ПсихологияЙога ръководство за влюбване и разлюбване

Йога ръководство за влюбване и разлюбване

Взаимоотношенията и любовта могат да бъдат объркани и болезнени. Ето едно йога ръководство за справяне с някои общи въпроси на любовта по здравословен начин.

Обучение за Йога преподаватели 200 часа/2 месеца: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Когато бях на 6, най-сладкото момче в моя клас ме покани на среща след училище. Аз бях там, а той – не. Въобще не се появи. Може би е типично за  6-годишно момче внезапно да  реши, че не е готино да прекара следобеда с момиче. Може да е имал час при зъболекар. Не разбрах, защото никой от нас не спомена за това отново. Това беше първия ми опит в непостоянния  характер на романтичните споразумения. Вече знаех, невъзможно е да планираш човешките взаимоотношения.

Ясно е, че тази непредсказуемост от време на време е характерна за всеки от нас и  стои в основата на много от въпросите, които получавам от читателите. Затова реших да напиша тази статия с отговори на въпроси относно любовта. Разбира се, аз не съм терапевт или съветник в живота (life coach), и намерението ми е не да предлагам готови съвети, които да ви помогнат да „оправите“ любовния си живот. Диалогът „Въпроси и отговори“ просто ми изглежда най-подходящия формат да разгледаме някои от проблемните аспекти на романтичната връзка и да видим как можем да ги използваме за по-дълбока духовна практика на йога.

Преди всичко, хората рядко питат за съвет, когато нещата вървят добре. Те търсят помощ в периоди на застой на взаимоотношенията или в моменти на афект и загуба. Добрата новина е, че йога практиката помага.  Тя е в състояние да ви  освободи от вашите очаквания и фантазии и да открие пред вас безусловната същност на любовта.

Обучение за Йога преподаватели 200 часа/2 месеца: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Как да изоставя една минала любов след като връзката вече приключи?

„Трудно ми е да оставя връзка, която  приключи. Имах авантюра със сродна душа, но отношенията между нас бяха незадоволителни и бурни. Въпреки това, силно се надявам, че не е приключило. Аз все още съм влюбен и инстинкта ми е да подхранвам любовта. Как да продължа?“

В нашата култура има едно основно предположение, че да сме влюбени означава, че имаме взаимното желание да отидем заедно към залеза на живота. Истината е, че двама души могат да бъдат близки, да се обичат един друг дълбоко и романтично, и да не бъдат подходящи да имат дългосрочни отношения. Всъщност, връзката със сродна душа не е непременно добра платформа за постоянна връзка. Ако приемате идеята за карма кръговрата, може да видите това силно чувство на привличане като знак, че споделяте сродна карма от миналото. Усещането, че сте близки, може да бъде резултат от това, че имате подобни карми и уроци, които всеки един от вас е изживял в миналото си. Това  би дало тласък на общите ви каузи като например някакъв недовършен бизнес или да си помагате по определен специфичен, но ограничен начин. Това не означава, че сте родени един за друг.

Обучение за Йога преподаватели 200 часа/2 месеца: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Парадоксалното е,  че ако вие сте готови да приемете факта, че е невъзможно да сте  двойка, то това е първата стъпка към запазване на любовта и отърсване от страданието. Възможно е да има болка – загубата и ясните решения са болезнени. Приемайки загубата, обаче, отваряте вратата за различен вид цъфтеж на взаимоотношения, между вас и този човек или между вас и някой друг.

Така че, ето йога предложение: Всеки път, когато почувствате края на любовта и болката на връзката, официално я предлагайте на Всемира или на Бог. Правете това отново и отново и ще започнете да забелязвате, че любовта ви е освободена от прилепването, от качеството „притежавам“, ще бъдете свидетел как тя се трансформира в по-абсолютно и по-духовно чувство.

И когато това се случи, се появява новата възможност, а именно – връзката ви да се превърне в дълбоко приятелство. След това можете да се освободите от романтичните очаквания и болката, която те пораждат и искрено да желаете на човека до вас доброто. Това изисква време и внимание към собствения ви ум.

Обучение за Йога преподаватели 200 часа/2 месеца: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Практиката, която тук би била от полза се нарича „наблюдение на мислите“….Да се научим да наблюдаваме и следим  фантазиите, свързани с този човек, които се появяват в главата ни. Целта се изразява в това да ги виждаме като преминаващи мисли, които се появяват и си отиват вместо да се идентифицираме с тях. Научете се да виждате в една мисъл, просто хрумване или идея – не непременно истина. Следващата стъпка е да я оставите да си отиде.  Интересно е, че на  санскрит някои видове мисли се наричат викалпа,  превеждаме ги като „сънища“, „блянове“ или „фантазии“ (нереалности или заблуди). Една  викалпа, която наистина ни пречи, е мечтата за перфектната любов, желаната връзка. Ако се идентифицираме с тази фантазия, тя може да се превърне в бягство за нас – нещо като алтернативна вселена, в която ние навлизаме отново и отново, търсейки решение в илюзията. Ясно е, как това ефективно ни пречи да обитаваме местата и ситуациите на нашия „истински“ живот. Фантазията ни държи надалеч от настоящето.  Практикувайки мантрата: „Само ако съм с него, бих била щастлива“, ние правим щастието недостъпно, недостижимо, извън нас и извън момента, в който живеем. Работата с мислите, а именно – отбелязване на възникващата мисъл, разпознавайки я като просто хрумване, а след това да я оставим да си отиде, започва да нарушава този модел и ни връща обратно в настоящето.

Влюбих се от пръв поглед. Какво да правя?

„Наскоро посетих  ритрийт по медитация, където се почувствах силно привлечена от друг участник и чувството ни бе взаимно. По време на едно от упражненията по двойки, когато  трябваше да гледаме продължително в очите на  партньора си, внезапно се оказахме … влюбени. Това неочаквано романтично изригване бе едновременно завладяващо и дестабилизиращо – постави  дългосрочните връзки и планове на всеки един от нас под въпрос. Какво да правя?“

Почти всеки йога практикуващ е „пропадал“ в романтиката на ритрийтите. Съществува една естествена интимност, която лъха от споделянето на общото пространство за ритрийт: сърцето е отворено; умът се фокусира навътре и често копнее за разсейване. Познавам хора, които дори сключиха брак, благодарение на такава духовна романтика. Някои от тези съюзи проработиха, а други експлодираха точно тогава, когато двойките трябваше да се изправят пред различията си.

Обучение за Йога преподаватели 200 часа/2 месеца: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Най-важното действие, което трябва да предприемем в такъв момент, е да не правим нищо. През следващия месец използвайте това преживяване като средство да научите повече за себе си и да бъдете напълно присъстващи, независимо какви чувства се пораждат у вас. Стремете се да избягвате силните емоции като любов, страх, желание, тъга. Вместо това, добре е да фиксирате ума върху чувства, по скоро свързани с равносметка: „Беше невероятно това влюбване да се появи …“  „Ако бе възможно да се влюбя така, то моята постоянна връзка наистина има проблем“.

Но такива истории са обикновено изопачение на реалността и не са непременно верни. Разказите за значението на дадено преживяване често се основават на несъзнателни настройки „по подразбиране“, наречени в йога „готови модели“ (в някои школи ги наричат „замърсявания“) или това са начини да възприемате света, които сте усвоили несъзнателно от вашето семейство, култура, общество. Бъдейки вече  йоги, наслагваме йогистки принципи и ценности на върха на старите си ценности. В момент на преминаване през емоционални изблици, може лесно да се окажете „уловени“ между няколко конкурентни модела. Например: между йогисткия идеал за отказ от привързаност  и културния идеал за романтика; между жаждата за ново приключение и желанието за установеност и стабилност.  Противоречието между гореизброените би ви тласнало в нестихващ водовъртеж, обръщайки ви ту в една, ту в противоположна посока, оставяйки ви накрая объркани, несигурни, изпълнени със страх.

За да усложним нещата още повече, ще добавя, че нашите емоционални отговори и нагласи, зависят от това как нашия ум интерпретира  факти или вашият разказ за дадено преживяване определя и насочва емоционалния ви отговор. Ако чувствате прилив на гняв в нечии небрежни думи, вашето тълкуване на мотивите ще определи дали ще влезете в конфликт или не. По същия начин, ако сърцето ви се разтопи един ден, докато сте в нечия компания, може да го тълкувате като сигнал за старт на романтична афера. Начинът, по който интерпретирате фактите, ще се отрази дълбоко върху бъдещето ви.

Обучение за Йога преподаватели 200 часа/2 месеца: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Но когато оставите историята настрана, емоциите са просто емоции. В сърцето на всички тези емоции е самата енергия. Любовта е особен вид енергия. Тъгата е друга. Гневът е друг. Всяка една от тези емоции има характерно усещане – за гняв, може би втвърдяване на сърцето или в стомаха; за любов – топене, нагрята топлина в сърцето;  за тъга – потъване, чувство на тежест в гръдния кош.

Емоциите – самата дума на английски (emotion) е съставена от „е“, което означава „навън“ и латинското „movere“, което означава „движение“ -представляват излизане навън на енергията на тялото или движеща се навън, променяща се енергия.

И тъй като тези приливи от емоции постоянно се сменят и редуват, променяйки усещанията във физическото тяло, най-добрата практика в този случай е следната: да се научите да улавяте всяка вълна от емоции като  усещане в тялото, да я отчитате без да давате оценка, без да предприемате действия, без да се вкопчвате в нея.  Тази практика е вид медитация – привличате вниманието си към тялото, точно както бихте фокусирали вниманието си към дишането отново и отново.  Добре е да останем в удобна седяща поза, колкото се може по-дълго, фокусирани върху мислите, които се раждат в ума като постоянно връщаме вниманието към настоящия момент и усещането за емоция в тялото си. Докато правим всичко това, усещането (емоцията) ще започне да се променя. Може да се разсее, или да се промени в серия от други чувства.

Точно в този процес, от който се научаваме да отчитаме емоциите като усещане за  енергия и след това да го оставим свободно да се смени с друго чувство, ние постепенно започваме да разпознаваме пътя, който е добре да следваме:  Да живееш с чувство на емоция, без да се забъркваш в истории, което ти позволява да действаш от името на автентичния си инстинкт, а не от името на вълнението и объркването, породени  в ума от складирани  вече готови модели за романтика и предателство.

Обучение за Йога преподаватели 200 часа/2 месеца:  https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Какво да правя, ако съм силно привлечен от личност,  за която съм  сигурен, че не е подходяща за мен?

„Имам постоянна връзка, но напоследък съм привлечен от неподходящ човек. За известно време това послужи като фантазия, кара ме да се чувствам жив и вдигна творческия ми потенциал. В момента обаче,  резултатът е прекалено много разпиляна енергия. Как мога да се отърва от тази вманиачена фантазия?“

Сертификационен курс за йога преподавател CYT200

Вие интуитивно разпознавате двойнствената природа на този вид  романтична фантазия. Всеки вид фантазия е разсейваща, отмества вашето внимание от момента сега  и често обхваща въпроси, които трябва да разрешите. Но фантазиите могат да бъдат и отворена врата към мистичното, която в практиките се използва за свързване с духовността.

С други думи, има зрънце практичност в романтичния копнеж, стига да можем да се отърсим от личното и да насочим поривите на чувствата към най-дълбокия си източник – връзката с духовното. Романтичните чувства са полезни, тъй като те силно ни свързват с преживяването на безусловната любов. В книгата си „Ние“, психологът Робърт Джонсън твърди, че романтичната любов е всъщност променената любов към Бога. И със сигурност, великите романтични страсти в живота имат божествено начало. Усещаме това в магията, с която ни покоряват поетите романтици и мистици. Пример за това са стиховете на Руми, посветени на обичта му към любимата Шамс; безсмъртните сонети на Петрарка – обожание към дамата на сърцето му Лаура,  както приживе, така и във вечността; невъзможната любов в прекрасните очи на любимата, описани от Яворов и много други, които говорят толкова дълбоко в нас.

Обучение за Йога преподаватели 200 часа/2 месеца: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Един велик текст на индийската литература, посветен на  отдадеността към Бог, „Бакти Сутри“ учи, че всяка човешка емоция служи като начин да обичаш Бога. Бог може да бъде обичан като приятел, като родител, дори като дете. И сутрите казват, че най-мощната форма на предана любов е романтичния стил на преданост, наречен madhura bhakti (буквално, „сладка преданост“). Силата и копнежът в романтичната любов създава мощен огън в сърцето. Когато този огън се обърне навътре и е насочен към Бог или към вътрешното Аз, тогава той може да трансформира нашия характер, да отвори сърцето ни и да ни премести в новите измерения на отдаденост и преклонение. Нека всичко казано до тук е едно прелюдие, помощ за справяне с тези фантазии.

Но съществува и така наречената „непрактична“ или потенциално опасна романтична страст. Има два подхода за справяне с нея. Единият от начините е чрез самодисциплина, опознаване на себе и отказ – с други думи, чрез „отрезвяване“ от фантазиите, веднага след като възникнат. Другият, по-приобщаващ път е пътят на древната йога философия, известна като Тантра. Практиката на Тантра изисква от нас да се съсредоточим върху чувствата, които седят  зад фантазиите – чистото чувство на копнеж за обич, което всички ние притежаваме. Този копнеж се идентифицира с връзката ни с определен човек, но е много по-голям и мащабен от него. Ако го открием и следваме, копнежът може да ни отведе към самата Същност -връзка с Духовното.

И двата подхода работят: Единият използва дисциплина, за да премахне фантазията, а другият се движи  през фантазията, фокусирайки върху копнежа, който лежи в основата й. Движейки се в това направление, ще направите фантазиите указатели по пътя към себереализация, а не в препятствия по него.

Нека се върнем на пътя на самодисциплината. В основата му е  практика на прекъсване на мисли и фантазии като пред-медитативен подход. Как да се случи това на практика?  Започнете с вземане на решение, че когато се появят фантазии, ще ги прекъснете. Може да се наложи да го правите отново и отново – може би всяка сутрин, когато се събудите. Напомнете си, че не искате да влизате в модела на фантазията. Обяснете на себе си, че те разсейват и в крайна сметка причиняват страдание. След това, всеки път, когато някой обект на желание се появи в главата ви, си представете, че го предлагате на огъня в сърцето си. Просто предлагайте мислите си на вътрешния огън отново и отново. Това е съществена медитативна дисциплина, която помага да се прекъсне всякакъв вид на когнитивни модели.

Обучение за Йога преподаватели 200 часа/2 месеца: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

За да опитате втория подход – Тантрическия път, започнете с намиране на тихо място, където да седнете в покой без да ви безпокоят. Тогава посветете малко време в оглеждането на фантазиите си. Почувствайте напълно емоциите и вътрешните усещания, възбудени от вашата романтична фантазия: чистия копнеж, появилата се сексуална интензивност, ако има такава. Опитайте се да почувствате това дълбоко в сърцевината на тялото си. След това мисловно преместете това усещане нагоре в областта на сърцето и задръжте вниманието си там. Почувствайте емоцията си нова и различна. Представете си всичко това като светлина.

В този момент,  премахнете напълно изображението на вашия мечтан любовник. Това е ключов момент. Вместо това, се концентрирайте върху самото чувство. Забележете характеристиките му – може би  е живо, носи тъга, или копнеж, сърдечна болка, любов. Останете така фокусирани върху сърцето си. Признайте пред себе си, че това са чувства, копнеж, любов. С това осъзнаване, нека усещането да продължи да се измества и да се разширява.

Резултатът от тази практика е началото на едно признание, че това, което всъщност търсите, само е  предизвикано от вашите романтични фантазии. Ако можете да докоснете и разберете истинското състояние в тялото си, като пуснете навън изображението, което го е задействало, то ще видите, че това е вашата собствена любов, вашата лична вътрешна енергия, генерираща живот.

Обучение за Йога преподаватели 200 часа/2 месеца: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Втората стъпка в Тантрическия подход е в посока разширяване на това усещане. Представлява опит да включите хора,  различни от обекта на вашите мечти. Вкарайте в съзнанието си образи на различни личности  – хора, които обичате, хора, от които сте раздразнени, хора, които сте видели по телевизията, хора, които страдат, болни, хора, които са щастливи и добре. Един по един, доведете тези хора в сърдечното си пространство и ги задръжте там в усещането, което сте вече създали – чувство за безусловна любов.

Нека романтичното чувство се разшири, за да включите колкото се може повече други хора. Осъзнайте, че любовта, която чувствате, може да бъде универсална. Позволявайки на вашата конкретна, лична обич да се умножи по този начин, вие започвате да  разпознавате безкрайните  възможности за любов, съществуващи на този свят.

Усещането за любов – всяко чувство на любов е Бог, в сърцето и навсякъде.

Тези две практики, едната като  дисциплина на разума, а другата като насочване на чувствата, и двете помагат фантазиите да загубят своята прилепчивост спрямо вас. Вторият, Тантричният, подход би ви помогнал да отворите сърцето си към изцеление чрез Абсолютната любов.

Автор: Даниела Димчева, CYT500, CPT500.

https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/


Bakthi Sutras, XVII в.;

„Медитация за любовта“, Сали Кемпбъл;

„Ние“, Робърт Джонсън.

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com