ПсихологияТрябва ли „трябва“?

Трябва ли „трябва“?

Как използването на една дума влияе върху нашето  тяло, ум и душевност …

Всеки един от нас е получавал съвет „трябва да …“  от квалифициран или неквалифициран експерт.  Въпреки че, много от хората , които го казват имат всъщност най-добри  намерения, истината е,  че твърдението започващо с „трябва да …“ е натоварено с преценки, его, привързаност и упражняване на контрол.

„Мисля, че картината ще седи прекрасно в дневната. „

„ Трябва да поставиш тази картина в дневната.“

Прочетете отново тези две изречения. Тълкувате ли тези твърдения по различен начин? Можете ли да почувствате разликата? Първото изречение е предложение, мнение, личен изглед. Второто изречение е команда, изявление, направено с малко власт, предложение, което предполага, че има правилен и неправилен начин. Много хора може да не са наясно с тежестта на думата „трябва“ или „трябва да“ , но предават  лично вярване на някой друг или ситуация.

Лицето, което използва често „трябва да“ упражнява контрол, власт и привързаност. Ако попаднете в тази категория, просто помислете за момент:  опитвате ли се да контролирате ситуацията или това Ваше предложение се основава на личните Ви преживявания? Когато изразявате мнението си по този начин и получателят не го приема, как реагирате? Смятате ли, че човекът прави лошо решение? Вземате ли го лично?

Човекът,  често чува „трябва да“, получава предложения от егото на друг човек, от неговия опит и  привързаността му.  Възможно е понякога той да приеме тези изявления „трябва“, но има и моменти, когато просто иска да отхвърлите идеите на някой друг, без да е ясно защо. Това е така, защото твърденията, започващи с  „трябва  да“ са натоварени с преценка и очакване.  Идеите идват от чуждия опит, не от собствения. Това е лоша услуга за тези, които  непрекъснато следват  изявленията на други „трябва“ и „трябва да“.  Всеки има право осъзнато да контролира  живота си и  е достатъчно упълномощен  да знае  кога иска  да направите нещо и кога не. Вие искате да направите нещо, защото това е истината, а не защото някой друг го казва, че трябва да го направите по определен начин.

Влиянието, което изявленията „трябва да“  имат върху вашето мислене, самоуважение и самоувереност, може да бъде тежко. Колкото повече слушате другите, толкова по-малко слушате и се доверявате на себе си. Това не е благоприятно за осъществяването  на пълноценен и щастлив  живот. Особено защото всички тези „трябва да“ могат да окажат по-голямо въздействие върху ума и тялото ви, отколкото си мислите.

Как „трябва да“  влияе върху  тялото?

 Казват, че тежестта на света се носи върху раменете. Изявленията „трябва“, които чуваме постоянно, могат да се проявят в тялото, като създават напрежение и стягане в раменете.

Когато не знаем отговора  или не сме сигурни за нещо, имаме склонност да вдигаме рамене. Ние свиваме рамене като знак на безразличие или понякога като знак за поражение.  Така чисто психични изживявания се трансформират във физически като мускулно напрежение и възли в раменете.

Йога би могла да свали тежестта от плещите.

Практиката на йога свързва нашите умове и тела, защото в много случаи има несъответствие между тях.  Позите от  йога ще разкрият информация за тялото ви, за която може би не сте знаели преди, например там, където чувствате дърпане и стягане  се е насъбрало  мускулно напрежение или  болка  в някоя от ставите.

Физическата йога представлява помощ за облекчаване на напрежението и облекчаване на скованост в ставите. Ето пет общи йога пози, които можете да включите в рутината си, за да отворите раменете и да премахнете схващане и болка:  поза  Орел, Поза Кравешка глава, поза Шавасана, поза Риба.

Дихателните упражнения, наречени Пранаяма помагат при тревожност. Ако страдате от безпокойство или имате проблеми при вземането на решения, може да сте някой, който разчита на мнението  на другите.

Медитацията е част от практиката на йога, която често се прескача или неглижира, но е същността на учението  Йога.

Има безброй предимства на  йога практика. Самосъзнаването е една от първите, които хората забелязват. Йога работи, за да успокои ума, което създава пространство и време за нашата вътрешна истина, за нашето интуитивно знание.  Някои от най-големите предимства на йога практика са подобрено здраве, силна самостоятелност и по-голямо самоуправление. Упълномощаването на себе си води до вътрешно познаване на това, което трябва да направите,  премахва от плещите ви задължението да вършите това, което трябва да направите според  другите.

Автор: Даниела Димчева, CYT500

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com