ПсихологияСекстаграм йога

Секстаграм йога

В последно време жените са преследвани не само от обичайните шаблони за красота, които матрицата налага: как да изглеждаме, как да се обличаме,  с какво да се храним и подобни, но  и от така наречените „духовни ценности“,  които издигат в култ  модела на „извисената богиня“ или „перфектната веган йога практикуваща“. Очакванията са:

Тя да е и секси, и с успешна кариера, да е всеотдайна майка и любима – олицетворяваща баланс между духовното и материалното, много-ръка жрица на  multi-tasking, наполовин жена, наполовин богиня, върху която рогът на изобилието се изсипва. В допълнение  към това са безбройните статии в перфектно изглеждащите йога списания и сайтове, които ни заливат със съвети как да ставаме все по-духовни и съвършени в пътя си.

Пълен курс за йога преподаватели https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Изглежда, че  отколешната маркетинг стратегия „sex sells“ работи и в сферата на „духовното“ като лайфстайл. В днешно време сме бомбардирани от всички страни с иконични образи на „супер секси духовни жени“, които освен, че имат семейства ( с две, три и повече деца), преуспяващ бизнес , са и въплъщение на духовното израстване в прекрасно стегнато тяло.

Редовно ли ровите в Instagram,?  Там  ще откриете купища снимки на жени, позиращи за селфи, показващи колко красиви и едновременно с това духовно извисени са, цитирайки фрази на известни духовни водачи, под снимки от поредната екзотична ваканция. Всичко изглежда съвършено, като от списание, нали?! Даже прекалено …

Нека се вгледаме в налагания образ на „Богинята“ и да проследим как сме започнали да придаваме на вътрешния растеж, един напълно външен  и повърхностен набор от  образи -фикции. Смятам, че веднъж поел по пътя към себе си, човек започва все повече да открива истинската красота, която е предимно вътрешно състояние на духа и е все по-малко повлияна от външни фактори и обстоятелства. Та нали в това се състои мисията на почти всяко духовно учение „пратяхара“ – отдръпване от  сетивата и дълбоко вглеждане във вътрешната необятност.

Едни от най-старите архетипи за „Богинята-майка“, които изплуват в съзнанието ми са на възрастна жена; на такава жена, която излъчва вътрешна сила, мъдрост и състрадание, любов, чувствителност, себеуважение и приемане. Вярвам, че истинската „божествена женственост“ не е  иконично представяне на човешко въплъщение, а по-скоро демонстрация на вътрешната сила и светлина, която грее във всеки от нас, тази тънка чувствителност, даваща на другите пространство да бъдат приети, такива каквито са тук и сега, а не в илюзорния свят на перфектното маркетинг изображение.

Пълен курс за йога преподаватели https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

„Тъмната страна на женствеността“, която всяка от нас  е преживявала в по-голяма или по-малка степен, е свързана със собствените заблуди и опитите ни да манипулираме другите, в  това число, използвайки женската си притегателност и сексуалност. Когато използваме такива средства, за да привлечем вниманието на другите, когато умишлено насочваме вниманието към нас, използвайки сексуалността си, ние работим с вибрации от нисък порядък, нямащи общо с вътрешното духовно израстване и разширение на съзнанието.  Това ни връща в една изходна позиция на липса на себепознание и себеуважение, което се свързва с чувството за несигурност и възможността от това да бъдеш отхвърлен, както и постоянното чувство на неудовлетвореност. За съжаление, днес много жени се изкушават да продават  своя образ на „духовността“ по този добре познат начин на маркетинговата „матрица“,  обличайки го във форма на „просветление“.

При условия, че разглеждаме женския образ като обект или  като нещо, което може да се  „сексуализира“ и „продава“ , ние приемаме, съгласяваме се и утвърждаваме една токсична тенденция:  Да  използваме телата си срещу собствената си душа.

Живеем в „селфи“ ерата, където нарцисизма и показността са се превърнали в норма. Означава ли това, обаче, че трябва да продължаваме да поддържаме тази тенденция в надпреварата за повече последователи  в социалните мрежи и техните „лайкове“.  Когато сме в унисон със себе си и сме наясно с пътя си, вселената някакси ни поддрежда пъзела и ни помага правилните хора да ни намерят, без да ни се налага да ги съблазняваме.

Пълен курс за йога преподаватели https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Всички знаят: основната цел на маркетинга е да продава, а най-мощното му оръжие за тази цел е женската сексуалност.  Повярвайте ми, обаче,  ако продуктът е добър, няма да ви се наложи да прибягвате до това. Ако чувстваме необходимост да съблазняваме някого като жени, за да го привлечем за клиент, то ние освен телата си не продаваме ли и част от етичните си норми, от тези норми, които като йоги сме се съгласили да следваме (Ями и Ниями)? Не  влизаме ли така в капана на матриците, които продават и експлоатират женското тяло като предмет на търговска сделка?! Това е от съществено значение, защото начинът, по който гледаме на женствеността като на разменна монета, като средство, което може да бъде употребено, купено и продадено, е една от основните движещи сили по пътя към изчерпване на ресурсите на Земята.

Ако искаш да продаваш висококачествени органични продукти, защо ти е необходимо да използваш за промотирането им красива жена по бикини?

Тук не става въпрос за някакво пуританско схващане по отношение на женското тяло и сексуалност, напротив, но за една истинност към самите себе си и другите, без да ни се налага да прибягваме до евтини маркетингови трикове в стремежа си да печелим клиенти и последователи.

От момента, в който  си позволим да бъдем автентични, променящи се, истински живи същества, осъзнаващи себе си и телата си, само тогава можем да се „разширим“ и да постигнем удовлетворение тук и сега, независимо от полово определената форма, в която се намираме – мъжка или женска.

Вярно е, че се изисква много голяма доза смелост, за да се покажем, такива каквито сме. В момента, в който се приемем  съвършени и самодостатъчни, падат всички маски и стари програми, които изискват от нас да мислим, чувстваме и действаме по определен начин.

“Този, в чието съзнание отсъства алчността, придобива познание за първопричините и целта на живота.  Йога сутри, Патанджали, 2:39

Най-добрият начин да използваме думите е да бъдем това, което сме. Спрете да претендирате, че сте нещо различно, защото независимо от това, колко упорито опитвате, никога няма да станете друг. Ето защо от изключително значение е да разбирате всеки един символ, който сте научили, и да го използвате по начина, който искате, за да бъдете безпогрешни с думите. Безпогрешен означава „без грешка“ , а грешка в този контекст е всичко, което правим срещу себе си. Думата няма нищо общо с религията. Да съгрешиш е да тръгнеш срещу това, което си, и един от начините, по които го правим, е когато се опитваме да сме някой друг, а не този, който наистина сме.

По Om news

Пълен курс за йога преподаватели https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com