Йога за децаКарма Йога, каквото даваш това ще вземеш

Карма Йога, каквото даваш това ще вземеш

Според  древните  йогически текстове съществуват  четири различни вида йога, четири различни пътя към главната цел на Йога – себе-реализация. Един от тях е от тях е Карма или Йога на действието. Това е наука, както древна така и съвременна, защото се основава още на  ученията в Бхагавад Гита , но понятието за причинно-следствена връзка е било дискутирано и се дискутира и сега в съвременните философски и научни среди. Има много начини, по които можем да практикуваме  Карма йога или безкористна служба, но тук главно ще се спрем на причините, поради които да го правим :

https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

  1. Карма Йога означава съюз чрез действие.Точно сега можем да видим и определим себе си като персона, личност и отделно същество във Вселената. Това преживяване ще ни накара да се почувства самотни и изолирани. Според  много традиции на мъдростта, включително и йогичните в това число, това мислене може да се разглежда като „невежествено мислене“. Невежеството поражда страдание. Бихме могли да изтрием привидното пространство между себе си и другото, само тогава, когато практикуваме безкористни действия на добро.  Франсис Рей е казал: „пчелата мечтае до цветето и цветът измисля пчела.“ Чрез практикуването на безкористни актове на добро към друг или друго, личността се научава на любов и приемане първо  към себе си и  после и към другото или  към  другите. https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/
  2. Каузалността е голяма част от кармата . Причинно-следстваената връзка засяга всичко – мисли, думи, действия и дела, така буквално, това, което изливаме в карма, е това, което получаваме. Sanchita, с този термин обозначаваме натрупаната карма, която имаме от всичко, което сме направили (добро и лошо). Помислете за всяка неприятна забележка, която някога сме направили, или всеки път, когато всъщност постъпихме  малко егоистично. Sanchita, обаче може да бъде изведена с положителен баланс, ако започнем да вливаме  добро. Причината е равна на ефекта. Започваме да правим добро, за да започнем  да изпитваме  добро. „Несправедливостта води до развалени плодове“.
  3. Карма не е означава Грях. Няма истинска дефиниция на греха в езиците санскрит или пали, която да съответства на юдео-християнската представа, че можем да се отклоним от Бог, когато грешим. Вместо това ние сме отговорни за всички наши преживявания и добри и лоши. Ние сме склонни да изпитаме „лоша“ карма, докато не научим урока, който ни пречи да влагаме“ в тръбата“ или в битието само добри мисли, действия и дела. Това, което се случва, е резултат на това, което сме подали. В християнската традиция това може да бъде описано с „Това, което посееш, това ще пожънеш.“ Така че, не можете да грешите от кармична гледна точка, но ще получите, това което сте подали. https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/
  4. Практиката на Карма йога ви кара да се чувствате прекрасно! Една от най-прагматичните причини да направите добро за някой друг е, че това ще ви накара да се чувствате тоооолкова добре. Дори и не предполагаме какво може да направи един малък акт на добро, за да промени живота на някой друг  и как това ще  да обогати самия теб по начин, който изглежда извън човешкото разбиране. При всички случаи е ясно, правещият добро  е сияеща, светла и удивителна  личност,  независимо от външните  си физически дадености, която привлича околните като магнит, на която всички вярват, която обичат. Не е ли това прекрасна карма?
  5. Според съвременната теорията на „ефекта на пеперудата“,  Карма йога има своето място и   значение. Това е термин от  съвременната Теория на хаоса, който предполага, подобно на древният  цикъл   карма-прераждане,  че всички обстоятелства и неща, които се случват,  се основават на определени  условия и зависимости, при това системата е нелинейна . Подобно на пулсации, доброто продължава да се движи в света и съответно го променя.
  6. Един от най-известните Кармични йоги е Махатма Ганди. Неговата политика в сложен международен момент е основана само на мирни действия. Това  променя световните отношения тогава. Неговият пример  просветлява  умовете  и оживява цяло едно поколение. https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Автор:  Георги Сердиев,  Йога преподавател, CYT500.

Пълен курс за Йога преподаватели 200 часа/2 месеца: https://lotos4ever.com/…/yoga-prepodavateli-200-chasa…/

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com