ЗдравеКак да преподаваме медитация?

Как да преподаваме медитация?

Медитацията насърчава учениците да приложат силата и баланса, генерирани в тялото по време на физическата йога практика, но вече за да се научат как да управляват умовете си.

Умът може да бъде наш най-голям приятел или наш най-голям враг, източник на много от нашите проблеми или тяхното решение. Умението да формираме позитивни, съзнателни взаимоотношения със собствения си  ум е голям подарък. Тази положителна връзка на оста „тяло – ум“  е в основата на истинското здраве и щастие.

Ако пренебрегваме  ума, ние рискуваме да прекъснем  нашия творчески потенциал и можем лесно да станем жертва на безпокойство и депресия. Това е така, защото умът е мощна сила, която изисква обучение и зрялост, за да бъде управлявана  добре. За съжаление много хора се страхуват от медитацията . Практикуването на асани  дава едно чудесно, непосредствено чувство за физическо благосъстояние, оставяйки ни освежени и енергични. Това е една от причините, поради които асаните са толкова популярни. Медитацията, от друга страна, е по-обезкуражаваща дисциплина, защото ни кара да обучим умовете си.

Научи йога, стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Има много различни форми на медитация, но всички водят до една и съща цел: по-силно  самосъзнание. Положителният страничен ефект е състояние на физическо и психическо здраве. Медитацията ни помага да изучаваме тайните на живота и съществуването, като ни помага да достигнем по-дълбоко осъзнаване. В крайна сметка, медитацията води до  центрирано, фокусирано състояние, което мнозина описват като просветено. Медитацията преодолява редица несъвършенства на характера, дава душевно спокойствие и равновесие, прави ума ясен и ефективен при взимане на решения.

Етапи на медитация

Медитацията обхваща три отделни етапа. Първата е саморегулацията , в която учим нашите ученици  съзнателно  да променят функционирането на тялото и ума  и чувствата си към тях. Например, преподаваме на практикуващите  осъзнато дишане с предварително обявената цел за предизвикване на релаксация.

След усъвършенстване на саморегулирането, вторият етап включва методи за самоусъвършенстване , които се състоят предимно от концентрация. Това ни позволява да осъзнаваме части от себе си, които преди са били неосъзнати. Техниките за самоусъвършенстване развиват вътрешна сила и стабилност, придават самоувереност и нова положителна самооценка на личността.

В крайна сметка, техниките за самоусъвършенстване отварят вратата на стремежа към извисяване и духовен растеж, свързването на нашето съзнание с висшето съзнание. Този трети етап се нарича самоусъвършенстване , което води до самореализация.

С лице към ума

Повечето хора не искат да положат необходимите усилия за развиване на медитативно съзнание, считат, че  предизвикателството  да се изправим пред ума е твърде много. Нормално е, да имаме области, които ни харесват и се чувстваме удобно в тях, както и такива, които не са точно по вкуса ни и искаме да се отървем от тях. Е, съвсем естествено е да искаме да избегнем трудностите и повечето хора идват на медитация, защото искат превъзмогнат някои свои проблеми, безпокойство и болка. Те се надяват, че медитацията ще им позволи да се отърват от тях.

Научи йога, стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Медитацията обаче ни учи, че не можем да се отървем от нашите проблеми, че животът е вътрешно проблематичен и предизвикателен. Медитацията ни учи как да се справяме с проблемите ефективно. Как да бъдем смели и да използваме проблемите като стъпала за изкачването ни към по- -високо съзнание.

Важно е да запомним, че целта на медитацията е самосъзнание, а не състояние на блаженство, което е без проблеми и препятствия. Ако просто търсим екстаз и се надяваме да избегнем скръб и страдание, тогава всъщност търсим загуба на себе си. Крайната цел на медитацията е да остане основана на самосъзнание при всички условия на радост и скръб, удоволствие и болка, печалба и загуба.

Като учители, следователно, трябва непрестанно да напомняме на нашите ученици да останат в основата на самоосъзнаването при всякакви условия и да бъдат тук и сега във всички ситуации.

Предизвикателства пред медитацията

Има няколко основни предизвикателства пред всеки, който медитира. Първото е естеството на самия недисциплиниран ум, който има склонност да се движи между две основни „теми“  в медитация:  скучно, сънливо състояние и неспокойно, разсеяно състояние. Важно е учителят да успокои  учениците си, че това „трептене“ е нормално.

Другите предизвикателства включват стари умствени модели и неизразени емоции и преживявания, които се появяват, когато се опитваме да успокоим ума. Когато започнем да се отпускаме, потиснатите преживявания се проявяват отново и ние трябва да умеем  да ги превъзмогнем.  Бихме могли да го постигнем в момента, в който научим ума да наблюдава случващото се, без да реагира.

Състоянието на физическото тяло и диетата са също много важни за постигане на медитация. Ако сме изтощени от стресиращо съществуване, тогава в тихото време за  медитация ще спим. Ако ядем ще се почувстваме тежки.

Научи йога, стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Справяне с предизвикателството на медитацията

За да постигнем по-високо състояния на медитативно осъзнаване, трябва да преминем процес на обучение по  самотрансформация. Това е трудно да се постигне сам и обикновено се изисква учител. Като учители има много неща, които можем да направим, за да подкрепим нашите ученици:

  1. Вдъхновете учениците си като им припомните всички ползи от медитацията за физическото и душевното здраве;
  2. Нека всеки ученик постави точно и ясно целите си и непоколебимото си намерение да ги осъществи (санкалпа);
  3. Правете асани преди медитацията, за да подготвите тялото, за да улесните седежа в медитативна поза;
  4. Използвайте пранаяма като основна предмедитативна пракатика. Един прекрасен вариант е алтернативното дишане;
  5. Смело използвайте смес от медитативни практики и техники за саморегулиране. Използвайте пеене на мантри, самонаблюдаване на дишането или дишане Уджай и/или Брамари;
  6. Преди медитация помолете учениците си да наблюдават дали ще се почувстват заземени и присъстващи или скучаещи и разсеяни. Отчитайки това, ги насърчете да се осъзнаят какви промени е добре да направят в начина си живот и ежедневието си;
  7.  Символът на висшето съзнаниe може да бъде пламъка на свещта или друг образ, който привлича мислите ни към по-високо вдъхновение (това може да е картина, цвете, религиозен символ като кръст или еврейска звезда). Този метод е изключително полезен за осъществяване на медитацията и дори и да не е пред очите, бихме могли да насърчим учениците да подържат представата си за него в умовете си по време на медитация;
  8. Добре е да не забравяме да напомним на учениците че, каквото и да се случва в съзнанието им, това е просто част от процеса. Те трябва да се опитат да запазят състоянието на ума като наблюдател на случващото се, вместо да участват в самите умствени състояния.

Автор: Даниела Димчева, CYT500

Научи йога, стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com