МедитацияИстинският ти. Йога сутра 2.6 Патанджали.

Истинският ти. Йога сутра 2.6 Патанджали.

Умеем ли да преодолеем оковите на „его“-то (Асмита) за да открием истинското си Аз? 

Свържете се с тази част от вас, която остава постоянна, която не се променя за да сте способни да приемате промените в живота с лекота.

Фалшивата идентификация е възприятие на себе си, което обърква наблюдателя, поради самото естеството на инструментите на възприятието – сетивата и ума. Невъоръженото човешко око не различава клетки и молекули, от които всички знаем,  са изградени живата и неживата природа; някои очи виждат в цвят, а други не. Въобще всеки вижда различно, много често това, което всъщност иска да види. Умът е променлив – детство, образование, манталитет, вярвания, мода, външна среда и още безкрай фактори отвън, които успешно моделират уж собствения ум. Следствието – сетивата са несъвършени, променливи и необективни. С други думи, фалшивата идентификация се случва, когато бъркаме ума, тялото или сетивата си с истинското Аз.

Обучение за йога преподаватели 200 часа https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Йога Сутра 2.6 от Патанджали.

Една моя ученичка е успешна, развиваща се, привлекателна и щастлива жена в средата на 50-те си години. Наскоро тя ми сподели, че с годините  се чувства все по-малко и по-малко добре в собствената си кожа. Всеки път, когато поглежда в огледалото, тя вижда печата на времето върху  кожата си. Това я кара да се чувства нещастна и подтисната, сякаш не се разпознава. Това притеснение поради физическите промени, които съпътстват напредъка във възрастта, е удивителен пример за това, което Patanjali описва в Yoga Sutra 2.6 –  Аsmita, или фалшиво разпознаване.

Често превеждана от санскрит като просто „его“, Асмита е второто от петте страдания на ума, известни в йога философията като Клеши, описана е във втората глава на Йога Сутра. Asmita всъщност е погрешна идентификация, случва се, когато се идентифицираме с части от себе си, които се променят – всичко от ума до тялото, външния вид или длъжността, морални или материалните придобивки.  Истинското „аз“ обаче, е  тихото място вътре в нас, което не се променя. Погрешно вярваме, че как изглеждаме или чувстваме, или какво правим за прехраната си (или дори колко хубава или стара кола караме) има нещо общо с това, което сме и че тези неща ни определят, вместо да осъзнаваме, че истинската ни Същност, нашето истинско „Аз“, е не променящо се. Патанджали обяснява как умът – който включва мисли, емоции, сензори и сетива е инструмента на възприятие, чрез който гледачът се ангажира със света около вас.

Обучение за йога преподаватели 200 часа  https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Според философията на йога тази неизменна част от нас е известна като „наблюдателя“ –  Drishta, онази част, която преживява или образно казано „вижда“ света без да има нужда от обектива на ума и сетивата.

Наблюдателят е това, което може да определим като свой вътрешен глас или водач. Често се нарича „Аз“. Това е истинската ни същност и йога учи, че тази същност остава стабилна, независимо какво се случва около вас или за вас, независимо дали се чувствате свързани с този „аз“ или далеч от него. Бихме могли и да я определим като вътрешна убеденост, независеща от външни фактори.

Asmita, или фалшива идентификация, е обща за всеки, защото нашите външни качества неизбежно влияят върху това, как ние виждаме себе си. Може да се идентифицирате с вашия пол, вашите сексуални предпочитания, вашата етническа принадлежност, или стила йога практика. Може би възприемате си за себе си за: висока, стройна, брюнетка, татуирана или не, състрадателна, добре майка, йога практикуваща и/или  гурме готвач. Тези качества са голяма част от това как виждате себе си и как околните ви виждат. Те са ценни е добре да се им се наслаждаваме.

Предизвикателството тук е в умението да го правим в правилната доза, а поуката от тази сутра, е –  макар  и да е прекрасно да ценим всички външни аспекти на себе си, ако се идентифицираме твърде тясно с тях,  ни чака  разочарование и страдание. Причината е, че тези характеристики на „Аза“ са временни и преходни, необективни.

Истинският ти.

Рано или късно неизбежно идва промяната по редица причини и тя ще ви накара да се чувствате неудобно, дори да загубите способността си за  адаптация  – както се случи на  моята  ученичка, отчитайки как кожата й се променя с възрастта. Разбира се, че  не всички промени са с  отрицателен знак, но съгласете се ако получите голяма премия или промоция или загубите 200 лева, тези неща могат да ви донесат удоволствие, удовлетворение или тъга,  но те не ви определят.

Да се наслаждаваме на преходните аспекти на телата ни е част от красотата и богатството на живота. Тези аспекти на вашето „Себе си“ са важна част от това, което сте. Но те просто не са всичко, което сте.  Истинското разбиране на сутра 2.6 е:  Да можем да разберем, че в нас има нещо по-дълбоко – нашето истинско, автентично Аз, което е много повече от нашата външност и постижения. Умението да се свържем и да се идентифицираме с него ще ни даде спокойствие и увереност да приемем физически или други промени.

Обучение за йога преподаватели 200 часа https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

И за да не оставим читателя с погрешни впечатления – ясно е, че всеки иска да живее с кожата си, която беше имал на 20, разбира се, че е добре да боядисваме сивата си коса, да тренираме или да правим неща, които ни харесват остарявайки, стига да разбираме, че нито едно от тях не отразява кой сме всъщност?

Ключът към само-приемането според Патанджали е, че колкото по-свързани сте с „неизменното Аз“, толкова по-малко страдате от неизбежните промени на „не-Аз“-а. Тази способност да различавате двете – вашето истинско Аз от това, което не е, да се свързвате с това истинско, автентично Аз и да действате възможно най-често от това тихо и спокойно място – е признак  за успешна  йога практика.

Преди около 20 години, по време на обучение с учителя   T.K.V. Desikachar, чух от него за първи път: „Йога е връзка“. През годините размишлявах върху многото слоеве и значения на това определение и стигам до извода,  че най-важната връзка, която някога ще имаме, е връзка със Себе си.

Обучение за йога преподаватели 200 часа https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Нека да се опознаем.

Отделете време да проучите връзката със Себе си. Свързването с Себе си е решението на Аsmita, но това „аз“ може да се окаже „неуловимо“ и да е трудно да се идентифицираме с него, особено ако се борите с проблемите на само-приемането.

Ето една практика на култивиране на чувства на нежност и търпение към себе, която може да помогне:

Намерете място, където да се чувствате комфортно, уютно и спокойно, където ще можете  да се асоциирате с чувствата си като най-доброто от вас. Ако не можете да намерите такова физическо място, помислете за въображаемо място или спомен, който да ви свърже с това чувство. Това може да бъде място под едно дърво, което сте обичали като дете, или образа на цветята в двора и техния мирис, който сте усетили някога, усещането на тялото в един безметежен ден на плажа,  каране на колело, спомена за разходките с любимите другари и други.

Докато размишлявате върху това място или спомен, опитайте се да се свържете с това усещане за това кой сте всъщност и помислете …. как се чувствате с вашето най-истинско аз.

След като се почувствате свързани помнете, че дори тялото и обстоятелствата  да са се променили, същият човек е във вас. Ако има определено обстоятелство, което ви тревожи, опитайте се да култивирате чувства на състрадание и приятелско отношение към себе си,  представете си как един приятел или любим човек може да ви утеши.

Обучение за йога преподаватели 200 часа https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Прекарайте няколко вдишвания или по-дълго в това състояние, свързвайки се с този образ и тези чувства. Правете го преди лягане, също и сутрин или по време на почивка през деня. Правете това всеки ден в продължение на няколко седмици – култивирането на връзка със Себе отнема време.

Прекарвайте време със себе си и по други начини. Изберете това, което ви харесва, което ви прави щастливи: пеене с пълен глас, бягане, рисуване или друга дейност, която ви носи радост. Това също ще помогне успешно да се свържете със Себе си.

С течение на времето и с практиката отношенията със Себе си ще да бъдат укрепени в почти всяка дейност, която изберете.  Тогава вашата йога практика, ще бъде не само на постелката, но и в действие.

 

Автор:Даниела Димчева,CYT500, йога преподавател 500 ч.

Обучение за йога преподаватели 200 часа https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com