Каква „доша“ сте според полетното разписание?

Скоро ни предстои едно невероятно йога пътуване. Вече описахме как да организираме йога практика Флайт  флоу или  йога по време на полет https://lotos4ever.com/flight-yoga-flow/ . Сега е време да обърнем внимание на аюрведа рутина, която ще помогне да преодолеем неизбежното „разбалансиране“ по време на дългия полет.

Но нека да бъдем честни: Пътуване за повече от една нощ или ден може да предизвика хаос в рутинните процедури на тялото и ума, които ни помагат да сме балансирани и здрави. Сега с помощта на аюрведа ще организираме нещата така, че не само ще останем свежи, но и ще запазим ритъма на работа на всички органи в тялото. Те ще функционират по най-ефективен начин, което ще ни дари чувство за комфорт, лекота и плавност.

Когато сме на път, дневният ни режим е нарушен и тялото започва да  се „чуди“ как точно да ни подкрепи. Точно това е причината, която ни кара винаги след път да сме изтощени дори и когато не сме правили нищо друго, освен да седим на едно място.

Пътуване, според трите доши.

Според аюрведа , когато пътуваме с високоскоростен самолет, сменяме часовите зони или се намираме в нови градове всяка вечер, вата доша – принципът на въздуха и движението се засилва драстично. Излишъкът от вата ще  подхрани  вълнението от пътуването, което може да доведе до чувство за спонтанност и непосредственост, но  в също  време, това  може да предизвика тревожност, чувство за несъответствия и в тялото, неравномерно храносмилане и подуване.

Как можем да поддържаме баланс по пътя? Още от първия момент на вашето пристигане в новата дестинация, не пропускайте възможността да поканите равновесието обратно, настройвайки ума и тялото за успех. Независимо дали сте вата, пита или кафа преобладаваща доша, ние имаме няколко идеи за прости аюрведически практики, които ще помогнат за поддържането на равновесие в тялото, без значение как пътувате или къде сте в света.

Не сте сигурни каква е вашата доша? Определета я тук https://lotos4ever.com/20-otgovora-na-vsichki-vaprosi/

Преди да разгледаме кои практики са полезни според дошите, нека да предложим първо три практики, еднакво добри за всички:

Остъргване на езика

Започваме драстично. Остъргването на езика е чудесен начин да стимулираме храносмилателната система и да премахнете излишните токсини, които тялото отделя през устата, докато спи. Също така можете да видите покритието на езика си, което е пряко отражение на това, което сте изяли предишния ден. Дори и да не сте пакетирали уреда за остъргване на езика, може да го направите с малка лъжичка.

Ако има дебело тежко покритие, което често може да се случи след дълъг път, когато човек е бил уседнал твърде дълго или ако сте яли по-тежка или по-богата храна, това е напомняне да предвидите днешната си диета с по-голямо внимание.

Ежедневен самостоятелен масаж.

Това ще стане вашия нов любим ритуал за пътуване и грижа към себе си. Чрез успокояване на нервната система, тази практика действа като балсам и успокоява цялото тяло и съзнание, като същевременно помага да се запази доброто храносмилане.

Вземете загрятото масло в ръцете си и нанесете върху цялото си тяло от крайниците до сърцето, като използвате нежно и леко докосване. Докато нанасяте маслото, изпратете към себе си любов и си позволете да направите пауза в деня си. Нагласете това в графика си сутрин или през късно вечер. Идеално е преди баня.

Сухо измиване.

Сухото измиване е най-добрият начин да стимулира лимфната система и да стимулира механизма за детоксикация на организма. Това е особено полезно след дълго пътуване и прекалено дълго време в седнала позиция. Ще Ви е необходима само суха четка и е добре да го направите преди масления масаж.

Практики според вашата доша.

Всяка доша е уникална и изисква практики, които поддържат ума и тялото ви в хармония.

Вата практики за пътуване:

Vata-преобладаващите личностти имат тенденция да се чувства не на място и да се безпокоят твърде много по време на пътуване. Опитайте се да останете далеч от салатите и да се насладите на топли храни като супа или зеленчукови купи и да останете топли, като носите достатъчно слоеве дрехи, особено в самолета. Използвайте лавандулово масло, което нежно да втриете в  пулсовите точки. Това  ще ви  успокои и ще създаде чувство за комфорт.

Питта практика за пътуване:

Туристите Pitta често лесно губят самообладание, когато пътуването не върви точно, както е планирано. Така, че  важно е да си припомним, че пътуването е част от дестинацията! Insiya Препоръчваме да носите не прилепнали, а  свободно падащи, светло оцветени дрехи, за да се запази тялото и аурата. Последните да бъдат охладени и  въздушния поток да преминава свободно. Естествените материи са особено добри за Питта. Не забравяйте да консумирате студени и сурови храни като сурови зеленчуци и зелени листни зелени салати, плодове.  Не забравяйте да  пакетирате розовото масло за стимулация в  точките на пулса и около врата.

Кафа практика за пътуване:

Kapha може лесно да стане летаргична и уморена, особено при дълги полети или пътуване с кола. Препоръчваме  да се храните умерено и да пиете студено пресован зеленчуков сок. Това ще ви направи по-бдителни и фокусирани. Добре е да избягвате млечните продукти и/или месо, докато пътувате, за да запазите енергията си. Вземете  евкалиптовото масло за точките на пулса. С негова помощ ще облекчите задръстването на горните дихателни пътища, към което е склонна Кафа.

Пътуването, едно прекрасно забавяне и пауза.

Най-доброто нещо на пътуването е, че ни кани да изследваме неща, да получим впечатления, които не бихме могли  в нашето ежедневие. Това е една свещена пауза, която аюрведичните практики ще насърчат. Прилагайки, ще  открием  комфортно присъствие в новата ни среда, ще подхраним тялото и ума си. Чрез тях ще намалим стреса, който резонира в нас и ще се  се възползваме максимално от всяко едно пътуване.

Свързани теми: Флайт йога флоу, йога в полет. https://lotos4ever.com/flight-yoga-flow/

Автор: Даниела Димчева, ISPA CYT500

Абонирайте се