За преподавателиСтартирате корпоративен йога клас

Стартирате корпоративен йога клас

Йога би могла да бъде смущаваща и странна практика за тези, които са на постелката за първи път. Нека да видим … Имаме гореща йога (hot yoga), поточна (yoga flow), йога на смеха, ин йога и дори джин йога! Но независимо от стила, наш дълг е като учители да подготвим практика, подходяща за нивото на нашите ученици и винаги да взимаме под внимание мотивите, които са ги довели на постелката.

А когато провеждате урок на нечие работно място, това е още по-важно.  На работа ние сме част от отделна, по-различна култура, с формални и неформални норми, очаквания и правила. Има много неща, които трябва да научите, ако искате успешно да водите йога практики на работното място. Иначе казано, корпоративната йога изисква друг подход.

Обучение за Йога преподаватели 200: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Предлагаме пет неща, които  да обмислите, преди да започнете:

Внимателно подбирайте изразите.

По време на йога, нивата на хормона окситоцин у практикуващите се повишават, което създава усещане за близка връзка с хората около нас. Това е едно от основните предимства на корпоративната йога за фирми, търсещи подобряване на сътрудничеството и комуникацията. Въпреки това, не можем да пренебрегнем, че повечето компании и организации имат строга йерархия и вътрешна политика.

В този ред на мисли, може да се окаже, че за практикуващия е  по-лесно да се отпусне напълно в група с напълно непознати, отколкото по време на корпоративен йога урок заедно със своите колеги.

Добре е да отчитаме това, когато планираме тематиката на йога уроците и вместо да говорим за Анахата чакра и позите, които „отварят“ сърцето и създават своебразна уязвимост, да предпочетем неутралната тема за правилната поза на гръбнака на работното място. Последващите физически асани и ползите от тях, ще бъдат приблизително същите, както ако бяхме предпочели  сърдечната чакра, но по този начин избягваме неволната съпротива у вашите ученици, която би причинила неудобство и намаляване на въздействието.

Фокус върху подходящите пози.

Обучение за Йога преподаватели 200: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Няма да ви е трудно да откриете статистически данни за burnout и стрес на работното място. В същото време, ръководителите активно търсят начини да помогнат на служителите да станат по-устойчиви. И това е една от причините корпоративната йога практика да стане толкова популярна. Вземете това в предвид при подготовката на урока и подберете подходящи асани, които не представляват физическо предизвикателство. Устойчивостта не е за това колко можем да издържим, а колко добре можем да си починем и да презаредим между „пренапреженията“.

Няма място за доказване, сравняване и експресия на сила при йога на работното място. Добре е да се избягват предизвикателствата в така наречените „пикови пози“, които насърчават конкурентно-способността и външното валидиране.

В корпоративната йога предпочитаме да сведем колебанията на вътрешното състояние на ума към нула.  Това самоосъзнаване е много полезно умение в професионалния живот. За да се развие това, по време на йога на работното място вие като учители насърчавате да се оставят сравнения между практикуващите, които са в съседство, да приемем момента и мястото, къде сме сега.

Помнете, че за вашите ученици това може да е единствения момент за цялата работна седмица, когато са си позволили да забавят темпото и да се отпуснат. Бидейки наясно с това, продължете да насърчавате вътрешния състрадателен подход към практиката, без цели и без очаквания. Добре ще е да избягвате позите, които изискват безупречна техника на изпълнение.

Обучение за Йога преподаватели 200: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Разни хора, разни мотиви.

Дори и да работят в една фирма, отчитайте това, че Вашите ученици имат съвсем различни мотиви да бъдат в клас. Някои от тях сигурно са запалени йоги, които са много доволни, че ще могат да практикуват и по време на работния ден. Други  са там просто, защото знаят, че това е единствения начин да са далеч от бюрото си и това да се случва с благословията на шефа. Това, което води трети най-вероятно е чисто любопитство. Отчитането на това, ще ви помогне да организирате и водите клас,  в който се обръщате се към широк спектър мотивации без да „лепите етикети“.

И за да докажете това, обмислете как да направите най-подходящи асистирането и корекциите в поза. Дали те да са вербални или с жестове, общи за всички или персонални. Едно е важно и това е: участниците да не се чувстват поправени. Това, което би било приемливо дори желателно в един йога клас, не е подходящо за корпоративна йога, тъй като правилните по принцип корекции биха могли да се приемат като сигнал, че някой не го прави „правилно“.

Обучение за Йога преподаватели 200: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Без пот.

Не много работни места разполагат с душ или дори с удобни места за преобличане . Много служители също така едва „побират“ йога практиката в забързания работен ден. Добре е тя да се случва възможно най-лесно. Избягвайте динамичните и силови движения, защото те биха довели до изпотяване, което ще демотивира по-голямата част от участниците. По-бавна и осъзната практика може да помогне да се концентрира  вниманието навътре и да помогне за намаляване на стреса от постоянната   конкуренция. Бавното също може да бъде много силно. Служителите, които седят през по-голямата част от деня, могат да се възползват от изграждането на силен корпус на тялото и това може да се направи ефективно, без да се лее пот.

Обучение за Йога преподаватели 200 часа: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Всичко е само бизнес.

В един идеален свят, всеки работодател ще приеме йога на работното място, защото се грижи дълбоко за благосъстоянието на своите служители. В действителност, обаче фирмите имат цели за постигане. Вярно е, че работните места, които добавят йога към бонусите за служителите, могат наистина да се грижат за здравето на персонала, но всяка една бизнес инвестиция трябва да покачва своята  стойност и това е желязно икономическо правило.  За да имате успешен диалог с вашите потенциални клиенти, е важно да знаете най-важните корпоративни цели – най-вече тези за повишаване на качеството и скъсяване на сроковете за изпълнение, при това с най-малко усилия и разходи .

При разговор с корпоративните лидери за предимствата на йога, подчертайте доказателствата, че йога подобрява състоянието на гръбнака и ставите, намалява стреса и повишава психическите сили. Тази практика създава устойчивост и творчество, които ще повишат производителността на труда. Това са желани цели за всяка търговска организация. Бъдете уверени, почти няма друга дейност, която успешно да се конкурира с потенциала йога в това отношение. Можете да подкрепите вашите думи,  позовавайки се на изследвания за това как йога може да допринесе за намаляване на загуба на пари поради прегаряне (burnout) на служителите, стрес и болки в гърба, повишено кръвно налягани и други последствия от стреса.

Обучение за Йога преподаватели 200: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Корпоративният клас е прекрасен начин за изграждането ви като опитен  преподавател по йога. Освен всичко друго, успешно ще попълните празните пространства в графика си пре това докато всички останали са на работа!

Обученията за преподаватели на Lotos4ever включват 5 икономически теми, засягащи важни принципи за изграждане на вашата успешна кариера и те са:

Обучение за Йога преподаватели 200 часа/2 месеца: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

  • Методология на преподаване;
  • Създаване на група и запазване на интереса у практикуващите. Примерен урок;
  • Мениджмънт на йога студио;
  • Мениджмънт на йога студио извън България;
  • Корпоративна йога.                                                                                                Автор: Даниела Димчева, CYT500, CPT500.
  • Обучение за Йога преподаватели 200: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com