ЗдравеНай-добрите витамини и минерали за жени

Най-добрите витамини и минерали за жени

Мъжете и жените се нуждаят от добър баланс на витамини и микроелементи  за да поддържат здравия си организъм.  Много от тях играят роля в цялостното здравословно състояние, а следните са особено важни за жените:

Калций

Калцият е от решаващо значение за изграждане на здрави кости и поддържане  на костната плътност. Жените имат по-ниска костна плътност и губят костна маса по-бързо от мъжете , което увеличава риска от остеопороза; дамите съставляват около 80% от случаите на остеопороза. Препоръчва се жените да приемат около 1300 mg калций на ден . Общите източници на калций са:

Зеле,броколи, мляко, сирене, кисело мляко и други млечни продукти.

 Витамин К

Витамин К подпомага костното здраве, помага за образуването на кръвни съсиреци и поддържа храносмилането гладко. Поради ролята на витамин К в сърдечната функция, което го прави част от вашата диета може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Една от всеки четири жени  умира от сърдечни заболявания всяка година така, че вашата диета богата на витамин К може да помогне за поддържането на здравето на сърцето ви. Препоръчителна дневна доза –  около 90 мкг витамин К на ден за възрастни жени . Някои общи източници на този витамин включват:

Листни зеленчуци, моркови, тиква, горски плодове и ядки.

Научи йога, стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Витамини от групата В

Комплексът от витамини тип В е семейство от витамини, които подпомагат редица телесни функции. Витамините В1, В2, В5 и В12 са много полезни за жените, тъй като те помагат за изграждането на клетките и благоприятства  имунната система, балансира метаболизма, поддържа тялото си силно и тонизирано, облекчава стреса и подобрява настроението. Специалистите препоръчват около два мкг на ден на повечето витамини . Начините, по които можете да включите витамините В в диетата си, включват:

Листни зеленчуци и бобови растения,  морски дарове,  млечни продукти, много-зърнест хляб, яйца.

Витамин D

Витамин D е още един от най-добрите витамини за жени. Този витамин спомага за поддържането на здравето на костите и зъбите, подпомага имунната система, благоприятства белодробната функция, сърдечно-съдовото здраве и др. Витамин D също е свързан с намаляване на риска от рак на гърдата. Някои от най-добрите източници на витамин D включват:

Излагане на слънце, яйчни жълтъци, диво уловена риба, мляко, тофу (соево сирене), соево мляко.

Научи йога, стани йога преподавател: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

автор: Даниела Димчева, CYT500

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com