ЗдравеДълбоко осъзнаване или медитация?

Дълбоко осъзнаване или медитация?

Каква е разликата между осъзнаването, осъзнатостта  и медитацията?  Някои хора използват тези думи като взаимозаменяеми,  но разлика има.  Йога практики са свързани, но не са еднакви.  Ако се интересувате от практикуването на осъзнатост или от изучаването на някои предмедитационни практики, ето определения за тях и практически насоки за осъществяването им.

Какво всъщност представлява осъзнаването?

Научи йога, стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Точно и прецизно фокусиране на вниманието върху конкретния момент, действие или обект. За пример взимаме действието „нарязвам плод“, с цялото си внимание взимаме избрания плод , избираме нож и се концентрираме върху беленето, прецизираме всяко действие, точно дозираме натиска и директорията на движението, мислим  единствено за това действие. Ето още един пример на осъзнаване, този път насочено навътре към тялото и личността:  по време на изпълнението на йога позите мислим само за движението , дозираме неговата сила и определяме неговата посока, координираме  тялото,  прецизираме мускулите , които ще бъдат съкратени и тези, които ще се разгъват, наблюдаваме всяка промяна във физиката: къде точно се чувства опъване или дискомфорт.  Да видим как реагира егото на това, проследяваме мислите, възникнали вследствие на промененото физическо състояние, породени от създаденото затруднение и болка, отчитаме ги,  после ги оставаме да отминат. Можем да практикуваме дълбоко осъзнаване във всяко едно действие, един от най-разпространените методи е съзерцаване на предмет, образ, картина или природа.  Друг пример за осъзнаване е овладяване на регулираното дишане, наречено пранаяма. Естествената последица от тази практика е, че нашата концентрация се увеличава ден след ден и ние ставаме все по-готови за медитация. Медитацията обаче не е действие, не е нещо, което можем да правим , защото тя се случва, а не се прави.

Какво представлява медитацията?

Подготовка за медитация е гореизложените методи за развиване на концетрацията и осъзнаването.  Медитацията се определя като „пауза между две мисли“ или като пълна липса на мисъл в ума, момента, в който не спим, но и не сме будни. Тъй като медитацията е широка и отворена практика, има много начини да я определим.  Съвременната психология например,  определя медитацията като практика, която обръща  вниманието ни на една единствена референтна точка, която може да включва фокусиране върху дишането, телесната сетивност или мантра.  Йога общностите казват, че медитацията е техника за почивка на ума и приемане на състояние на съзнание, което е силно различно от  състоянието будност.

Как да практикуваме медитация като тя не се прави, а се случва?

Ако се интересувате от медитация, започнете с практикуване на предпоставките  тя да се случи. Опитайте някои от следните основни предмедитационни практики:

Отделяйте време всеки ден, за предпочитане по едно и също време на деня за съсредоточаване  върху дишането си или върху образ. Това ще помогне да увеличите способността за концентрация, която е предпоставка за това  медитацията да се случи. Опитайте да затворите очи  и да насочите цялото си внимание във въздуха, който влиза и излиза от белите  дробове по време на действието дишане. Слушането на успокояваща музика, докато медитирате, може да ви помогне да насочите вниманието си навътре и да отделите  вниманието си от външния свят. Опитайте и водена  предмедитативна практика : това е релаксиране, слушайки и отговаряйки на напътствия, предоставени от учител.  Работата с експерт  ще ви помогне  да почувствате как  би работила  медитацията при вас.

Какво е осъзнатост?

Научи йога, стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Днес психологията определя вниманието като състояние на активно, открито отношение в настоящето.  Благодарение на  ума ние сме напълно присъстващи,  наясно сме с това къде сме и какво вършим, а не сме прекалено реактивни или претоварени от това, което се случва около нас. Това означава, че имаме точна и адекватна реакция на това, което се случва около нас. Това  е  внимателното  избиране на думите,  с които комуникираме с околните.  Също така и  точните действия, който изискват опитност ловкост и прецизност.

Как да практикуваме осъзнатост?

Много лесни са стъпките,  които ще ни направят по-осъзнати. За да започнете да практикувате внимание, опитайте някои от следните стратегии:

Multitasks по-малко (не извършвайте две или повече действия едновременно) и насочете вниманието си към една задача в определен момент. Фокусирането ще ни помогне да бъдете в момента, тук и сега вместо да разделяте вниманието си между много неща. Това може да означава фокусираме  ума върху вкуса на храната, вместо да гледаме телевизия, да използваме телефона или да четем.

Фокусирайте се върху сетивата си . Опитайте да усетите още по-силно миризмата на кафето  и да насочите цялото си вниманието единствено към аромата му. Отделянето на няколко секунди, за да се фокусирате върху малки сензорни усещания, е конкретен начин да бъдете по-внимателни във вашите ежедневни дейности.

Научи йога, стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Слушай добре. Когато говорите с някого, съсредоточете се върху това, което казват, а не пускайто думите му от едно ухо  на другото. Можете да практикувате активно слушане, като правите очен контакт, мислите само за това, което казва другият човек, и задавате последващи въпроси или повтаряте тезите си, за да сте сигурни, че сте разбрали правилно.

Подбирайте внимателно думите, с които контактувате с другите. Някои хора са хиперсензитивни или пък е възможно да не ви разберат добре.

Сега, след като  избистрихме понятията  осъзнаване, медитацията и осъзнатост, е време да приложим и  трите  в действие.  Приятна практика!

Научи йога, стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Автор: Даниела Димчева, CYT500

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com