ПилатесАвтора, автора …

Автора, автора …

Методът Пилатес е авторска  система от упражнения, създадена през 1920 година от Джоузеф Х. Пилатес. Тя има за цел да заздрави мускулатурата на тялото, да подобри стойката и гъвкавостта, да ни предпази от каквито и да е проблеми на гръбнака и ставите, но също така има и чисто ментална цел –  да подобри връзката между ума и тялото.

Упражненията се изпълняват бавно и с насочено внимание върху дишането и концентрацията на мисълта, в определен малък брой повторения, а не в дълги серии, както е при другите видове гимнастики.

Обучение за Пилатес преподаватели 200 часа/2 месеца: https://lotos4ever.com/classes/pilates-prepodavateli-200-ch-cpt200/

Движенията изглеждат лесни, но за да бъдат изпълнени правилно и ефективно се изисква максимална сила в мускулите и желязна концентрация на ума, в противен случай се губи търсения ефект.

Методът Пилатес става все по-популярен с течение на времето, практикуват го танцьори и спортисти, артисти и всички, за които е важна силата и гъвкавостта, добрата координация и грациозната походка. Практикуват го мъже и жени, млади и възрастни… И тази слава не е случайна, тъй като практикуването му води до редица ползи за здравето, а както знаем : „Здравето не е всичко, но без здраве – всичко е нищо!“. Тази идея на великия Шопенхауер най-пълно илюстрира философията на автора на Метода Пилатас – за да имате успех, в която и да било област от живота вие трябва да бъдете преди всичко здрави, а истинското здраве не е само отсъствие на болест – то означава да се чувстваш силен, енергичен и щастлив! И това е постижимо чрез авторската програма на Джоузеф Пилатас. Дори и най-големият скептик би успял да се доближи до това състояние при добра воля, постоянство и отдаденост.

ДЖОУЗЕФ ПИЛАТЕС

/1883-1967/

Самият Пилатес е израснал като едно болнаво, асматично и рахитично дете, което с тъга гледа как другите деца играят навън, тичат, скачат, кипящи от енергия. Това състояние му дава стимул да потърси решение и да намери своето спасение.  Активно започва да се занимава със спорт – ски, гимнастика, боди билдинг…, докато един ден сам открива това, което   което работи най-добре. Така създава методиката, с която трансформира себе си и успява да си помогне.  По-късно я използва  за възстановяване на ранените британски войници  и създава първите гимнастически машини като монтира пружини към болничните им легла.

След края на Първата световна война Пилатес доразвива идеите си и става любимец на танцьорската гилдия в родината си. След като бива поканен да тренира немската армия, той решава да напусне Германия и емигрира в САЩ през 1926. По време на пътуването си се запознава с бъдещата си съпруга Клара и заедно отварят фитнес студио в Ню Йорк, точно до „NY City Ballet“. До началото на 60-те методът „Пилатес“ става изключително популярен и сред танцьорите на Ню Йорк.

Джоузеф Пилатес пише няколко книги – най-отличителната сред тях е „Връщане към живота чрез контрология“. В нея Пилатес дефинира своя метод като „изкуство на контрологията“ и изяснява същината на създадената от него методика. Той е човек, вярващ в древния постулат „Здрав дух в здраво тяло“, ето защо за него е от изключителна важност да се свържат ума и тялото. Това е основното условие – само при съсредоточеност от страна на ума бихме могли да постигнем контрола, който търсим върху мускулите и тялото си и изобщо върху себе си и своето здраве.

Пилатес доказва своята теория за силата на ума да лекува и подобрява здравословното състояние на хората през целия си живот. Нещо повече, неговата „терапия за щастие“ се практикува от стотици хиляди, което значи, че неговата теория продължава да се доказва по целия свят и до ден днешен.

Джоузеф Пилатес умира на 83-годишна възраст. След смъртта му, неговата съпруга продължава да ръководи студиото, а Романа Кризановска е избрана от двамата съпрузи да продължи делото на Пилатес.

Обучение за Пилатес преподаватели 200 часа/2 месеца: https://lotos4ever.com/classes/pilates-prepodavateli-200-ch-cpt200/

Едно от основните предимства на Метода е, че той е интегрален метод,  чрез който  работят многопосочно и ефективно различни мускулни групи в тялото. За разлика от фитнеса, където се работи отделно за определена група мускули и баланса по подразбиране е трудно постижим, тук работим за цялото тяло, или по-точно казано за хармонично тяло. Предимство е, че резултатът от  тренировките Пилатес по отношение на тялото е именно хармоничното тяло, с плосък стегнат корем, здрав гръб и без излишен обем тромав обем на ръцете и краката.

Но освен подобрената визия, стойка и координация, Пилатес носи редица здравословни ползи. Една от тях с изключителна важност е, че подобрява силата на коремните мускули и кръста, което е много важна необходимост за здрав гръбнак.

Друга е, че развива и подобрява дихателната способност координацията.

Обучение за Пилатес преподаватели 200 часа/2 месеца: https://lotos4ever.com/classes/pilates-prepodavateli-200-ch-cpt200/

И още една безспорно важна полза от заниманията с Пилатес е свързана с менталното здраве. Става дума за ефекта върху ума, който става по-бистър, настройката за живота  – по-позитивна. В следствие на успешния контрол на ума над тялото се радваме на щастие вътрешен мир и спокойствие.

Е, аз призовавам – нека да живеем с тези ползи! По-здравословно е от всяка самоцелна диета, от всяко хапче-„чудо“, от всеки „лесен начин“ за влизане във форма, за придобиване на така желаната жизненост, енергия и жажда за живот!

Повярвайте в себе си и си дайте шанс да  подобрите качеството на живота си с метода Пилатес!

Автор: Мария Андреева, Пилатес инструктор CPI80, Стара Загора.

Обучение Пилатес преподавател 200 часа, временна промоция – https://lotos4ever.com/classes/pilates-prepodavateli-200-ch-cpt200/

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com