ЗдравеДишай човече или Йога против СОVID – 19

Дишай човече или Йога против СОVID – 19

Както всички се досещаме, агресивният Корона вирус не може да знае на колко години сте.  Той не може да разчете цифрите на документа ви за самоличност, няма сетива нито съзнание за да даде оценка на външността.

Ясно е, че за здравето и развитието на капацитета на белия дроб, най-доброто, което може да направите са Дихателните упражнения и други Физически упражнения, работещи за подобряване на функциите на белия дроб.

За тези, които не правят йога –  намерете дихателни упражнения, препоръчани от лекари за лечение и превенция на бронхопневмония и бронхит и ги правете вкъщи. Също така правете гимнастика на земя, която провокира развитието на белия дроб. И двете се изпълняват на отворен прозорец или в добре предварително проветрена стая.

Същото важи и за йога практиките.

Обучение за Йога преподаватели: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

За тези, които практикуват йога: вие си знаете – дишане Уджай, колкото по-бавно, толкова по-добре. Осъзнавайте дишането си, то се подчинява на вашите команди – добре е да е бавно, но пълно и дълбоко. С какво йога е незаменима сега? Знаете тристепенното правило на йога дишането, припомнете си го, осъзнавайте как дишате и го правете. Всички основни йога техники може да открите на youtube chanel  Daniela Dimcheva Lotos4ever.

Обучение за Йога преподавател 200 часа https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

 

Ясен е пътя на вируса към тялото: през устата или носа, към гърлото, трахеята и от там инфектира белия дроб. Парадоксалното е обаче, че нахлуването е от горе, а бронхопревмонията започва обикновено не от горните дялове, но от най-долните или най-страничните части на дроба. Защо? Тъй като те са най-малко използвани в ежедневието. Спортуването не  замества пълното тристепенно дишане, защото поради динамиката на движенията /дишането винаги следва темпа на движението/ участва пълноценно само средната част на белия дроб, но не и най-крайните части /долните, сраничните, високите конуси на белия дроб, които стигат чак до нивото на ключиците!/. Отворете в нета, който и да е атлас по анатомия, убедете се. Така че, на работа, ако до сега не сте правили дишане, то сега е момента да започнете. Освен Уджай, практикувайте Капалабакти и Бастрика за прочистване на горните дихателни пътища. В ежедневните ви практика включете Нади Шодхана, Шитали и Брамари, които ще ви дадат спокойствие, ще намалят колебанията и очакванията. Не забравяйте, че последните са врата към медитацията.

Обучение за Йога преподавател 200 ч. https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Нямам намерение да повтарям общоприетите хигиенни правила, ясно е, че е важно да се спазват. Какво мога да добавя към тях?

Първо, разбира се Джала Нети /прочистване на носа със солена вода/, най-достъпната и лесна за изпълнение практика от шестте прочисващи тялото йога практики. Правят я и деца и йога инструктори и дори непрактикуващи йога, които я изпълняват по препоръка на своя лекар. Еднакво добра е за всички. Не забравяйте две неща, когато я правите: първо, по време на навлизането на солената вода в едната ноздра, дръжте устата отворена, второ, след края на процедурата наведете тялото и главата надолу /наклон напред/ за да изтече  до край водата, която е останала в ноздрите. Препоръчвам  освен сутрин и вечер, да я правите и винаги след излизане, когато се е налагало да напуснете дома.

От останалите ШАТКАРМИ /шат – шест, карма – действие/  препоръчвам на начинаещите по-меките от тях: Басти

/клизма/ и Шанка пракшалана, които прочистват дебелото черво, зареждат тялото с енергия и прочистват от токсини.

Кои Асани работят в най-голяма степен за доброто дишане? Това са позите, които отвеждат тялото назад като Кобра, Камила, Мост и техните облекчени варианти. Повечето от тях са пози на предизвикателство, работете без насилие и болка, но ги правете. Винаги помнете, че в йога е задължително задържането в поза и спокойното дишане в поза. Това е от значение за медитативната функция на асана, но сега е жизнено важно за развитието на дробовете.  Упражненията от кинезитерапияга, които не са от йога, но  са също посветени на капацитета на белия дроб, също така се изпълняват бавно и със задържане.

Обучение за Йога преподаватели 200 ч. https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Добре е да се наблегне и на позите, обърщащи тялото напред не само като компенсация на позите назад, но и защото те стимулират доброто издишване. Тези пози са задължително за страдащите от астма. По принцип и  двата процеса – вдишване и издишване са инстинктивни, управлявани от вегетативната нерва система, но вдишването е по-силния инстинкт. Колкото по-дълбоко издишвате съзнателно, толкова по-добре стимулирате процеса вдишване.

Наречете го съвпадение или не, но точно тези пози, които развиват дихателните способности са позите, които ни дават увереност, кураж, вътрешна сила и приемане или практиката действа на ментално ниво. Така, че атакувайте вируса уверено с нов начин на живот.

Обучения за Йога преподаватели: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Относно храненето: Тези, които познават нашите обучения знаят, че аз винаги съм препоръчвала здравословното хранене, в съответствие с европейските здравни норми. Хранете се не богато, но разнообразно. Задължително приемайте основните хранителни съставки и следате за това, в менюто ви да има достатъчно протеини. Така, че смело следвайте българските кулинарни традиции, но сега с едно „но“. Годините прекарани в Азия ме научиха да ям това, което е минало през огъня, така че само за сега препоръчвам да избягвате салатите и таратора. С тях ще си наваксаме после. Консумирайте плодове, които се белят. И моля ви, кажете своето твърдо „не“ на битовия алкохолизъм. За навика пушене, няма да коментирам!

Йога работи не само на физическо и ментално ниво, което описах набързо по-горе, но тя е единствената дейност, която стимулира парасимпатиковата нерва система. Как това е важно за здравето, прочетете тук: https://lotos4ever.com/category/meditatsia/

Обучения за Йога преподаватели: https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Така че, работете със сила и увереност!

Бъдете здрави! Обичаме ви!

Даниела Димчева, CYT500, CPT500, главен преподавател www.lotos4ever.com

https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-300-chasa-cyt300/

https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

 

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com