ЗдравеПилатес или кинезитерапия (примерни упражнения, клип)

Пилатес или кинезитерапия (примерни упражнения, клип)

Пилатес за всички

Методът Пилатес за трениране на тялото е уникална система от упражнения за разстягане и за сила, разработена преди близо век от Джоузеф Пилатес. Тя укрепва и тонизира мускулите, подобрява стойката, придава гъвкавост и грациозност, слива в едно ума и тяло, прави фигурата стройна, дарява здраве. Дори и сега, когато фитнес индустрията полага неимоверни усилия да създава нови и оригинална тенденции, методът Пилатес със своя почти век успех изпъква като изпитана формула на  здравето.

Обучение за Пилатес преподаватели 200 ч :https://lotos4ever.com/classes/pilates-prepodavateli-200-ch-cpt200/

Вероятно поради появата на едно ново общо съзнание или заради силното неудовлетворение от резултатите на модните фитнес програми, през последното десетилетие се наблюдава силен подем на движението, наблягащо върху връзката между ума и тялото.. Може и да сме свикнали с идеята, че „няма ли болка няма и полза“, но това в крайна сметка ни е накарало да пропилеем твърде много от безценното си свободно време във фитнес залите.  Сега осъзнаваме, че макар спортуването да трябва да съставлява важна част от живота ни, то трябва да ни дава, а не да ни отнема от радостта да живеем пълноценно. С Метода Пилатес, по-конкретно с комплекса на земя, свеждаме до минимум времето, прекарано във фитнес залата,  но постигаме максимални резултати от тренирането на цялото тяло. Комплексът на земя учи, че тялото е най-съвършеният и единственият необходим инструмент за постигане на добра физическа форма.

Обучение за Пилатес преподаватели 200 ч :https://lotos4ever.com/classes/pilates-prepodavateli-200-ch-cpt200/

Има още една причина за неуспеха на старите фитнес системи. Те се основават на изолирането на мускули и на работа върху определена област от тялото, вместо да разглеждат тялото като неделимо цяло, каквото то е всъщност. Лошото физическо състояние на мнозина днес произтича от нарушеното равновесие в резултат на сложни, неефективни упражнения, изолиращи някои части на тялото и пренебрегващи други като така се получава неестетично претрупване с мускули на определени части от тялото.  Чрез Пилатес практикуването ще постигнем равновесие в тялото, ще подобрим кръвообращението, ще облекчим стреса, ще повишим издръжливостта, ще изглеждаме перфектно и ще се чувстваме невероятно.        Комплексът на земя учи, че тялото е най-съвършеният и единственият необходим инструмент за постигане на добра физическа форма.  Методът Пилатес е известен и като форма на лечение. Той е ефикасен, както за хронични болки, така и за посттравматично лечение. Изследвания доказват, че този метод  може да редуцира болката и да подобри функционалността на тялото. Въпреки, че методът се практикува  от почти 100 години, чак през втората половина на 1990 година в САЩ се публикуват изследвания, които показват, че  метода на Джоузеф Пилатес за изграждане на моторен контрол при пациенти с посттравматични или хронични болки в долната част на гърба дава блестящи резултати. Изследваните групи пациенти, оплакващи се от болки в кръста са класифицирани в няколко групи според наблюдавания мускулен статус:

–  недостатъчна мускулна стабилност на лумбалната (областта около кръста) част на гръбнака, асоциирана с болки ниско в кръста;

–  дисбаланс на мускулите на торса при хора с болки ниско в кръста при движение на горните крайници;

–  локална мускулна недостатъчност, при хора с болки ниско в кръста.

Обучение за Пилатес преподаватели 200 ч :https://lotos4ever.com/classes/pilates-prepodavateli-200-ch-cpt200/

Ето и класифициране на методите, които са приложени като лечение:

–  Терапевтични упражнения за сегментирана гръбначна стабилизация, чрез упражнения от земя;

–  Упражнения за тонизиране и развитие на  дълбоко разположените в корпуса постурални (отговорни за правилната стойка) мускули с цел стабилизация на гръбнака в неговото правилно положение;

– техники и упражнения за активна стабилизация на лумбалната (кръстна) област за стабилизиране на гръбнака в неговото оптимално физиологично положение.

Тези изследвания и публикации се приемат като промяна в парадигмата за лечение и са база за изграждането на множеството нови коренно различни методи в кинезитерапията. Феноменално е, че тези техники са вече описани от Джоузеф Пилатес в неговия авторски метод  и са били част от Пилатес разбирането за рехабилитация почти век назад.  От 2000 година, много съвременни изследователи насочиха своето внимание специално към Пилатес като начин за лечение и Пилатес методът се установи като широко приета рехабилитационна програма сред физиотерапевти и хирурзи-ортопеди. Методът е признати и използван за бързо и ефективно подобряване при възстановителния процес. Също така е използван широко като консервативно (неоперационно) лечение на гръбначни изкривявания и недостатъчна ставна мобилност. Ето някои от симптомите, при които е използван метода Пилатес:

Обучение за Пилатес преподаватели 200 ч :https://lotos4ever.com/classes/pilates-prepodavateli-200-ch-cpt200/

Болки в лумбалната област на гръбнака:

– болките в кръста се асоциират със слабост и дисфункция на „централните мускули” известни като дълбоките коремни мускули. Това са Тransverses abdominus, Мultifidus, мускулите на тазовото дъно и диафрагмата. Пилатес методът цели да повиши здравината и издръжливостта на тези „централни мускули”, да удължи и разтегли мускулите в областта на кръста, което от своя страна намалява компресията върху ставите. Компресията върху ставите може да доведе до изменение в наклона на таза, което е и една от причините за болки в гръбнака;

– Пилатес учи как да активираме Тransverses abdominus и Мultifidus. Щом базата за активиране на „централните мускули” се усвои, пациентите се учат да поддържат „централните мускули”, така наречената „енергийна централа“, активни докато извършват многофункционални движения, като например клек;

– Проучване от 2006 година сочи, че участници с неспецифична болка в кръста, които са преминали 6 седмично Пилатес обучение, са почувствали подобрение в симптомите на болка в сравнение с контролна група от участници, които не са преминали обучение по Пилатес. Пилатес групата е почувствала подобрение в общото здравословно състояние, намалява нивото на болка, появява се усещане за нова мобилност и гъвкавост;

Обучение за Пилатес преподаватели 200 ч: https://lotos4ever.com/classes/pilates-prepodavateli-200-ch-cpt200/

–  Друго проучване посочва, че участници, които са преминали Пилатес базирана програма за облекчаване болките в кръстта са показали същите подобрения на болка, функционалност и централна стабилност сходни с участници, преминали рехабилитационна програма с традиционни упражнения за лумбалната част на гръбнака.

Болки във врата:

Друго проучване показва, че упражненията за гръбначна стабилизация, такива, каквите са позани от Пилатес, са благотворни за облекчаване болките, не само в долната част на гръбнака, но и във врата. И докато болките в кръста се асоциират със слабост в „централните мускули”, като Мultifidus и Тransverse abdominus, то болките във врата са свързани с неефективност на дълбоките сгъвачи на врата. Това от своя страна  води до повишена употреба и сила на  мускули на врата и раменния пояс. Слабостта в стабилизиращите мускули причинява мускулна умора дори и при поддържане на ниско тегло, например като седенето пред компютър дълги часове. Пре-програмирането на постуралните (стабилизиращите) мускули на гръбнака и раменния пояс чрез Пилатес води до намаление на болката и подобряване на функционалността. Доказано е, че практикуването облекчава болки във врата и главата.

Обучение за Пилатес преподаватели 200 ч: https://lotos4ever.com/classes/pilates-prepodavateli-200-ch-cpt200/

Принципи на рехабилитация, използвани от Пилатес:

Джоузеф Пилатес вярвал, че мобилизирането на енергия по време на рехабилитация намалява възстановителния период след травмата. Методът Пилатес се базира на заздравяване на центъра на тялото, което се постига с:

  • Координиране на дишането с движенията;
  • Стабилизиране на лопатките, таза и гръдния кош по време на коремни упражнения;
  • Стабилизиране на главата и прешлените на врата за избягване на болки във врата и главата

Пилатес ползва широка гама от упражнения за подкрепа на тялото. Упражненията развиват сила и правилна стойка. Това се получава чрез намаляване на базата на подкрепа на тялото за постигане на ново себе-усещане на комфорт и едновременно развиване на по-ефективни модели на движение. Тази система е подобна на упражненията за динамична стабилизация, използвани от терапевтите за лечение и предотвратяване на мускулно скелетни болки в областта на кръста. Себе-осъзнаването на тялото е важна част от рехабилитацията, защото формира връзката между мускулно-скелетната и нервната системи, което е от изключително значение за стабилизацията на гръбначния стълб. Болката и лошите постурални навици могат да възпрепятстват усещането на дълбоките мускули. Това може да доведе до развитие на компесаторни модели на движение, след травмата, причинени от неефективна биомеханика.

Проучване от 2004 покава, че само един час по Пилатес на седмица е достатъчен за подобряване на гъвкавостта в сравнение с промените получени от 10 часа физиотерапия.

Обучение за Пилатес преподаватели 200 ч: https://lotos4ever.com/classes/pilates-prepodavateli-200-ch-cpt200/

Чрез Пилатес тялото получава невромускулно обучение във всички функционални позиции, докато умът се фокусира върху стабилизирането на гръбнака. Ползите от Пилатес включват развитието на сила, гъвкавост, себеосъзнаване на тялото, мускулен баланс и симетрия, баланс, контрол и подобрена стойка. Повишената сила на „централните мускули” позволява по-ефективни движения с по-голям диапазон. Функционалните дейности които изискват баланс и контрол се извършват по-ефективно и с по-голяма безопасност.

Обучение за Пилатес преподаватели 200 ч: https://lotos4ever.com/classes/pilates-prepodavateli-200-ch-cpt200/

Пилатес се използва за стабилизиране на таза, раменния пояс, коленете и глезените. Методът Пилатес може да бъде благотворен за патологии като дискова херния, спондилоза, билки в кръста, сколиоза и кифоза. Повлиява добре рехабилитацията на коленните предни кръстосани връзки или ставно изместване.

За съжаление не всички Пилатес курсове са идентични. Следователно от изключителна важност е да се доверим на професионални учители по Пилатес такива,  които имат висок стандарт на професионално обучение и акредитация. Това ще подсигури висока ефективност на часовете по Пилатес за всички и за нуждаещи се от кинезитерапия и за  практикуващи за здраве и красота. Професионалният учител по Пилатес използва знанията си по анатомия, физиология и биомеханика, техниките за оценка на правилната стойка  за да  открие евентуални    „неефективности“ в тялото, умее да  „предпише”  подходяща, съобразена с индивидуалните особености, програма за тонизиране и възстановяване.

Ето един клип за вас: https://www.youtube.com/watch?v=i-m3edRGoys

Обучение за Пилатес преподаватели 200 ч : https://lotos4ever.com/classes/pilates-prepodavateli-200-ch-cpt200/

Автор: Даниела Димчева, CPT1000, CYT51000.

Comments are closed.

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com