ПранаямаИндийските Хаста мудри, богатството скрито в в ръцете ни

Индийските Хаста мудри, богатството скрито в в ръцете ни

В Йога системата няма нищо случайно – всяко вдишване, издишване, асана ( поза на тялото ) , огъване напред и назад, мантра, дрищи ( списъкът в никакъв случай не е пълен, но аз ще се огранича дотук) – зад всяко едно от тях стоят години самонаблюдение, изучаване, експериментиране с цел постигане на по-здрави, силни и балансиран тяло и дух. Достатъчно причини да събера ръце пред гърдите в Намасте и сведа глава още сега в знак на уважение и благодарност.

Мудрите не правят изключение – те, като част от Йога традицията и култура имат свое собствено предназначение и важна роля – нито повече, нито по-малко важна – както всичко в Йога – добре балансирано. Но знаем ли всъщност ние, практикуващите в модерните йога студиа или просто вкъщи онлайн за удоволствие какво изразяваме, сплитайки пръстите на ръцете си по определен начин, кое точно бутонче на така фината система на човешкото тяло натискаме, и какви ползи може да има това за него … Защото Мудрите със сигурност не са просто за украса ( да, ако се щракнем медитирайки в Падмасана , допрели показалец в палец със сигурност ще изглеждаме поинтересни, даже мистични ) , те са там, за да допълнят нашата медитация, за да регулират потока на Прана в тялото, или да балансират енергиите, които от своя страна да го излекуват . Но нека не прескачаме през няколко стъпала, а да се опитаме да вникнем по-задълбоено в тези инструменти за овладяване и насочване на фината енергия, за да можем да изпитаме лично ползите от тях.

Малко история ……
Никой не може да каже с абсолютна сигурност откъде точно идват Мудрите. Свидетелства за Мудри ( жестове с ръце и пръстите на ръцете ) има от различни части на света ( древни Китай и Тибет ) , не само от Индия (известни са още Дао Мудри, Будистки мудри), но почти всяка една от тях може да се открие в Индийската традиция, и има своето наимнование на Санскрит. Смята се, че мудра практиката се е зародила в недрата на Индуизма – една от най – големите религиозни системи , получила най – широко разпространение в Индия, а първият , изпълнил Мудра е самият Шива. Аз ще се спра на Индуиските Мудри и по-специално на жестовете на ръцете и пръстите на ръцете – т.нар. Хаста Мудри. Думата Мудра се превежда като „печат“, „символ“ , „жест“, „отношение“. В Куларнава Тантра ( един от най-важните Тантрически текстове ) Мудра е това, което носи щастие ( от Санскрит mud – щастие,и rad – носи светлина) . Не трябва да се ограничаваме обаче само с горе избоените преводи, тъй като самият термин има понякога различни смислови нюанси. Думата Мудра се свързва и с големите обеци, носени от Канпата Йогите в Индия. В Индуисткия Тантризъм терминът има препратки и към Шакти, олицетворяваща женското начало в микро и макро космоса. Състоянията на Шакти се нарича мудри, защото при ритуалния и йогическия съюз на женското и мъжкото начало те създават ефекти, подобни на този на Хаста Мудрите ( а именно облекчават концентрацията, прочистват ефирните канали, пробуждат бездействащите психофизични центрове ).Древният йогийски текст „ Геранда самита „ ( 17 век ) описва двадесет и пет Мудри и посочва като резултат от практикуването им пробуждането на силата на Кундалини и освобождаването от смъртта, незнанието и болестите. В Хата Йога традицията различните видове Мудри се използвани като прецизни инструменти по пътя на осъзнаването, и най – общо можем да ги класифицираме като:

• Хаста ( изпълнявани с ръцете );

• Мана ( изпълнявани с главата ):

• Кая ( определено положение на тялото );

• Банда ( заключване );

• Адара ( тръгващи от основата , от перинеума).

Въпреки че сами по себе си са различни, всички те се използват като „ключове“ с цел пренасочването на жизнената енергия (Прана) към определени органи в човешкото тяло или по определени канали. С две думи – обратно на общоприетото на Запад лице на Йога като поредното фитнес упражнения, тяхната основна цел е въздействието върху автономната нервна система , те въздействат на подсъзнателните рефлекси и се свързват с инстинктивните модели в мозъка, а вътрешната енергия бива първо балансирана, и след това пренасочена към сетивните органи, жлези, вени и сухожилия – колко фитнес системи могат да се похвалят с това? Хаста Мудрите в Хата Йога системата се използват за регулиране и пренасочване точно на тази енергия – Праната, и като подготовка на ума за медитация. Сома Шамбу Падати ( около 10 век ) например описва тридесет и седем Хаста Мудри; Мана Мудрите работят със т.нар. „седем кухини“ на главата – две очи, две уши, две ноздри и една уста, а практикуването им се счита за една от техниките за постигане на Пратяхара ( отдръпване от сетивата ) . Както е описано в Йога Таттва Мудра Виджнана, всички болести в нашето тяло и „разстройства“ на ума са предизвикани от дисбаланс в Петте елемента и оттам в естествения поток на Прана. Практикуването на Хаста Мудрите е доказало през вековете своята ефективност при повлияването и лечението на различни заболявания. Ще стигнем и дотам… Още по-хубаво е, че Хаста Мудри могат да се практикуват от всеки и присъствието на Гуру не е задължително ( за разлика от някои Мудри, практикувани с езика например), приложими са по всяко време и навсякъде ( всеки може да се разхожда с пръсти в Прана Мудра в джобовете без да бие на очи и да привлича любопитни или уплашени погледи ). Нужно е желание да се запознаем по-детайлно с тяхното действие и предназначение и да изберем тези, които биха ни свършили най – добра работа в конкретния случай. Ръцете се обръщат с длани надолу, ако изпитваме нужда да се заземим и да успокоим енергията, и с длани нагоре за обратния ефект – вдигане на енергията в тялото. Важно е също коя част на пръстите докосваме: Мудрите, при които докосваме пръстите с върха на палеца,са балансиращи ; докосвайки основата на палеца с който и да е друг пръст повишаваме топлината, огъня в тялото; ако пък докосваме с върха на палеца основата на другите пръсти на ръката , увеличаваме силата на елемента на съответния пръст ( защото всяко пръстче съответства на един от основните елементи – за всичко е помислено, и както започнах – нищо не е случайно ) .
И малко за красотата на Индийски танц – защото той е изтъкан от Хаста Мудри, ръцете на танцъорите целенасочено описват Мудри. Имайки предвид , че традиционният Индийски танц се е развивал и усъвършенствал паралелно с религиозно – философските течения не е учудващо, че Хаста Мудрите са широко застъпени в него. Те разказват различни истории и изобразяват различни чувства и емоции. Подобно на Мудрите в Йога практиките, те се използват и като трансформиращи елементи , стимулирайки естественото течение на Шакти енергията в органите, жлезите и каналите, през които протичат нервните импулси в човешкото тяло. Танцът е заемал много важна роля в Индийското общество , и е придружавал всички най – важни събития в живота на един индивид – раждане, смърт, женитба, победа. Той се е използвал като медиатор и средство за комуникация между човека и Божественото . Краката са образували стабилната основа и са определяли ритъма на танца, а пръстите са разположени на края на Нади каналите на ръцете и са най-изразителният инструмент на традиционния танц. Различни танцувални жестове на ръцете са отразени в храмовете Каджурахо, които са най-добре съхраненото археологическо наследство на Индия, във фреските на пещерните храмове Аджанта. В класическия Индисйи танц „ Барат Натиям“ се използват стотици Мудри, които преразказват случващото се на сцената. Като цяло Хаста Мудрите в танца могат да бъдат прости ( когате се използва само едната ръка), сложни ( използват се двете ръце), или пък съставни ( жестовете на двете ръце се различават един от друг ). Независимо от начина на изпълнение, те заемат ценрална роля в танца и в комбинация с жестовете на лицето и най-вече очите на танцъорите предизвикват различни типове енергийни състояния, визуализирани като определени символи ( не е случайна и червената точка, която се поставя в центъра на дланта на танцуващите, както и върху Аджна – това насочва още повече вниманието на публиката към жестовете на ръцете и очите).

Автор: Теодора Ек, Йога преподавател 200 часа CYT200, автор йога блог.

Comments are closed.

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com