АсанаБойни изкуства и Йога – различни заедно

Бойни изкуства и Йога – различни заедно

Противно на разбирането за Йога като просто стречинг, тази философия за живота и начина на мислене представлява по-скоро формула за ускорена себереализация, която може и се използва от много съвременни и минали величия в спорта и други сфери. Част от имената са: Шакийл О‘Нийл (баскетбол), Леброн Джеймс (баскетбол), Рич Рол (ултрамаратон), Вернон Дейвис (футбол), Шон Бърк (хокей), Себастиан Брош (BJJ, джудо) и др.

Практикувайки правилно, Йога ще подобри всеки аспект от вашето представяне и ще материализира потенциала, които има във всеки от нас. Бойните изкуства са по-близко до Йога от всеки друг спорт. При тях бързо се навлиза в естествена динамична медитация. В комбинация с Йога, боецът подобрява издръжливостта си със специални техники за дишане. Увеличава силата си като приема и задържа тялото и ума си в некомфортни пози за по-дълго време. Така той може да издържи психически на противниковите ключове за по-дълго време, изморявайки го. Боецът става по-бърз и умее да се възползва от правилния момент – научава се на специфичните за Йога вътрешни мускулни ключове, който концентрират енергията вътре в нас. И не на последно място, телата подобряват общото си здраве и перспектива за развитие.

Йога, както и Бойните изкуства са част от дълбока и древна източна традиция. В търсене на по-висше себепознание, учението за Йога осъзнава, че нашето физическо състояние, влияе директно на настроението ни и психическото ни равновесие. Йогите откриват, че с практикуването на физически пози, успяват да постигнат контрол и фокус. Физическият капацитет се увеличава драматично, което е и причина все по-вече атлети да се обръщат към Йога. Подобрявайки гъвкавостта, стойката, двигателната механика и осъзнаването, Йога ни прави по-добри във всеки тип тренировка и ни помага да предотвратим честотата и сериозността на травмите. Боецът става по-ефективен и по-ефикасен. Ползите могат да се обобщят по следния начин:

Повече сила

Силата, издръжливостта и скоростта са директно зависими от двигателната механика. Правилно „подреденото“ тяло, позволява на Боецът да произведе и предаде много повече енергия, по значително по-ефективен начин. Неправилната стойка хаби сила, защото се концентрира да противодейства на собствената си неестественост, вместо да се фокусира към противника.

Максимална издръжливост

Отваряйки тялото за определени пози с практикуване на дихателни техники, Боецът увеличава значително капацитета на белите си дробове. Има много случаи на хора, преодоляли астма и други дихателни проблеми чрез редовна практика. Ускорява се циркулацията на кръв и лимфа в тялото и общият метаболизъм постига оптимална функция. Издръжливостта се увеличава като естествено следствие от една идеално работеща машина – човешкото тяло.

Балансирани движения

Отваряйки тялото, Йога внася много осъзнаване, включително и баланс, стабилност и концентрация. По-този начин тренировката и представянето на състезания се отличават с повишена ефективност.

Превенция върху травми

Травмите са нежеланите реакции на тялото, когато физическите ни усилия не са в синхрон с неговото моментно състояние. Подобреното осъзнаване, гъвкавост и подвижност, намаляват значително рисковете, дълбочината и последствията от травмите, които съпътстват повечето спортове. По този начин Боецът прогресира трайно и намалява вероятността от травми, които биха го изкарали от строй за дълги периоди от време.

Ускорен процес на възстановяване

При вече ускореното отделяне на лимфа, възстановителните процеси в мускулите протичат по-бързо и безболезнено.

Фокус, концентрация, присъствие

Редовните практики разширяват съзнанието и създават пълна яснота за присъствието на Боеца в определен момент. Той е фокусиран тук и сега и не хаби и капка енергия за неефективни мисловни и физически процеси – защото такива вече отсъстват!

В допълнение, има множество клинични доказателства, че Йога подобрява имунната система, дейността на жлезите с вътрешна секреция, хормоналния баланс и управлението на стреса.

„Прекалено схванат съм, нямам гъвкавост за Йога…“

Това е сигнал че тялото има нужда от разтягане. По-схванатите хора усещат още по-силно ползите от Йога върху самите себе си и представянето си в най-разнообразни, често противоречиви сфери от живота.

Това, което отличава победителя от масата е контрола, който управжнява над собствения Ум и впрягането му в услуга на целта!

Автор: Светла Рускова, йога преподавател CYT 200, йога за деца и подрастващи CYСT 80

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com