АсанаКак йогата лекува дрогата

Как йогата лекува дрогата

Какво е йога, какво е навик и свобода от пристрастяване. Това е първа статия от поредицата   за прилагане на класическите лечебни модели на йога върху хроничната, изтощаваща и потенциално фатална болест на пристрастяването .

Страданието „на деня“ или зависимостта,

наречена още „чума“, „съвременен бич“ и „болестта на нашата ера“. Статистиката показва, че поне един от десет американци понастоящем е пристрастен към алкохол или наркотици, медикаменти или друго.  Каквито и да са тези цифри, съвсем ясно е, че тенденцията към зависимост от вещества като наркотици и алкохол и към процеси като пазаруване и секс е всепроникваща човешка характеристика, която е засегнала милиони по света. Йога, правилно разбрана и практикувана, може да помогне.

Какво е зависимост?

„Продължаващото използване на вещество (или поведение) въпреки все по-негативните последици“ е едно прието определение за пристрастяване. Друго определение е  „да искаш неправилното нещо с цялото си същество“.  Тук определяме алкохолизма (по същество идентичен с пристрастяването) като „физическа алергия, съчетана с психическа мания, свързана с душевна болест“.  Разсъждавайки в този дух откриваме, че пристрастяването е може би, първата изцяло холистична болест. Йога обяснява зависимостта като вродена тенденция на ума да реагира механично и обичайно на настоящите предизвикателства с поведението, което е работило в миналото ( samskara ). С други думи, днешните проблеми имат  вчерашните решения.

Йога се предефинира.

Далеч от сегашното си масово въплъщение като групов клас по стречинг  (често под съпровода на музика), първоначално йога  е всъщност една от шестте класически darsana (философии), извлечени от древното Ведическо учение. В сутрите на мъдреца Патанджали, формулирал системата на йога, последната е очертана като практическа духовна психология. Тя е една сложна система за само-помощ, в която интимните отношения ученик-учител осигуряват богат контекст за разработване на уникални стратегии и практики, които в крайна сметка водят индивида до дълбока личностна трансформация. (Като човек, който изучава и преподава  този традиционен модел, аз съм непрекъснато изумена от огромната сила на йога да лекува болести,  да променя човешки характери и съдби.)

В друго измерение.

Йога представя човешката система като непрекъснато развиваща се матрица, изградена от пет взаимосвързани измерения или обвивки (тела), наречени kosha,  всяка от които засяга и е засегната от останалите.  Подредени от грубото към финото те са: физическо тяло (anna-maya kosha).  Второто звено е свързано с дишането и се нарича prana-maya kosha.  След това откриваме сетивата и външния ум или mano-maya kosha , последвани от по-дълбокия ум, формиращ ценностите vijnana-maya kosha. Най-накрая, в най-дълбокото сърце на човека е емоционалното ниво, ananda-maya kosha , изразено като присъщ на човека потенциал за преживяване на  постоянно блаженство.

 

Йога използва модела на петте обвивки или коши за да покаже как  физическият проблем може да има корени в ума, емоционалната травма може да повлияе на храносмилането или други физиологични функции и  как поведение, което е в конфликт с нашите основни ценности, може да окаже отрицателно влияние върху емоционалното ни състояние,  върху сърдечния ритъм и кръвното налягане или дори върху формата на гръбнака ни.

В следващи материали ще разгледаме различните инструменти на йога за лечение, включително асана за физическото тяло, дихателни практики  и мантруване за прана-мая коша, пред-медитативни инструменти за менталните нива и любящата подкрепа на учителя като главно средство за култивиране на положителни емоции и увереност.

Как да се лекуваме?

В допълнение към модела на петте коши, йога предлага точна методология  и стратегия за  подобряване на здравето в четири части: идентифициране на симптомите ( heyam ), откриване на  причината ( hetu ), установяване на целта ( hanam ) и подбор на най-добрите инструменти, за постигнe на  желаните резултати (upayam). Този прост модел от четири звена работи независимо дали проблемът представлява комбинация от  физиологически , психически, емоционални причини или е пристрастяване.

Нeyam (симптомите) на пристрастяването:

На ниво anna-maya kosha, физическите последици от дългосрочната злоупотреба включват увреждане на сърцето, белите дробове, стомаха, черния дроб и бъбреците, както и структурна деградация като остео-некроза, при която има влошаване на скелета . Освен това, пристрастените лица в острите стадии на преживяване изпитват гадене, повръщане, треперене, болки, треска и припадъци, в зависимост от спецификата на пристрастяването.

На ниво „прана-мая“, всички пристрастяващи вещества нарушават естественото, здраво дишане, което според  Йога Сутра II:  е дълго (дирга) и гладко или равномерно (суккма). Депресанти като алкохол,  хероин, синтетични наркотици правят дишането бавно и плитко, докато стимуланти като амфетамин и кокаин предизвикват дишане, което е бързо и неправилно. Компрометираното дишане влошава  циркулацията на кръвта, храносмилането, елиминирането на токсините,  нервната система и много други физиологични функции. В допълнение веществата, които са изсушени или пушени, като марихуана, цигарите и кокаина, могат да влошат и в крайна сметка да унищожат органи, участващи в  дишането.

Тъй като източният модел разглежда белите дробове, а не сърцето като централна помпа на тялото, много от инструментите на йога, включително асани, пранаяма, мантруване и други подобни, са насочени към забавяне и задълбочаване на  дишането. И обратното, всичко, което изкривява дишането, като стрес, затлъстяване, алкохол и други наркотици, очевидно намалява живота и трябва да се намали, замени или избегне напълно. Тук включваме неправилния и  широко разпространен и увреждащ навик за задържане на дишането по време на асаната (позата).

Нагоре по стълбата, която води надолу!

На пръв поглед феноменът на пристрастяването изглежда мрачна пречка за постоянната радост, което според йога е нашето изначално право. За мнозина обаче удрянето на дъното е трамплин за един изключителен нов живот, в който скърбите и загубата на пристрастяване служат като възможност за трансцендентност и растеж. За тези щастливи наркомани,  отказът към  пристрастяването силно напомня за ограниченията на ума, като същевременно създава неутолима жажда за опознаване на това, което се намира извън него.

В йога философията, това, което съществува извън ума, се нарича Пуруша , всеобхватната космическа енергия, захранваща непостоянното, индивидуално съзнание, което е в основата на всички живи същества. Този безформен дух, истинска висша сила, е същността на свободата и неограничен източник на всякаква увереност, мъдрост и щастие.

В част втора на тази статия ще разгледаме останалите три слоя на личността (kosha) и сложните отношения между ума, емоциите и етапите на пристрастяването.  Ще изследваме пътя на зависимостта или стълбата, която води надолу от случаен потребител до истински завършен наркоман.

Автор:  Даниела Димчева, йога преподавател CYT500.

По материали от “ Възстановяваща програма“ на Lanna Rehab, йога преподавател CYT500,  провинция Chiang Mai, Тайланд.

Детайли за преподавателските обучения https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/ .

Снимка: Робърт Стърман.

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com