ЗдравеОт кога имам крила?

От кога имам крила?

Нека да се запознаем със значението на думата „йога“. Какво е йога? На какво ни учи тя и  разбира се, ще говоря от първо лице: Какво научих аз от йога?

Думата йога произлиза от санскритския корен „юдж“, който има няколко значения –  „свързвам“, „прикрепвам“,”насочвам“ и „съсредоточавам внимание”. Тя означава“приобщаване“ ,“обединяване“, „впрягане на всичките ни сили на тялото,ума и сърцето“, предполага дисциплиниране на ума, емоциите, волята, което ни дава възможност да живеем спокойно и уравновесено!

Йога е всичко! Йога е система от морални принципи и практики с които може да се занимава всеки, нужно е само малко желание, малко място и много самодисциплина!

ЙОГА е система за самоусъвършенстване и себеосъзнаване! Изобщо смисълът на йога е многопластов. Смисъла на йога е или се отразява на смисъла да откриеш собствения си живот, не само да се заблуждаваш, че смисъла е в това да оцеляваш.  Ние имаме един невероятен дар и това е живота, а не умеем да  живеем в радост и наслада, да обичаме, да творим, да откриваме истинските си заложби, малките неща, които ни радват, които ни дават онова чувство на топлина, уют и възсторг. Нека помним – тук сме за да създаваме добро!

Какво прави йога със нас самите – дали приспива сетивата или пробужда душата? За мен тя е  път към любов и състрадание, към безрезервно отдаване и пълното доверие  на интуиция и това ме подкрепя  по пътя ми към  единство и мир!

Всеки един от нас независимо от религията си може да практикува – дали сте християни, будисти, евреи или мюсюлмани това няма значение, когато човек има силно желание да постигне абсолютна хармония със себе си и заобикалящия го свят! Йога практиката  пробужда истинската ни същност и помага да видим света с цялата му красота и изящество.

Както ни е известно има много видове йога Хатха  Йога, Раджа Йога, Кундалини, Мантра и Янтра йога и много други разновидности но според мен Йога е една! Самата дума означава цялостност! Всички стиловове ни учат да бъдем дисциплинирани и да правим нещата с лекота, да усещаме удоволствие от усилието, което сме положили и да запазим тази ни способност, разгърнали ръце готови за полет!

Потопи се в това вълшебство и се наслаждавай на тази безкрайност и се грижи не само за тялото си но и за ума! Важното е не дали се движим бързо или бавно, а да не спираме, да вървим с вдигната глава и щастливо сърце! ПОИСКАЙ – ПОВЯРВАЙ И ПОЛУЧИ!

Продължаваме по пътя на йога и оценяваме на какво ни учи тя – да правим всичко със сърце и колкото и труден да е живота ни да открием това, в което да сме успешни, да не се страхуваме и да поемаме рискове, може би и да си позволим да допускаме грешки, никой не е съвършен, но важното е да обичаме себе си – всяка минута всяка секунда!

Какво е йога за мен – здраве, чувство на телесна лекота, ясно и чисто съзнание, творчество. Всеки, докоснат веднъж от тази пракитка, иска да  сподели стремежа към нормалност и естественост, който ни дава йога. Пракрасно е да си йога преподавател!

Автор: Ваня Жекова Сталева, йога преподавател CYT200.

https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-300-chasa-cyt300/

https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com