АсанаСексът и практиката

Сексът и практиката

Йога е невероятна. Помага ни да намерим баланса в нашия живот, физически, духовен и емоционален. Учейки ни да се наслаждаваме във всеки един момент, йога ни позволява да се свържем по добре със себе си, със собственото физическо тяло. Това ще ни помогне да се свържем по-добре и с партньора в духовен, физически и разбира се сексуален аспект.

Йога тонизира тялото, намалява нивото на стреса, удвоява енергията  …   Но знаехте ли досега, че йога би могла да“ нажежи“ либидото и сексуалното преживяване до  нечувано високи градуси?

Как точно йога повлиява сексуалния живот?

– подобрява гъвкавостта и оросяването с кръв на важни части от тялото;

– запазва тялото здраво и увеличава увереността в себе си;

 – помага ни да осъзнаем по добре момента „сега“.

Има още един много важен фактор:  често  поради външни обуславяния (медии, реклами, общоприети модели) психиката на съвременния човек  е недостатъчно настроена и неготова да приеме собственото тяло , такова каквото е.

Според проучване на нашата колежка ИСПА Йога преподавател Кералайн Лейзър,  ISPA CYT500, (Манчестър, 2016), чрез анкетиране на редовно посещаващи  жени, ясно се очертава връзката между практиката на определени пози от хатха йога, от една страна и повишаване нивото на либидото и сексуалната удовлетвореност, от друга.

  1. Редуване на Котка/Крава. Огъване на гръбнака, изпълнено бавно и със задържане в позата. Тази последователност увелича силата и гъвкавостта на така наречените Кегелови мускули, разположени по тазовото дъно, които се контрахират по време на оргазъм;
  2. Въздушна пеперуда. Разстяга вътрешната част на бедрата и тонизира външната. Осигурява висока амплитуда на движение и гъвкавост в областта на ханша. В тази поза практикуващите обикновено отхвърлят натрупаната тревожност. Започват да се чувстват по-откровени и интимни по един естествен начин;
  3. Гълъб. Идеална поза за снемане на силното напрежение в областта на кръста. Тази асана, изисквайки от нас съсредоточеност в дишането, ни поставя точно в момента „сега“, позволя на ума да се „отдалечи“ от мислите, осигурява един истински chill out на съзнанието;
  4. Орел. Отново една поза „капан“ за мислите. Оставаме в устойчиво равновесие тук и сега;
  5. Полумост. Тази поза е почти равна на Кегеловата гимнастика, предназначена за жени;
  6. Куче, гледащо надолу. Успокоява ума и съживява тялото, издължавайки гръбнака, подобрява протичането на нервните импулси и рефлекси. Засилва осезанията;
  7. Костенурка и варианти. Действа подобно на въздушна пеперуда и подобрява кръвоснабдяването на малкия таз. В голяма степен тази практика наподобява практика за активиране на Втора чакра, свързана с изпитването на удоволствия, сексуалност, промяна, отглеждане на потомство. Приятно практикуване!

Автор: Даниела Димчева,  CYT500

 

Comments are closed.

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com