АюрведаКаква „доша“ сте според полетното разписание?

Каква „доша“ сте според полетното разписание?

Скоро ни предстои едно невероятно йога пътуване. Вече описахме как да организираме йога практика Флайт  флоу или  йога по време на полет https://lotos4ever.com/flight-yoga-flow/ . Сега е време да обърнем внимание на аюрведа рутина, която ще помогне да преодолеем неизбежното „разбалансиране“ по време на дългия полет.

Но нека да бъдем честни: Пътуване за повече от една нощ или ден може да предизвика хаос в рутинните процедури на тялото и ума, които ни помагат да сме балансирани и здрави. Сега с помощта на аюрведа ще организираме нещата така, че не само ще останем свежи, но и ще запазим ритъма на работа на всички органи в тялото. Те ще функционират по най-ефективен начин, което ще ни дари чувство за комфорт, лекота и плавност.

Когато сме на път, дневният ни режим е нарушен и тялото започва да  се „чуди“ как точно да ни подкрепи. Точно това е причината, която ни кара винаги след път да сме изтощени дори и когато не сме правили нищо друго, освен да седим на едно място.

Пътуване, според трите доши.

Според аюрведа , когато пътуваме с високоскоростен самолет, сменяме часовите зони или се намираме в нови градове всяка вечер, вата доша – принципът на въздуха и движението се засилва драстично. Излишъкът от вата ще  подхрани  вълнението от пътуването, което може да доведе до чувство за спонтанност и непосредственост, но  в също  време, това  може да предизвика тревожност, чувство за несъответствия и в тялото, неравномерно храносмилане и подуване.

Как можем да поддържаме баланс по пътя? Още от първия момент на вашето пристигане в новата дестинация, не пропускайте възможността да поканите равновесието обратно, настройвайки ума и тялото за успех. Независимо дали сте вата, пита или кафа преобладаваща доша, ние имаме няколко идеи за прости аюрведически практики, които ще помогнат за поддържането на равновесие в тялото, без значение как пътувате или къде сте в света.

Не сте сигурни каква е вашата доша? Определета я тук https://lotos4ever.com/20-otgovora-na-vsichki-vaprosi/

Преди да разгледаме кои практики са полезни според дошите, нека да предложим първо три практики, еднакво добри за всички:

Остъргване на езика

Започваме драстично. Остъргването на езика е чудесен начин да стимулираме храносмилателната система и да премахнете излишните токсини, които тялото отделя през устата, докато спи. Също така можете да видите покритието на езика си, което е пряко отражение на това, което сте изяли предишния ден. Дори и да не сте пакетирали уреда за остъргване на езика, може да го направите с малка лъжичка.

Ако има дебело тежко покритие, което често може да се случи след дълъг път, когато човек е бил уседнал твърде дълго или ако сте яли по-тежка или по-богата храна, това е напомняне да предвидите днешната си диета с по-голямо внимание.

Ежедневен самостоятелен масаж.

Това ще стане вашия нов любим ритуал за пътуване и грижа към себе си. Чрез успокояване на нервната система, тази практика действа като балсам и успокоява цялото тяло и съзнание, като същевременно помага да се запази доброто храносмилане.

Вземете загрятото масло в ръцете си и нанесете върху цялото си тяло от крайниците до сърцето, като използвате нежно и леко докосване. Докато нанасяте маслото, изпратете към себе си любов и си позволете да направите пауза в деня си. Нагласете това в графика си сутрин или през късно вечер. Идеално е преди баня.

Сухо измиване.

Сухото измиване е най-добрият начин да стимулира лимфната система и да стимулира механизма за детоксикация на организма. Това е особено полезно след дълго пътуване и прекалено дълго време в седнала позиция. Ще Ви е необходима само суха четка и е добре да го направите преди масления масаж.

Практики според вашата доша.

Всяка доша е уникална и изисква практики, които поддържат ума и тялото ви в хармония.

Вата практики за пътуване:

Vata-преобладаващите личностти имат тенденция да се чувства не на място и да се безпокоят твърде много по време на пътуване. Опитайте се да останете далеч от салатите и да се насладите на топли храни като супа или зеленчукови купи и да останете топли, като носите достатъчно слоеве дрехи, особено в самолета. Използвайте лавандулово масло, което нежно да втриете в  пулсовите точки. Това  ще ви  успокои и ще създаде чувство за комфорт.

Питта практика за пътуване:

Туристите Pitta често лесно губят самообладание, когато пътуването не върви точно, както е планирано. Така, че  важно е да си припомним, че пътуването е част от дестинацията! Insiya Препоръчваме да носите не прилепнали, а  свободно падащи, светло оцветени дрехи, за да се запази тялото и аурата. Последните да бъдат охладени и  въздушния поток да преминава свободно. Естествените материи са особено добри за Питта. Не забравяйте да консумирате студени и сурови храни като сурови зеленчуци и зелени листни зелени салати, плодове.  Не забравяйте да  пакетирате розовото масло за стимулация в  точките на пулса и около врата.

Кафа практика за пътуване:

Kapha може лесно да стане летаргична и уморена, особено при дълги полети или пътуване с кола. Препоръчваме  да се храните умерено и да пиете студено пресован зеленчуков сок. Това ще ви направи по-бдителни и фокусирани. Добре е да избягвате млечните продукти и/или месо, докато пътувате, за да запазите енергията си. Вземете  евкалиптовото масло за точките на пулса. С негова помощ ще облекчите задръстването на горните дихателни пътища, към което е склонна Кафа.

Пътуването, едно прекрасно забавяне и пауза.

Най-доброто нещо на пътуването е, че ни кани да изследваме неща, да получим впечатления, които не бихме могли  в нашето ежедневие. Това е една свещена пауза, която аюрведичните практики ще насърчат. Прилагайки, ще  открием  комфортно присъствие в новата ни среда, ще подхраним тялото и ума си. Чрез тях ще намалим стреса, който резонира в нас и ще се  се възползваме максимално от всяко едно пътуване.

Свързани теми: Флайт йога флоу, йога в полет. https://lotos4ever.com/flight-yoga-flow/

Автор: Даниела Димчева, ISPA CYT500

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com