АстрологияОтново Ретрограден Меркурий. Практическо ръководство за (без)действие.

Отново Ретрограден Меркурий. Практическо ръководство за (без)действие.

Независимо дали ви е грижа за Астрологията или въобще не, Меркурий ретроградно третира всички еднакво, по равно или по братски.
Ретроградният Меркурий бързо стана известен като едно от най-популярните и всяващи страхове събития в астрологията.
Най-вероятно вече чувате не един от вашите приятели или колеги да го споменава в разговора, обвинявайки го за някои технологични сривове. Меркурий Ретроградът е един от малкото астрологични явления, които влияят на всички по този начин, привличайки вниманието на широка аудитория – от банкери и бизнесмени до йога учители, астролози и холистични лечители. Вече знаете как пълнолунието, например, може да донесе хиперенергия на един човек, докато друг чувства, че не може да стане от леглото. По подобен начин действа и феномена на Ретроградния Меркурий.
Първата стъпка в разбирането му е да знаем кога се случва.
Маркирайте календарите си и знайте, че има определени неща, които бихте искали да избегнете през този период, но има и възможности за нов растеж.
Ретрооценки се провеждат три пъти годишно в продължение на три седмици в даден момент. През 2019 г. Меркурий ще бъде с ретроградна позиция от 5 март до 28 март, 7 юли-31 юли и 13 октомври до 3 ноември.
Втората стъпка в разбирането на Ретроградния Меркурий е да знаем какво означава „ретрограден“. За отгвора ще ни помогне астрономията:
Планетите са ретроградни, когато се движат наобратно в небето ни. Само че, Меркурий (нито пък някоя от другите планети) всъщност не се върти обратно. Това е просто оптична илюзия.
Меркурий е най-бързата движеща се планета в Слънчевата система, която обикаля слънцето на всеки 88 дни. Ретрооценките настъпват, когато Меркурий минава покрай земята. Били ли сте някога във влак, когато друг влак ви задминава? За момент изглежда, че по-бързият влак се движи назад, докато най-накрая задмине по-бавния. Същият е визуалния ефект, случващ се на небето, когато Меркурий минава покрай земята.
Третата стъпка е поглед към астрологията. Какво управлява Меркурий?
Той е отговорен за комуникацията ни, включително всички наши технологии и системи за обмен на информация. Меркурий засяга тази част от нас, която приема информация от външни източници и я предава към другите.
И така, когато Меркурий е ретрограден, нормалният поток на енергията е обратен. Идеите и мислите сякаш се заклещват в съзнанието ни, вместо с лекота да се изсипват навън. Същото се случва и с нашата цифрова комуникация: пощенски сървъри блокират, социални медийни платформи се бъгват и нашите нормални връзки не успяват да работят според очакванията. Това може да бъде време на разочарование, моменти, в които информацията е загубена безвъзвратно или често е погрешно тълкувана. Връзките изглеждат стопирани, а след това като бумеранг се връщат, разпадайки се по невероятен начин и обърквайки всички нас.
Тук ви предлагам някои прости практики за ежедневието, които ще ви преведат през Меркурий „ретроградно“, без да станете плячка на неговия хаос или да прекарате три седмици в тъга над изгубени имейли и данни. И помнете, това е изпитан план за действие, поднесен от човек, който не убенен напълно в астрологията.
Ретрограден Меркурий. Съвет номер 1:
Добре е, да се стараете да подбирате добре думите си. Паузата, преди да започнете отнема няколко вдишвания, за да центрирате или „преговорите“ мислите си. Също така, не бързайте, ако не сте готови напълно. Мълчанието е по-добро от не добре разбрано послание.
Ретрограден Меркурий. Съвет No 2:
Дайте на другите хора пространство при комуникацията. В разговор, насърчете събеседника си да обмисли спокойно, така той ще има възможност да поеме дълбоко дъх в моменти на объркване или прекъсвания. Ретроградният Меркурий може да накара умовете ни да се движат твърде бързо, създавайки възможност събеседниците да говорят един на друг и да не се изслушат. Бъдете съсредоточени в себе си и заземени. Тази ваша енергия ще помогне на всички останали.
Ретрограден Меркурий. Съвет No 3:
Винаги проверявайте за правописни грешки. (Включително и този текст, писан при ретроградност!). Меркурий-ретроградният е скандален при причиняване на грешки, било то граматични или грешки от прибързване, например да удрим „Изпрати“ преди съобщението е завършено. Отново, умът ни ускорява несъразмерно, като клати мислите и пръстите. Прочетете съобщението си няколко пъти и дори помолете някой друг да редактира важната ви работа през този период.
Ретрограден Меркурий. Съвет No 4:
Не вършете няколко задачи едновременно. По добре малко неща, но направени качествено, отколкото завършени много задачи, но с незадоволителен резултат.
Ретрограден Меркурий. Съвет No 5:
Препроверете плановете си били те вашите лични планове или хотелски резервации, часовете на делови срещи, самолетните билети, обикновени резервации за вечеря. Също така, опитайте се проявите състрадание и разбиране, когато ваши партньори, колеги или приятели пропускат обаждания и събрания.
Ретрограден Меркурий. Съвет No 6:
Бъдете близо до природата, особено когато изпитвате технологичен или комуникационен срив. Времето, прекарано с майката Земя ще центрира отново енергията и ще ви зареди. Това ще ви даде свеж рестарт. Отделяйте време за ритрийти и измъкване от „матрицата“ на битието.
Ретрограден Меркурий. Съвет No 7:
Прекарвайте време, вглъбени в собствените си мисли, с поглед и осезания, обърнати навътре към себе си. Едно от предимствата на Меркурий, когато е ретрограден, е по-лесен достъп до вашите собствени мисли и чувства. Това е време, когато диалозите със себе си са по-спонтанни и лесни, а отговорите кристализират безпрепятствено на повърхността на съзнанието ни. Това ще отвори нови врати, нови възможности за развитие.
Ретрограден Меркурий. Съвет No 8:
Трябва да знаете, че ако вътрешната ви енергия е в хармония, Меркурий дори и ретрограден няма да може да ви повлияе. Въпреки това, бъдете отворени за пренасочване, за смяна на плана. При положение, че нещо наруши плановете ви, считайте това за добро. Гледайте на всяко „унищожение“ като на нова възможност да изградите нещо по-силно, истинско и в резонанс с вашата вътрешна енергия.
С какво Йога може да ни е от полза при Ретрограден Меркурий?
Ключът за навигация в този период е здравия разум, добре центриран и заземен в тялото. Отново на дневен ред е силната връзка между ума и тялото или това, което ни дава Хата йога, пранаяма (дихателните упражнения) и стила Виняса. Дихателната практика е жизненоважна през този период, тъй като тя ще забави ума и ще създаде така нужните ни, микро-паузи в съзнанието, чрез които ще бъдем концентрирани в настоящето. Това ще изчисти евентуалното разочарование, следствие от действията.
Ето една кратка флоу практика, подходяща за всеки, която ще помогне за заземяване и центриране на вашата енергия. Практикувайте я по всяко време, когато почувствате, че нервите ви са опънати или имате нужда от пауза. Цялата практика ще бъде качена за всички в Youtube профил …..:
1. Virasana. Поза Герой.
Затваряме очи и насочваме вниманието си навътре към себе си. Наблюдаваме дишането си на върха на носа такова, каквото е без да се опитваме да го променяме. Това ще забави мислите и ще донесе успокоение.
2. Adho Muktha Shvanasana. Куче, гледащо надолу.
Осъзнаваме центъра на тялото, силата и стабилността си.
3. Tadasana. Стоеж.
Почувствайте вътрешната си сила и непоколебимост с тази поза, определете максимално точно физическите граници на тялото. След това отворете сензорите за да получите сила от Вселената и за да завладеете предизвикателствата пред вас.
4. Garudasana. Поза орел.
Невъзможно е да се мисли за компютърни или други проблеми, нито пък за нещо друго, в тази поза. Намерете центъра на тежестта, бъдете фокусирани. Това ще ви даде увереност и стабилност. И малко забавление също.
5. Padahastasana. Наклон напред и надолу към стъпалата от стоеж.
Винаги, когато имаме нужда от отпускане на нервната система, е добре да предприемем един прост завой напред. Той е също така идеалния начин за нулиране на емоциите, особено докато чакате компютъра да направи същото.
5. Shaktasana. Позата на богинята.
Чрез горните пози вече сме почувствали вътрешната си сила и сега е време да отворим тялото си, за да получим стабилност и зареждане отвън, която ни дава желание за предизвикателства.
6. Janu-shishasana. Главо-колянна поза.
Дори, когато всичко върви наопаки, насочете главата си към коленете и земята и дишайте. Има моменти, когато имаме нужда от малко комфорт и дистанция и тогава тази поза е идеалното средство за остраняване на тревожността, носена от Ретроградния.
Най-важното нещо, което трябва да запомните, е че както всичко друго така и периода на ретроградност ще отмине. Проблемите, носени от този астрологичен феномен са временни. Бъдете съсредоточени в дъха си и потърсете сребърни накладки. Гледайте на този период като възможност за ново начало и за пречистване. Поддържайте положително мислене и когато това не е възможно просто си подарете няколко дни пространство далеч от технологични и други проблеми.
Автор: Даниела Димчева, CYT500.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Източници: монографиите „New moon“ и „Full Moon“ на Jill Winterteen.

Comments are closed.

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com