Аюрведа20 аюрведа отговори на всички въпроси

20 аюрведа отговори на всички въпроси

Със сигурност сте чували термина „аюрведа“ в  йога студиото , което посещавате или когато ровите  социалните медии, четете любимия си блог за уелнес или пазарувате.  Вече знаете, че Аюрведа е от Индия и изглежда има нещо общо със здравословния начин на живот, но все още не сте сигурни за какво точно става дума.  В този пост ние ще обсъдим най-кратката история на Аюрведа и ще се опитаме да обясним същността на  тази древна наука.  Възможно е, това да Ви вдъхнови  да интегрирате малко аюрведа в ежедневието си. И така:

Пълен курс за йога преподаватели  https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

История на аюрведа.

Името Аюрведа е комбинация от две санскритски думи: „ayus“, което означава живот и „veda“, което означава знание. Аюрведа е знанието за живота и се смята за сестра наука за йога. Тя е изследвана, практикувана и споделяна в цяла Индия в продължение на повече от 5000 години. Тя е традиционната медицинска система на Индия и все още се практикува там днес.

Историята на Аюрведа започва с древните индийски мъдреци. След като са наблюдавали болести и страдания в селата, мъдреците решават да се съберат в Хималаите, за да медитират и да обсъдят какво може да се направи, за да се помогне, как да се постигне освобождение от болестите. Те решават, че Барадвая , който е един от тях, ще се опита да се срещне с божеството Индра (уважавано хиндуистко божество), за да измоли отговори от него. Затова Барадвая предприема дълго пътуване, което се увенчава с успех и отговорът, който получава е Аюрведа. Бог Индра предава  това знание за живота на Bharadvaja, а Bharadvaja се завръща в Хималаите и научава на това мъдреците. Оттам науката за Аюрведа се разпространява от село на село, от поколение на поколение, а напоследък  и от изток на запад.

Аюрведа е холистична наука.

Аюрведа е холистична наука, която означава, че вместо да се фокусира единствено върху физическите симптоми на заболяване, тя също така изследва психическите, емоционалните и духовните фактори, които влияят върху благосъстоянието. Когато работите с аюрведа-лекар, планът за лечение винаги ще започне с усилието да се балансират петте сетива – подход, възприет от вечните мъдреци. Deepak Chopra обяснява:

„… мъдреците на Индия разбраха какво квантовите физици току-що започват да разпознават: всички сме част от безкрайното поле на разума, което оркестрира всички дейности във Вселената. С всяко дишане ние обменяме личната си енергия с енергията на вселената и постоянно приемаме впечатления чрез петте сетивни органа – ушите, кожата, очите, езика и носа . “

Пълен курс за йога преподаватели  https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Всичко, което въвеждаме в тялото си, било то храна, информация, музика, цвят, аромати и емоции, всички те допринасят за равновесието (здравето) или за дисбаланса (болестта). В момента, в който осъзнаем  факта, че нашите сетива и светът, който ни заобикаля активно влияят на нашето благополучие, лесно ще осъзнаем колко важни  са ежедневни практики и осъзнаването на тялото.

20 отговора на всички въпроси.

Според Аюрведа, цялото живо същество се състои от поредица от 20 качества. Всеки излишък или недостиг на тези качества може да доведе до дисбаланс в здравето. Те са следните:

топло / студено

влажен / сух

остър / тъп

гладка / груб

остър / мека

лека / тежка

фин / брутен

ясен / облачно

статичен / мобилен

мек / твърд

Пълен курс за йога преподаватели  https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Приемаме тези качества чрез нашите пет сетива под формата на вкус, зрение, мирис, докосване и звук. Например, ако търсим ясна радиостанция, но всичко, което чуваме е заглушено и изпълнено със странични шумове, ние изпитваме дискомфорт на нашето усещане за звук. Ако плуваме на плажовете в Рио де Жанейро в лятно утро, най-вероятно чувстваме топлината през кожата и усещането за докосване. Или, ако погледнем огромен планински лъв, вместо новородено коте, ние виждаме  грубата форма на котка срещу фина (малка) форма чрез нашето виждане. Тези случайни примери показват как двадесетте атрибута съставляват цялата материя и как използваме тези качества чрез нашите пет сетива.

Петте елемента

Освен 20-те атрибути, Аюрведа има пет елемента: етер, въздух, огън, вода и земя. Всичко, което е живо, съдържа своето уникално съчетание от тези елементи. Например, човек с горещ темперамент  ще се радва да навлезе в разгорещен политически дебат на коктейл, докато човек, който е с преобладаващ въздушен елемент ще предпочете да се отдръпне от този разговор. Той би предпочел леки приятни дискусии. Петте елемента съдържат десет от двадесетте атрибута на цялата материя. Нека да разгледаме въздуха и водата като пример:

Въздухът може да бъде описан като лек, студен, сух, остър, груб, ясен, фин, мобилен и твърд.

Водата е тежка, влажна, мека, гладка, облачна, течаща, брутална, гъста, статична и облачна.

Тези два елемента, въздухът и водата имат много различни, противоположни качества. Така, че по този начин човек с повече въздух в природата си ще бъде съвсем различен в сравнение с човек,  с преобладаващ  воден елемент. Това може да се прояви по различни начини. Например, преобладаващият въздух човек може да има качество на лекота и да изпитва трудност да достигне необходимото тегло. Докато личност, чиито основен елемент е вода би е с наднормено тегло, което трудно редуцира.

Пълен курс за йога преподаватели  https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Трите доши

Заедно, петте елемента (етер, въздух, огън, вода и земя) се съчетават, за да създадат трите доши: ​​Вата, Питта и Кафа. Според  Аюрведа физиологията на човешкото същество се управлява от тези три основни сили. Етер и въздух съставят вата доша, огън и малко вода изпълват  пита доша, а водата и земята създават Кафа Доша. Всеки човек има и трите доши в себе си, но това е специалната смес, която ни прави уникални. Повечето хора са двойно дошични, което означава, че са микс от две доши, докато други са управлявани от една основна доша. Някои хора могат да имат еднакво равновесие от всичките три доши и се считат за тридошечни.

Вата доша

Типът вата отразява въздушните и етерни качества в своите физически, умствени и емоционални тела. Тялото на вата е разнообразно; понякога то може да е слабо и тънко, а друг път да има формата на круша. Обикновено ватата имат трудности при натрупване на тегло. Тяхната личност е неспокойна, приключенска, мечтателна, буйна и харизматична. Вата душата е творческа, артистична и вдъхновява другите. Трудно е за човекът тип вата да бъде постоянен, защото естеството му е по същество мобилно  и променливо(представете си, че се опитвате да хванете вятъра). Те обичат движението и прескачат  от идея на идея, обичат да опитват  все нови и нови неща. Неофициалният талисман на вата е  пеперуда. Те винаги се движат, трептейки от място на място. За някои може да изглежда, че на вата типове липсват посока и целеустременост, но за вата човека, това е това, което му трябва за да се чувства жив.

Пълен курс за йога преподаватели  https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Пита доша

Видът пита отразява качествата на огъня и водата в тяхното физическо, умствено и емоционално тяло. Пита се проявява във физическото тяло в една средна рамка и атлетично телосложение. В сравнение с вита тип,  за тях е лесно  да поддържат мускулен тонус. Те печелят и губят тегло лесно. В съзнанието питта се характеризира с острота и интелект. Питтите са страстни и смели личности. Те комуникират директно. За някои,  маниерът им на пряко и ясно общуване може да изглежда твърде остър, но питите усещат това като яснота в отношенията. Те са неоценими при организацията и изпълнението на задачите. Когато са в равновесие, те имат красива комбинация от огън и вода, което им помага да вдъхновяват другите да постигнат целите си. Те показват силна, състрадателна природа. Неофициалният талисман на пита е лъв. Те са силни, мощни, доминиращи.

Кафа доша

Кафа доша е силата на стабилността. Кафите отразяват земята и водата в своето физическо, умствено и емоционално същество. Тялото на кафа е твърдо и доста често с наднормено тегло. Много е лесно за типовете кафа да наддават на тегло и е доста трудно да върнат това обратно. Те имат следните характеристики: гъста коса, големи очи и плътни  устни. Личността на кафа е сладка, любяща и лоялна. Те са хората, които са гласуват доверие на останалите, сигурни са, че всичко е наред. Те ще се погрижат за вашия физически и душевен комфорт. Типовете кафа са заземени, стабилни,  наслаждават се на рутина. Неофициалният талисман на кафа доша е слон. Те се движат бавно, имат отворени сърца, от които отдават естествено състрадание към останалите.

Пракути срещу викрути.

Основното съчетание на дошите се счита за пракрути на личността, докато викрути е текущо състояние на дошите.  Моята любима учителка по  аюрведа   Мери Томпсън обяснява,  всеки би могъл да узнае естеството на елементите, от които е съставена неговата доша, но това няма да помогне да се постигне равновесие на викрути, или сегашното,настоящо  състояние на дошите или казано по друг начин, дошите са в постоянно движение.

Когато работите с аюрведа практикуващ специалист или лекар, целта е да балансирате викрутите за да се върнат в  истинското си естествено състояние. Обърнете внимание, че не е добре за личността да има балансирано, равновесно състояние на дошите, а обратно за всеки от нас е важно да поддържа своета уникална  комбинация от доши, която ни кара да се чувстваме пълноценни, цялостни и балансирани.

Открийте своята доша.

Пълен курс за йога преподаватели  https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

В продължение на хиляди години Аюрведа е информирала хората как да живеят оптимално и помага на хората да постигнат духовни и лични цели. Това е пълна наука, която разглежда хората като цяло, вместо да се фокусира върху  болестните симптоми. ?? . Аюрведа предизвиква хората да поемат контрола върху личното здраве, осъзнавайки влиянието на външното обкръжение върху своето благополучие.

Еднакво полезна, както в дните на древните мъдреци и бог Индра,  така и  днес, Аюрведа  би могла да се използва като ръководство,  което помага на всеки един от нас за постигане на един щастлив, здрав и пълноценен живот.

Детайли за обученията: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-ch-ispa-cyt200/

Автор: Даниела Димчева, CYT500

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com