За преподавателиКакво е и какво не е Йога за деца

Какво е и какво не е Йога за деца

Започвам от себе си. В момента, в който започнах да се занимавам с Йога, като че ли отново се родих и започнах да градя с удоволствие една нова личност. По-скоро осъзнах, че изначално аз съм била една и съща, но в различните етапи на живота си съм налагала върху себе си различни матрици на личност, която ми е харесвала повече или съм смятала, че повече ще се хареса на околните. Йога ми дава поглед върху това което винаги е било скрито, помага ми да опозная себе си и да намеря в себе си искрен приятел. Чувствам се по-здрава и жизнена от всякога. И все си казвам:  „Съжалявам, че не съм започнала по-рано“. Чувала съм този коментар от не един човек, практикуващ. В определен етап от житейския път, когато грижите и емоционалните проблеми са се натрупали до степен на силна тежест и дори непоносимост, йога дава нова посока.
За Йога никога не е късно! И за Йога никога не е рано!
Съвсем логично в Йога студията за възрастни се предлагат все повече практики, целящи оздравяване на някакъв проблем. Лечебна йога, Йога за баланс на чакрите, Йога за отпушване на женска/мъжка енергия, Йога за гръбнака и пр. Прекрасно е че Йога може да бъде наш верен приятел във всеки етап и да облекчи и дори да елиминира проблеми. Ако обаче обърнем внимание на най-малките от рано и ги въведем в здравословния живот на Йога практиките, те ще развият траен навик да търсят баланса и когато станат възрастни, вместо да се лекуват, ще влагат енергията от практиките в градивни човешки дейности (работа, семейство, спортове).
Какво е и какво не е йога за деца?
Йога е алтернативно занимание, което не е спорт, но има ефекта на спорт върху мускулите и здравето на тялото. Йога не е игра, но изпълва с радост и ентусиазъм за живот. Йога не е съревнование, но от практиката се излиза с чувство на победител. Йога не е психотерапия, но умът става здрав и устойчив. Йога предизвиква опознаването и дори изненадата от собствените способности, както и приемането на другите – учи на любов и удовлетвореност. Йога дава визия и усещане за пространството – къде съм аз и къде са другите. Приема красивите форми на фигурите и се възхищава на различните. Йога е пречка за страховете – в топла среда сред дечица и внимателно отношение от преподавателя, страховете на децата нежно се откриват посредством пози и постепенно се създава чувство на търпимост, приемане и щастие.
Йога и психиката на детето?
Йога позите извикват в съзнанието на детето емоции от реалния живот. Преодолявайки ги, Йога замества първоначалното чувство на страх – с радост и увереност, защото постигайки комфорт в позата, при следваща реална ситуация в живота, невронните връзки в мозъка, вече имат алтернатива. Естествена реакция на организма е от две алтернативи да извика по-комфортната, тоест по-здравословната. Йога предлага естествено приспособяване към света в щастие, без нужда от изчитане на множество психотерапевтични книги и детето да се подлага на болезнени разговори.
Как йога развива ума на детето?
Йога окуражава децата да бъдат оригинални, да проявят въображение, да засилят интегралното си мислене и да учат спокойно. По този начин детето би могло да се справя в училище без да има нужда от частни уроци. Когато то изостава или не се справя, причината рядко е в неговите интелектуални способности. Капацитетът на човешкия мозък да учи е много по-голям от това което използваме. Защо? Защото прекалено голяма част от енергията ни едновременно е пренасочена на подсъзнателно ниво да мислим за проблеми, страхове, неувереност, мнението на другите.
Добра ли е Йога при здравословен проблем у детето?
Ако детето има конкретен здравословен проблем, Йога би могла да въздейства, тъй като стимулира функцията на органите и позите могат да се адаптират спрямо индивидуалната ситуация. По-този начин Йога осигурява на първо време облекчение. Облекчението дава спокойствие. Спокойствието помага да се оздрави цялостният тонус на детето. А тонусът създава радост. Радостта дава надежда и вяра. Радостта, вярата и надеждата дават стимул. Стимулът дава енергия. И всички хормони на щастие и здраве, предизвикани от тази верижна реакция, биха довели чувствително подобрение на здравето.
Йога е допълнение към родителското възпитание, когато родителите са на работа и не могат да обръщат внимание на детето непрекъснато. Чувства, подобни на тези създавани в семейството се култивират и в групата по Йога, както между децата, така и от преподавателя към тях. Те имат нужда от внимание, любов, подкрепа и самочувствие.
Йога в пубертета?
При тийнейджърите се наблюдават сходни проблеми като при по-малките. Разликата е в това, че при тях, всички нерешени от детството проблеми и страхове, буквално избухват пред очите ни под формата на бунт, отчуждаване, емоционални кризи. Те са точно като децата, но вече разполагат с повече физическа сила и ниво на автономност в живота – ходят на училище сами, посещават други дейности, избират приятелите си и се забавляват без да се допитват до родителите си. Пубертета е най-трудната, но и златна възможност да се преодолее това, което не е било преодоляно в детството. Имат нужда от много доверие и внимание. Йога практиките са като за възрастни и с тях се държим като с равни. Отдаваме много повече време на разговори за Йога и това което чувстват в позите и правим паралел с реалния живот.
Асистирането при Йога за деца.
По време на практиките преподавателят не се намесва физически в изпълнението на позите – не наместваме и не коригираме, а даваме пример със собственото си тяло, демонстрираме. Ако има нужда и детето пожелае, частта от тялото която искаме да наместим, се докосва нежно и не създаваме чувство у детето, че нещо не е било наред. Например, ако искаме да покажем на детето, че двете му крачета трябва да са в една линия, или че петите трябва да докоснат пода при Куче гледащо надолу, внимателно докосваме тези части.
Йога и вегетарианство (веганство).
Не приканваме децата, практикуващи йога към вегeтарианство главно поради две причини. Първата е , че организма им расте и се нуждае от оптимално количество протеини. Втората е не малко важна – детето все още не е завършена личност и не може самостоятелно да взима такива решения. Оставаме този избор на семейството, в което се отглежда детето. Водейки група от деца по пътя на йога, работим на ниво физически асани, разговори за принципите на Йога (ненасилие, неприсвояване, казване на истината, да не се краде, хигиена, удовлетворение, усърдие, изучаване на себе си).
Йога и религиите.
Йога не се занимава теориите на различните религии и по време на уроците с децата, ние не обсъждаме това. Философията на йога приема всяка една вяра, която води човека към доброта и любов. Йога не е против религията, напротив йога дава най-добрата практика за да стане всяка една религия дело, а не теория.
Йога дава на децата здрава основа във всички физико-психични аспекти, която ги изгражда като бъдещи хармонични и съвършени личности. Йога им помага да бъдат здрави, щастливи и ентусиазирани за живота си.
Автор: Светла Рускова, йога преподавател CYT200, преподавател Йога за деца и подрастващи, автор йога блог.

Comments are closed.

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com