За преподавателиЙога практика за деца със специални потребности

Йога практика за деца със специални потребности

Никога не е късно да се впуснем в света на йога, но колкото по-рано започнем, толкова по-добре.

Йога е учение, подходящо за всеки. Съвкупност от упражнения за духа и тялото,  полезни както за възрастни, така и за деца.

Подобрява не само физическото здраве, а и действа положително на психиката, съзнанието, концентрацията, координацията и владеенето на емоциите.

Ето защо съществува и йога за бебета и деца.

Пълен курс за инструктори йога за деца – https://lotos4ever.com/classes/instruktori-yoga-za-detsa-i-podrastvashti/

Децата са в период на физическо, емоционално, социално и интелектуално израстване.

В тези периоди на развитие, освен гръбначни изкривявания и дюстабан, заради днешния начин на живот, често се получават и емоционален, хормонален дисбаланс, тревожност, дори някои деца проявяват агресия.

Голяма част от подрастващите се чувстват самотни или неразбрани.

Както всички знаем, спорта и креативните занимания помагат, успокояват, полезни са за физическото развитие и здравето, но какво е това, което липсва в другите занимания, а присъства в йога?

Първо, йога работи върху опорно-двигателната система по щадящ начин. Няма нараняване и разтягане на мускули, защото основно важно нещо, е да не се усеща болка, а единствено – удоволствие от практиките.

Второ, но още по-важно, йога дава любов и разбиране.

Пълен курс за инструктори йога за деца – https://lotos4ever.com/classes/instruktori-yoga-za-detsa-i-podrastvashti/

Уют, забавление, ценни уроци и физически успехи. Йога не е състезание, а залата за практики е място на което нито едно дете не би се почувствало недостатъчно. Няма сравнение, защото всеки е различен и всеки може различно нещо, но всички сме равни и заслужаваме добро отношение и любов. Учи ни да сме едно цяло, да бъдем толерантни, сплотени и да си помагаме, а не да се присмиваме. Учи на важни морални принципи, изгражда ценности и вдъхва доверие в децата.

Практикуването на йога и опитите за медитация им помагат с опознаването на „Аза“, учи ги да чуват себе си, и да знаят, че тялото се чувства най-добре, когато сме спокойни.

Пълен курс за инструктори йога за деца – https://lotos4ever.com/classes/instruktori-yoga-za-detsa-i-podrastvashti/

Дечицата имат страхотно въображение, което не бива да се спира, а напротив – изключително полезно за тяхното развитие е стимулирането на въображението и креативността им.

Йога е полезна и с това, защото често практиките за деца се състоят от разказване на приказки чрез движения на тялото. Нещо като театър. Така освен физиката, децата тренират и мисълта, и въображението си.

Много други интересни и забавни методи и игри, неусетно работят с децата и им помагат да изчистят лоши навици от характера си или да ги накарат да проявяват емпатия, любов и разбиране към света около тях.

Пълен курс за инструктори йога за деца – https://lotos4ever.com/classes/instruktori-yoga-za-detsa-i-podrastvashti/

Практиките винаги са подготвени специално спрямо възрастовата група.

От 3 до 5г., от 5 до 7г., от 7 до 9г. и т.н. Всичко е съобразено и спрямо мястото на което се провеждат практиките (детска градина или училище).

Групите по йога за дечица, е хубаво да бъдат по-малки, тоест от 3 до 10 дечица да речем. По-затвореният кръг ги кара да се чувстват по-безопасно, не се притесняват да се социализират, а и не на последно място, няма толкова разсейване по време на изпълняването на асаните. Тук ще вмъкна и ‘’разсейването’’, което е често срещано и напълно нормално при дечицата. Йога помага за концентрацията, но все пак, от време на време се налага намесване от преподавател, с нещо креативно, което бързо да върне реда в залата.

При юноши, групите могат да се състоят в по-големи групи.

Често се работи и по двойки, където децата изграждат доверие едно към друго. Тези асани направени с помощ от другарче, им позволяват да имат и физически контакт, който когато е контролиран е абсолютно препоръчителен за изграждането на доверие, координация и също забавление, защото забавлението върви ръка за ръка с полезните неща в йога.

Пълен курс за йога преподаватели – https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Последните няколко години, йога е доста търсена и предпочитана от младите родители.

Има случаи с по-диви и енергични деца, за които дори не се предполага, че биха се чувствали добре в детска йога общност, където цари душевно спокойствие, но напротив – повлияват се положително и нямат търпение за следваща практика. Релаксацията им става едно от любимите занимания.

Също така, покрай опита от работата ми с деца, за пореден път се убедих, че дори детската ‘’медитация’’, светкавично отпуска и пречиства съзнанието.

Винаги е хубаво да се отделят поне 3 минути за релакс, където да им се каже, че са обичани и обгрижвани. Веднага грейват и усещат топлина.

Йога може да бъде и тясно специализирана с практики в помощ на деца с аутизъм, синдром на Даун, церебрална парализа и други заболявания.

При аутизма например – децата трудно изразяват своите потребности, не обичат или не могат да общуват с хора и да взаимодействат с външния свят. Именно затова редовните занимания с йога за тези деца имат много полезно действие върху прекрасните същества, страдащи от това заболяване. Йога е и психология, което още повече допринася за чисто емоционалното сближаване на детето с това занимание и с другите. Йога ги предразполага, защото е обич, нежност и внимание.

Синдром на Даун – децата с това заболяване започват да ходят не към 12-14 месец, а към 15-36 месец, тоест тяхното физическо, но и умствено развитие е забавено. Йога помага за мобилност и координация. Тези слънчеви дечица обожават йога. Те трудно биха се справили с всичко, но практиката ще укрепи тяхното здраве и психическа стабилност.

При детски паралич – йога отпуска повишения мускулен тонус, който е характерен за малчуганите. Повлияват се добре след терапевтичната йога.

Пълен курс за йога преподаватели – https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Разбира се, трябва да уточня към написаното горе, че не всички асани и дихателни техники са подходящи и безопасни за деца. Практиките трябва да бъдат правилно подбрани, а  индивидуалния подход е необходимост, е не лукс.

Ето с какво е по-различна йога от другите спортни и арт занимания. Учението е на първо място любов и разбиране, което кара децата да се чувстват специални, а в същото време равни и част от едно цяло. Йога практиките са мястото, където те се учат на  мир, хармония и светлина!

 

Автор: Йоанна Начева, актриса, йога преподавател 200 часа – CYT200, Инструктор йога за деца и подрастващи – CYCT.

 

 

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com