Инструктори Образование чрез Йога за деца

Обучение за инструктори Йога за деца и подрастващи. Cертификат CYCT80, сертифициран йога учител за деца, 80-часово обучение. Завършилите могат да работят тук в страната и в чужбина.

Ако децата получават несправедливи упреци,
те се научават да презират.
Ако децата са заобиколени с враждебност,
те се научават да се бият.
Ако децата растат в страх,
те се научават да се тревожат.
Ако изпитвате към децата съжаление,
те се научават да се самосъжаляват.
Ако към децата се отнасяте с присмех,
те се научават да се срамуват.
Ако децата се измъчват от ревност,
те научават какво е завист.
Ако децата живеят с чувство за срам,
те се научават да се чувстват виновни.
Ако проявявате към децата толерантност,
те се научават да бъдат търпеливи.
Ако вдъхвате на децата кураж,
те се научават да бъдат уверени.
Ако децата получават похвала,
те научават какво е благодарност.
Ако децата срещат одобрение,
те се научават да харесват себе си.
Ако се отнасяте към децата с благосклонност,
те се научават да търсят любовта в света.
Ако децата получават признание,
те се научават да следват целта си.
Ако обграждате децата с разбиране,
те се научават да бъдат щедри.
Ако децата живеят сред честност и почтеност,
те научават какво е истина и справедливост.
Ако децата живеят в сигурност,
те се научават да вярват в себе си и в хората.
Ако децата опознаят приятелството,
те научават, че светът е хубаво място за живеене.
Ако децата живеят в спокойствие,
те постигат хармония на духа.
Как живеят вашите деца ?
Дороти Л. Нолт

 Обучението се провежда присъствено в София, но е възможен и онлайн вариант. Получавате не само сертификат за работа с деца и юноши, но и най-важното: знания за детската психика в различните възрасти, за начините и методите за работа с тях, за това как да построите уроци по йога, така че  децата да ги обожават.

 Какво ще научите: Защо и как преподаваме Йога за деца?

 Всички пози ли са добри за тях?

 Всички видове дишане ли са подходящи?

 Как насърчаваме децата към предизвикателствата на физиката и ума? Модификациите на позите за най-малките.

 Как да предизвикаме интерес към йога при подрастващите.

 Твърде „тиха“ и доста „бавна“ ли е йога за децата?

Как преподаваме отпускане и релакс за деца и да поднасяме медитативни техники за тях. Големият въпрос за вегетарианството. Ролята на семейството.

Дали Йога е религия или наука и практика и кои са доказателствата за това?

По време на курса се запознавате и с основи на педагогиката и основи на кинезитерапията в детска и юношеска възраст.

 Йога уроци в стихове и песни за най-малките, уроци със сюжети, притчи и басни за средно големите и разбира се уроци, интегрирани с училищния материал (биология, астрономия, математика, човешкото тяло, йога философия, изкуство, етика) за най-големите.

 Ще се научите как кратко да презентирате Вашата дейност и как да направите подробен план-програма за цялата учебна година от йога уроци като изложите качествата, които ще изграждате у децата, в съответствие с възрастта им.  Методите, които ще използвате.

С какво това обучение е уникално и първо в България? Тук за първи път в страната се слагат основите на обучение в смисъла на преподаване на уроци и затвърждаване на учебния материал, чрез йога и чрез игра. Методът е уникално ползотворен за всички съвременни деца, пред които стои изпитанието да бъдеш дете и да трябва да усвояваш значително количество знания и умения. Методът Образование чрез Йога на Lotos4ever дава прекрасни резултати при деца с проблеми в образованието, при деца аутисти и деца със синдрома на Даун.

 Остана да добавим Йога игрите и 50 готови урока, с които да спокойно да започнете Йога курс с деца или тийнейджъри.

 За записване е добре да изпратите запитване в контактната форма тук или на lotos4ever@gmail.com за да получите анкетен лист за кандидатстване. В него кандидат-курсистът описва устно своя досегашен опит в Йога, здравословното си състояние и мотивите за включване в обучението. При старт на курса тези детайли се документират в регистрацията в първия ден от обучението. След одобрение следва заплащане на курса, което се счита за записване. Всички материали: Учебник „Творческа Йога за деца, 50 разработени урока“, Учебник „Пълно ръководство Йога за деца“ и допълнително още 20 разработени урока  се предоставят в електронен вариант и са включени в цената на курса. Задължително е водене на записки по време на лекции.

Обучението включва:

– Анатомия и физиология на детския организъм;

– Особености на детската психика и тази на подрастващите;

– Детска кинезиология. Основи видове гръбначни изкривявания по възрастови групи. Превенция и лечение с йога. Методи за преподаване на Йога в различни възрастови групи;

– Основи на педагогиката. Как да представим йога урока по забавен начин. Различни методи;

– Физически и психически качества, които Йога развива у децата. Преподава ли се Пранаяма в детски групи? Кои пози от Хатха Йога са подходящи за различните възрастови групи и техните варианти. Модификация на Пранаяма за деца;

– Как сами да разработим йога урок за деца;

– Готови примерни уроци за различни възрастови групи от 2,5  до 18 г;

– Развиване на основни физически качества като гъвкавост, сила и издръжливост;

– Усъвършенстване на ума в  координация и концентрация; Разбира се, най-главното е, че всичко това е поднесено в една спокойна и не изискваща съревнование среда.

 – Ще се научим как да насърчаваме децата да модифицират и „скрояват“ позата според собствени си възможности;

– Възпитаване в дух на толерантност и съпричастност;

– Еко възпитание, рационално хранене и любов към Природата;

– Подготовка на децата за открит урок и представяне пред родители и учители;

– Изработване на презентация от бъдещите Йога учители и поднасянето й пред ръководители и директори на детски градини и училища, родители, собственици на йога центрове, лицеи, детски занимални и други;

– Изработване на план-програма за дейността за цялата учебна година по тематични уроци (всички теми на уроците са различни) и презентирането й пред родители, учители и други.

Разбира се, най-главното е, че всичко, предназначено за децата е поднесено в една спокойна и не изискваща съревнование среда, в отпускащата йога обстановка.

Обучението завършва с Курсова работа и практически изпит в рамките на 30 минути, при който възрастовата група се задава непосредствено преди изпита.

Продължителността на курса е около месец при онлайн форма. Присъствените занимания са в събота или в неделя целодневно.  В съдържанието на курса са включени заниманията с преподавател като часове теория, техника на изпълнение и практика (водена от преподавателя и също така водена от курсиста и наблюдавана и оценявана от преподавателя), часовете за подготовка на писмените и практически домашни, само-подготовка по теорията. Очаква се от курсиста да отделя 3 часа на ден, минимум 6 дни от седмицата за подготовка.

 За записване е желателно да пишете на lotos4ever@gmail.com или на контактната форма в този сайт, от където ще получите анкетен лист. В него описвате вашата мотивация, досегашна практика по Йога като обикновен практикуващ, здравословното си състояние и професия. След одобрение получавате банкови детайли и заплащането се счита за записване. При старт на курса попълвате документ за регистрация.

Цена – 500 лв, възможно е разсрочено плащане.

Онлайн обучението е индивидуално и  означава три неща:

Първо, материалът като теория и практика е абсолютно идентичен с този от присъствено обучение, получавате видеоуроци, учебници, схеми и диаграми онлайн. Практиките са видеоуроци и клипове.

Второ – има обратна връзка и изпитване след всяка взета тема теория. Това означава също дискусия върху материала и особено по все още спорни въпроси от теорията. Преподавателят Ви задава допълнителни въпроси върху материала, които да обмислите и подготвите за следващата среща.

Трето – има обратна връзка при техника на изпълнение, защото по електронен път подготвените от вас класове стават видими, проверяват се от преподавател и се дискутират с вас.  Всяко  движение, асана, техника на дишане, обяснение по време на урока, подготвен от вас, се обсъжда индивидуално с преподавател.

Онлайн обучението е поточно: след като се уточнят нещата, които са добре и тези които има още да се усъвършенстват, преподавателят Ви представя  и дава насоки за следващата порция теория  плюс практика. Пояснява най-важните неща и къде да фокусирате своето внимание. В следващите дни Вие работите по 3 часа на ден  само-подготовка и подавате информация към преподавателя. Следва ново разглеждане и дискутиране и така до приключване на материала като теория и практика.

Не е задължително да идвате до София за практически и писмен изпит. Това също може да се осъществи по електронен път за онлайн обучение. За реда и организацията на провеждане моля прочетете меню Въпроси.

Дати онлайн обучение: индивидуални, зависят от взаимно  свободните часове на обучавания и преподавателя за онлайн сесия в реално време.  Причината е, че онлайн обучението е индивидуално графика на срещите не зависи от плана на групите.

Дати присъствено обучение:  28 септември 2019.

Дати до края на 2019:  28 септември.

Място присъствено обучение: (студиото се избира измежду трите в София, посочени в Контакти, една седмица преди старта).