ЗдравеПлацебо или Ноцебо?

Плацебо или Ноцебо?

Нашето съзнание е един от най-мощните фактори, които влияят върху нашето здраве. Този факт е известен на науката от преди повече от 100 години, описан е като „плацебо ефекта“. Пример: Взимаме предписания сироп и се чувстваме добре,  независимо, че той е съставен от съвсем безвредна субстанция, например чиста вода.

Питаме се, тогава какво всъщност ни излекува? Не е водата от сиропа. Това, което ни излекува е нашето съзнание, което вярва в лечебния процес. Това е лекуващия елемент. Обратното се нарича Ноцебо ефект и е последица от негативните мисли. Негативните мисли са също толкова мощни, колкото и позитивните, но в обратна посока. Такова мислене може да предизвика всяка една болест или влошаване на здравето. Изводът е, че здравето се контролира не изцяло от гените, но също така и от съзнанието. Йога е един от най-ефективните методи за развиване на позитивно мислене и концентрация, които да контролират физическото и психическото здраве, мускулната и костната система. Биохимичните съединения, създадени в мозъка на практикуващия ни предпазват от болести, преждевременно износване  или дисфункции  на системите на човешкото тяло. Контролирането на мислите чрез упражняване следва същия механизъм на действие, присъщ за тези, които получават спонтанни ремисии дори при тежки заболявания.

Даниела Димчева, CYT500

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com