Асана5 основни качества на ума, които развиваме чрез Йога

5 основни качества на ума, които развиваме чрез Йога

За тази статия бях вдъхновена от моята ученичка Кремена, която в момента изучава Баланс на чакрите като част от своята 200-часова програма за преподавател . Тя ме попита как най-добре да отговори на въпроса на своя съпруг, който гласи така“Как така изпълнявайки определени физически упражнения (асани) бихме могли  да влияем върху качествата на ума и характера?“. Реших, че обяснението „психосоматична зависимост“ (връзка между тялото и душата) , с което биха се оправдали медиците не е напълно достатъчно…

От векове Йога е един доказан начин за самореализация и благополучие. И докато понятието за самореализация  всеки тълкува по собствен начин ,то концепцията за благополучие е доста ясна: тя предполага физическо и психическо здраве като основа за просперитет.

Повечето хора лесно разбират, че йога е добра за телата им. Следователно, йога непрекъснато става все по-популярна с  това си свойство и ние сме свидетели как постоянно се „роят“ снимките на красиви и здрави тела в йога пози по нета.

И все пак, когато работим върху тялото си по много специфичния йога начин, ние едновременно с това работим и върху съзнанието си, тренирайки някои от основните житейски умения, които не само ни помагат да оцелеем в съвременния свят, но и да сме успешни в него! Така Йога ни помага в нашата самореализация.

Що се отнася до основните житейски умения, които можете да тренирате с йога, нямам предвид способността да балансираме на глава в Ширшасана  или да хванем палеца на стъпалото. Искам да кажа житейски умения в смисъл на качества на ума, които са ни необходими  в ежедневието, независимо от Вашата вече утвърдена ценностна система, от това, с какво се занимавате за да обезпечите себе и семейството си  или в какво вярвате.

И така, кои са тези 5 основни качества на ума?

  • Фокус
  • Самоконтрол
  • Търпение
  • Психическа гъвкавост
  • Преодоляване на стреса

По време на моята 19-годишна практика като Йога преподавателка CYT500 имах възможността на наблюдавам изграждането на тези качeства  у моите ученици.  Разбира се, че се надявам с тази статия да вдъхновя читателите към практикуване на Йога, към съзнателно изграждане на здраво тяло и основни житейски умения, които да им помогнат в пътя на самореализация и благополучие. А сега да ги опишем всяко едно по отделно:

1.Фокусът е способността да насочваме потока на мисли към определен обект или цел. В йога ние използваме нашето дишане като основен фокус. Постоянното фокусиране върху дихателния процес ни  помага да осъзнаем  непрекъснато променящите се умствени и физически преживявания на тялото.  Помага ни да осъзнаем  момента „сега“.

С времето и практиката способността ни да се съсредоточаваме  става все по-силна и оказва  положителен ефект върху живота ни. Способността за непрекъснато избиране на една област на фокус сред много други стимули,  директно определя способността ни да учим,  да изпълняваме качествено задачи и да имаме задоволителен опит в живота;

  1. Търпението е способността да чакате, изпълнени с толерантност. В йога подобряваме търпението си, като наблягаме на процеса, а не на целта. Ние изпълняваме нашите пози и други практики, без да очакваме незабавна обратна връзка или постижение.

Тъй като освобождаваме съзнанието от необходимостта за постигане на цели, можем да се радваме на самия опит. Това ни помага да толерираме забавянето на удовлетворението, което ни позволява да поддържаме баланс;

  1. Самоконтролът е способността да възпрепятстваме импулси, несъзнателни реакции или лоши навици. В йога се научаваме за самоконтрол, като осъзнаваме нашите физически и психически модели, приемаме ги като част от нас и после ги променяме чрез положени усилия.

Колкото повече се стремим към създаване на положителна промяна и потискане на негативните тенденции, толкова повече придобиваме умения за самоконтрол. Парадоксално е, в йога се опитваме да се освободим от самоналожените  „свивания“  на нашия ум, които някои наричат „рутина“, други ги определят като „външни обуславяния“ или влияния на културната среда  като се учим как да контролираме съзнанието;

  1. Психическата гъвкавост е способността да се адаптирате бързо в светлината на нова информация и обстоятелства. По време на практика, получаваме постоянен поток от променяща се информация: от нашите тела, умове, репликите на учителите или други практикуващи около нас. Въз основа на тази обратна връзка често трябва да коригираме физическото ни поведение или психическо състояние. Тази способност да се променяме в светлината на обстоятелствата увеличава умствената ни гъвкавост и в крайна сметка това важно качество на ума „гъвкавост“ се придвижва от постелката към нашето съзнание.

Психическата гъвкавост ни позволява непрекъснато да продължаваме да учим и да растем: това ни помага да вземаме по-добри решения, да измисляме нови стратегии и да оставим нещата, които не са ни необходими. Неподходящите връзки също;

  1. Управлението на стреса е способността ни да се справяме с изискванията на ежедневието. В йога се оказваме под евентуално стресиращи обстоятелства, като например изучаване на нови и предизвикателни пози, които ни карат да се изправим пред нашите страхове и умствени бариери. Научаваме се да управляваме тези стресови ситуации, като прилагаме непрекъснати усилия въпреки възприеманите трудности.

Чрез постоянна практика се учим да освобождаваме тревогите си, като ставаме все по-добри в изискванията на позата или дадените обстоятелства. Тъй като успяваме въпреки трудностите, ние увеличаваме увереността в себе си,  научаваме се да обичаме и да търсим предизвикателства  и в бъдеще.

Даниела Димчева, CYT500.

 

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com