АсанаНауката да живееш в собственото тяло

Науката да живееш в собственото тяло

Йога свръзва съзнанието с тялото и всички негови части. По този начин засилва вътрешното себе-осъзнаване и вродения инстинкт на тялото за себе-регулиране.  Как точно се случва това? В ситуация, в която един мускул е употребяван многократно още от най-ранна възраст, умът го припознава като такъв, който често ще бъде използван  и го „категоризира“ като несъзнателен.

Така съзнанието спестява енергия и усилия. Тези веднъж вече определени като уж „неволеви“ мускули, отново се преоткриват за ума чрез йога позите. За пример нека сравним действието ходя и асаната пеперуда Bdha Konasana, защото и в двата случая участват едни и същи мускули, ръководени от един ум.  Действието ходя, не е неволево, каквото са  например дишането, преглъщането и биенето на сърцето, то е съзнателно, защото човек се научава на него, когато навърши  11-месечна възраст. След това го използва постоянно и многократно и за „удобство“ умът го рутинира. Постепенно съзнанието свиква да използва мускулите само за това действие и му става  удобно да „неглижира„  способността им за други различни действия (асаните пеперуда, шпагат и т.н.). В йога, съзнанието се връща към способността си целенасочено да добавя , да научава нови различни от вече рутинните  движения. Тук ще ви задам един въпрос:  „Гъвкавостта е качество на мускула или на ума?“.  Да, не само гъвкавостта, а всяко едно наше действие е резултат  от връзката между ума и тялото. За тези, които съзнателно работят върху това, съзнанието и тялото разкриват новите си измерения. И това е една от причините да се чувстваме толкова прекрасно след практика. Обикновено приключваме класа по йога с блеснали лица и прилив на енергия, защото умът и тялото са били свързани в едно и  връзката им е била  активна и осъзната, а не рутинна.

 Не е никакво съвпадение това, че буквалният превод на думата „йога“ е „обединявам“, „управлявам“, „координирам“.

В науката Неврология тази концепция на осъзнаване са нарича проприоцепция. Определят я като „чувство на свързаност между позициите и действията на различните части на тялото“. Например, докосването на върха на носа с показалец, при затворени очи, показва степента на Вашето качество проприоцепторност. Това качество ни помага да вървим в пълен мрак, без губим равновесие. Умът е запаметил къде се намират основните части на тялото, така че,  вече няма нужда от очите за да ги намери. Повишавайки по този начин своята осъзнатост, обогатяваме връзката между нас и всяка една отделна част на тялото. Всеки път, когато сме на постелката ние свързваме тяло и ум, развиваме способността проприоцепторност, създаваме увереност в нашето собствено тяло, чувстваме се прекрасно в кожата си.

Съвремието ни предоставя възможността да живеем предимно в нашия ум като така тялото се чувства отдалечено и изолирано. Вижте как бихте могли да промените нещата https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Автор: Даниела Димчева, CYT500, CPT500.

Снимка: Даниела Димчева.

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com