен, като резултатитеот него са обратни на очакваните, поради което се счита за нездравословен.

Пълен курс за Пилатес преподаватели: https://lotos4ever.com/classes/pilates-prepodavateli-200-ch-cpt200/

 Нагласи към храненето и орторексия нервоза.

 Фокусът при нагласите към храненето е върху новото понятие за обсесивни нагласи към здравословното хранене или орторексия нервоза. Има значително малко информация на разположение за орторексия нервоза , защото това е нов термин и няма универсално приета дефиниция или добре основани критерии за диагностика. Оторексия нервоза е нова концепция, свързана с нарушението на поведението на хранене (Catalina et al., 2005) и се състои в патологична обсесия към биологично чисти храни (Fidan et al., 2010), което може да причини значителни диетични ограничения (Babicz-Zielińska, 2006) и може да доведе до обсесивни мисли за храна, емоционално недоволство и силна изолираност (Catalina et al., 2005); Mathieu, 2005; Bratman, 1997).  Това не е хранителен режим за намаляване на теглото, а необхватна фобия, свързана само с яденето на „чиста” храна.

Пълен курс за йога преподаватели: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Орторексия нервоза не означава само, че хората са обсебени от здравословното хранене, то е и специално отношение към храната– храната се приготвя по определен начин (Donini et al., 2004), а също и избягване на някои или всички храни от една хранителна група, тъй като се смятат за вредни за здравето. Качеството на храната, която се консумират е по-важна от личните ценности, междуличностните отношения, кариерни планове и социални отношения (Baĝci, 2007). Така,желанието да се консумират здравословни храни не е тревожно поведение само по себе си, и се дефинира като орторексия нервоза, когато личността се отказва от нормалния си начин на живот (Donini et al., 2004).

Пълен курс за йога преподаватели: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Феноменът се смята за разстройство, свързано с поведението и личността поради факта, че се отделя твърде много внимание на консумирането на здравословни храни, отделя се прекомерно много време върху това като главно занимание и се изпитват дисфункции, свързани с това .

Независимо от факта, че диагностичните критерии не са все още достатъчно надеждни, те са предложени за оторексия (Donini et al., 2005). Братман и Найт (Bratman & Knight, 2000) предлагат тест, който позволява да се установи дали дадено хранително поведение в хранителното възпитание би трябвало да се смята за патологично или не. Автори (Aksoydan & Camci, 2009) предлагат кратък Тест на Братман за орторексия като скринингов инструмент, успешен при ранна диагностика на нарушението. Този диагностичен тест за орторексия се състои от 10 въпроса. Например:

  • Прекарвате ли повече от три часа на ден, мислейки за диетата си/начина си на хранене?;
  • Намалява ли качеството ви на живот за сметка на увеличаването на качеството на храната ви?;
  • Чувствате ли се виновни, когато не се придържате към начина си на хранене?

Ако изследваното лице отговаря с „да” на четириили повече въпроси, това означава, че необходимо да е по-лежерно по отношение на храната (освен, ако диетата не е предписана от специалист лекар нутриционист).

Пълен курс за йога преподаватели: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Ако кореспондентът  отговаря с „да” на всички въпроси, в такъв случай се предполага,че има значителна обсесия към здравословното хранене и трябва да се потърси помощта на квалифициран професионалист (Bratman & Knight, 20).

Здравословното хранене включва консумацията на повече плодове и зеленчуци, по-малко мазнина, захар и сол и придържането към балансирана и разнообразна диета, съставена от подходящо количество от всяка хранителна група (въглехидрати, протеини, мазнини и микронутриенти). Според изследванията , много хора не се хранят според наложените в обществото модели на здравословно хранене. Съществуват редица теоретични подходи, които се опитват да обяснят различията в моделите на хранително поведение на хората. Това са развития, когнитивния (свързан с теглото) и екологичния модел на хранително поведение.

Автор: Наташа Петрова, Пилатес преподавателка – СPT200,

управителка на „Спортен клуб аеробика“- Видин.

________________________________________________________________

  1. „Изкуството на френската кухня“- Джулия Чайлд;
  2. „Психология на вкуса“ – Жан Брия – Саварен;
  3.  „Препоръки за здравословно хранене на населението“ от 2006 г., изд.МЗ НЦОЗА;
  4.  „Нагласи към храненето,модели на хранително поведение и благополучие“ – Дисертация на Д-р Ивета Пилева – СУ, 2018 г.

 

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com