Психология12 вдъхновения от Гуруджи Б.К.С. Айенгар

12 вдъхновения от Гуруджи Б.К.С. Айенгар

„Гуру“, „Майстор“, „Основател“, „Гуруджи“… Обръщения, изпълнени с любов и признателност  към  Белур Кришнамачар Съндарараджа Айенгар,  най-популярен като BKS Iyengar, несъмнено  най-известния и най-влиятелен учител по йога в света.

Роден е на 18 декември 1918 г., Айенгар живее 95 години, преди да ни напусне през август 2014 г. Той е основавател на стила йога, известен като Iyengar Yoga, който сега е от полза за милиони йоги по целия свят.

„Моето тяло е моя храм и асаните са моите молитви“ казва Б.К.С. Айенгар по време на интервю с Би Би Си, в което, разбира се,  отговаря на въпроси. Нищо необичайно, освен това, че гуруджи, вече прехвърлил 80-та си година, говори докато стои на главата си в поза ширшасана. Там той обяснява, че това положение е толкова нормално за него, колкото за останалите е естествено да са изправени.

Изцяло отдаден и предан в преподаването на йога за другите, Айенгар е в невероятна форма до края, въпреки че е страдал от влошено здравословно състояние поради детство си, прекарано в недоимък.

Кратки исторически данни:

BKS Iyengar е роден в Карнака, южна Индия, в семейство от 13 деца. 10 от тях оживяват до зрелите си години.  Тирумалай Кришнамачария, съпруг на по-голямата сестра на Айенгар, е този, който го въвежда в йога. В началото на кариерата си  Айенгар не така известен до момента, в който среща своя ученик, световно известния Йехуди Менухин през 1952 година. Менухин страда от безсъние и Айенгар му преподава последователност от асани, която му помага. Световно известният музикант е очарован от йога и благодарение на него Айенгар провежда много семинари и срещи на запад, където обяснява ползите от йога и провежда практически семинари.

Айенгар е винаги свързан с идеята за йога като духовна дейност и дисциплина, която той описва като „търсенето на душата за искри на божествеността в нас“. Той обяснява как във всяко движение учениците трябва да бъдат наясно с духовността, тъй като йога е нещо повече от система от гъвкави упражнения.

Нека да почетем Гуруджи с 12 негови прекрасни мисли, вдъхновения за всички практикуващи:

„Йога ни учи да излекуваме това, което не е нужно да понасяме и да понесем това, което не може да бъде излекувано“.

„Действието е движение с интелигентност. Светът е пълен с движение. Това, от което се нуждае светът, е по-съзнателно движение, повече осъзнато действие. “

„Йога е като музика. Ритъмът на тялото, мелодията на ума и хармонията на душата създават симфония на живота. “

„Йога не само променя начина, по който виждаме нещата, тя преобразува човека, който вижда.“

„Чрез подреждането на тялото в асани, открих подравняването на ума, себе си и разума.“

„Дъхът е царят на ума.“

„Йога ви позволява да откриете нов вид свобода, която може би не сте знаели, дори че  съществува.“

„Йога ви позволява да преоткриете усещането за цялост в живота си, да не се чувствате, така че постоянно се опитвате да сглобите счупените парчета заедно“.

„Йога е светлина, която веднъж запалена, никога няма да загасне. Колкото по-добра е вашата практика, толкова по-ярка е пламъкът. “

„Няма разлика в душите, само идеите за себе си, които носим.“

„Вдъхновете се, но не се възгордявайте.“

„Твърдостта на диаманта е част от неговата полезност, но истинската му стойност е в светлината, която блести през него.“

Айенгар има репутация на сериозен учен, на търпелив и посветен учител.  Въпреки вече своята световна слава, той продължава да  живее прост живот, в близост до природата, оставайки едно истинско вдъхновение за йогите по цял свят.

Автор: Даниела Димчева, ISPA CYT500

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com