Йога за децаЗащо йога за деца – ползи от йога практиките при децата и подрастващите

Защо йога за деца – ползи от йога практиките при децата и подрастващите

Когато чуя въпросът: „ Защо йога за деца“, първата дума, която изплува в съзнанието ми е „превенция“. Всичко, на което необятния свят на йога може да научи децата за мен е най – силната превенция срещу почти всички проблеми, които животът е способен да ти поднесе и най-светлия път към подготовката за тяхното преодоляване.

Разбира се, никога не е късно да започнем с йога, но колкото по – рано се въвлечем в нейния магичен свят, толкова по- рано ще почувстваме лекотата и благотворният и ефект върху живота ни. Детството е времето, в което се полагат най- устойчивите основи на нашето функциониране.

Изобилие от доказателства събрано чрез изследвания в сферата на здравето, образованието, психологията, неврологията и икономиката на човешкият капитал показват, че  здравословното развитие в ранното детство оказва влияние върху общото ни благосъстояние през целия  живот и особено върху редица области като: 

– Затлъстяване/Изоставане в растежа 

– Психичното здраве 

– Болестите на сърдечната система 

– Грамотността 

– Морално поведение и нравственост

– Икономическата активност

Доброто хранене, здраве и създаването на позитивна, стимулираща среда, оказват влияние върху развитието на мозъка.

            Така че ефектите от йога и в най- ранното детство в действителност биха могли да бъдат много значими и само благоприятни. Когато мисля за всички ползи, които практикуването на йога внася в живота на децата, винаги ми се иска да възкликна: „ Какво по- хубаво от това!“

            Когато аз започнах да се занимавам с йога, постепенно и неусетно целият ми живот се преобрази. Практиките ми доставяха голямо удоволствие и веднага след тях чувствах прилив на енергия, лекота в ежедневието си, спокойствие и хармония във вътрешния ми свят, а в последствие и във външния. Те ми помагаха да освободя напрежението, което установих, че съм натрупвала и усещала като скованост в различни части от тялото ми, най – вече в областта на таза, гърба и врата. Не след дълго усетих облекчението както на физическо, така и на психическо и емоционално ниво. Усещайки многобройните ползи за мен, вече исках да ги споделя и с хората около мен, на които чувствах, че ще се харесат и помогнат. Релаксиращи и дихателни техники, както и някои по – интересни пози бързо привлякоха вниманието и на моите две деца. Като на игра и по – скоро за забавление от време на време им показвах по нещо и те искрено се удивляваха. Най – вече големият ми син – от релаксацията. По някога, когато се оплакваше, че не може да заспи или е твърде изморен от училище, му предлагах кратка водена от мен релаксация и той бе наистина възхитен от ефекта. След това с охота се съгласяваше, отново и споделяше удоволствието, което му доставя. По – малкият ми син (на 4 г.) пък се радваше много, когато имитирахме различни животни и правихме техните движения. Тогава така развихряше въображението си, че започваше да измисля и още, и още варианти и сюжети. Аз бях щастлива, че така се забавляваме и едновременно с това му помагам да укрепва костите и мускулите си и да развива креативен дух.

            И така, Йога е забавен начин за децата да развият важни умения в подкрепяща и неконкурентна среда. Защото дори и в ранна възраст, децата често чувстват натиск в училище както в социално, така и в академично отношение. В допълнение се добавя и натиска от конкуренцията от организираните спортове. Момичетата и момчетата могат лесно да станат прекалено самокритични и да загубят доверие в себе си, тъй като те растат и се променят. Йога е страхотно средство за лечение и възстановяване на децата, тъй като в часа по йога няма оценяване за това как едно дете прави позата или играе играта. Целта на йога при децата не е да се направи позата перфектно, а да се подхрани детето, вътрешната му сила и приемането на себе си. Принципът на ненасилие е един от основните принципи в практикуването на йога. Така, че всяко дете участва в уроците според своите собствени възможности, нужди и желания. В никакъв случай не бива насилвано да направи поза или да приеме идея, която не му допада. Може да бъде насърчено да опита, да не се отказва лесно при трудност, да си даде време и да опита отново, но не и да бъде заставено да направи нещо, което не желае. Уважението към индивидуалността и личността на всяко дете е с първостепенна важност.

            Тази подхранваща атмосфера насърчава децата да се отпуснат и да се забавляват, като същевременно развиват не само сила, координация, гъвкавост и равновесие, но и осъзнаване на тялото си, по – добро фокусиране, концентрация и самочувствие.

            Тук ще изложа на кратко основните цели и насоки, в който се работи в Йога уроците за деца и подрастващи

Възпитание в добродетели

Йога е едно чудесно допълнение към родителските любов и грижи и нравственото възпитание на децата. Още с поздравът „Намасте“, чийто превод от санскрит е  „Светлината в мен, отразява светлината в теб“ започва преподаването на основни въздигащи принципи в човешките отношения, както към самите себе си, така и към останалите като приемане, уважение, честност и взаимопомощ.

 • Развиване на позитивна самооценка и личностни умения и качества

Практикуването на Йога изгражда здрави основи за децата да растат като по – уверени, ясно мислещи и отговорни хора в света.

В часа по Йога за деца съществува баланс между спонтанност 

(импровизация) и структура, така че децата се научават да се изслушват един друг, както и да изразяват себе си креативно.

Йога учи на гъвкавост на ума и на тялото. Оставайки гъвкави ментално и с отворен ум, ние благоприятстваме положителното мислене и мотивацията да се научават нови неща.

 • Добра концентрация на ума

Позите за баланс и равновесие подобряват уменията за концентрация, които изискват фокусиране и чистота на ума. Тези ментални способности помагат на децата да участ по – лесно както в училище, така и извън него.

 • Културно и духовно обогатяване

Освен огромните физически и психически ползи, един от основните принципи в Йога практиката е уважение и почитане на себе си, на другите и на нашата околна среда. В часът по йога децата често тръгват на магически пътешествия по целия свят, научавайки за много различни култури и традиции.

 • Умения за отпускане и релаксация, създаване на чувство за лекота 

Всеки един йога урок задължително в началото, а по някога и в края включва кратка релаксация, по време на която децата се научават да почиват, да позволяват на своето тяло и ум да се отпуснат напълно, като по този начин се освобождават от всичкото натрупано през деня напрежение и се презареждат с нови, свежи сили и позитивна енергия. Това умение е изключително ценно през целия ни живот, тъй като често ежедневието ни е напрегнато, динамично и натоварено. Създаването на умения и навик да релаксираме е едно от най – важните предпоставки за добро психическо и физическо здраве, емоционално равновесие и добър тонус. 

 • Превенция или лечение на гръбначни изкривявания

Правилната телесна стойка се развива още от най-ранна възраст, както и изграждането на навик за правилно телодържане при седене, ходене и стоеж. Поддържането на правилна телесна стойка създава най-благоприятни условия за нормално функциониране на вътрешните органи и системи, особено на белите дробове и сърцето.

В последно време се наблюдава тенденция към отклонения в стойката на съвременните деца. Големият процент на гръбначните изкривявания, констатиран през последните години, налага профилактика и лечение при подрастващите още от предучилищна възраст. Много по-лесно е да се предпази и спре развитието на гръбначно изкривяване в начален стадий, отколкото да се лекува една вече оформена, тежка деформация на гръбначния стълб. Също така много по-лесно е да се изгради правилна телесна стойка, отколкото да се поправи неправилно изградената стойка.

Правилно изпълнените асани в йога въздействат основното върху гръбнака и централната нервна система. Те укрепват силата и гъвкавостта на гръбнака като подпомагат правилния стоеж и походката.

 • Цялостна грижа за всички органи и системи в нашето тяло 

Позите в Йога правят тялото силно и го разтягат, изграждат координация и умения, стимулират нервите и жлезите, увеличават подвижността на ставите и гъвкавостта на мускулите, сухожилията и ставните връзки. Те масажират вътрешните органи, укрепват функцията им и стимулират кръвообращението.

 • Изграждане на здравословни навици.

Йога е хилядолетно ръководство за здравословен живот, създадено от индийските мъдреци още в древността. Благодарение на уникалното съчетание между физически упражнения, психологически прозрения и философия, практиката подобрява баланса в тялото, ума и духа.  Поради холистичния си подход към живота, йога позволява да се постигне пълно вътрешно и външно равновесие.

Автор: Емануела Емилова инструктор йога за деца, завършила https://lotos4ever.com/classes/instruktori-yoga-za-detsa-i-podrastvashti/

Източници:

 1. Лекции: CYCT 100, Пълен курс за преподаватели Йога за деца и подрастващи: 100 часа;
 2. Сборник „ Йога за деца“ – Лотос Форевър, авторски колектив;
 3. www.lotos4ever.com
 4. www.unicef.bg

Comments are closed.

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com