АсанаПохвално слово за Асана

Похвално слово за Асана

Йога практиката е създадена за да ни безпокои!   Тя прави драстични промени в начина, по който текат нашите умствени, духовни и физически енергии. Тези промени наричаме дискомфорт или прекъсване на спокойния физически и духовен поток . Можем да ги наречем и паузи, които ни дават възможност да видим себе си отстрани,  да имаме шанса да трансформираме себе си, действията си и  общността ни като цяло.

Изследванията показват, че 47 процента от времето, в което сме уж съзнаващи, ние мислим за нещо, което не се случва сега, за нещо въображаемо.  Обмисляме и повтаряме приятни или неприятни преживявания, наречени спомени или пък чертаем планове за в бъдеще. Общото между тях е качеството нереални – нито спомените са действителност нито проектите.  Тези мисли стават проводник на ниска устойчивост в тялото и ума. Умът, „защипан“ в една мисъл, не е способен да открие новите усещания, новата способност на тялото да се само-лекува и обновява. Образно казано, добре е да се „измъкнем от главата си и да влезем в тялото си“. Да осъществим търсената пауза чрез тялото, чрез асана. Това правим в  Хата Йога, чрез практикуване на асана – стабилна и устойчива поза, които заемаме статично за определен период от време.

Нека никой да не мисли, че в йога това е единствения начин да постигнем пауза! Имаме много други средства за това – Лая йога, Кундалини, Крия йога, които се занимават с енергията на  съзнанието, вкючвайки ограничено или почти игнорирайки тялото. Също така имаме Нада йога, практиката на звука – мантри, киртан, гонг медитация, Бакти йога, любимата на мнозина Йога Нидра  и много още.

Пранаяма практиката обаче, науката за контролираното дишане,  ще причислим към Хата йога, тъй като дишането е основна функция на тялото.

От тук нататък ще изписвам Асана с главна буква, за да обознача, че тя се извършва от физическото тяло, но е нещо много различно от гимнастика. Въобще, тя е сложно нещо: заема се благодарение на услужливата соматична (контролна) нервна система, но стимулира другия дял – парасимпатиковата  (дял на автономната) нервна система.  За Асаните на предизвикателство ще са ви необходими и сила и гъвкавост, но да са  в равно количество. Самата практика ще даде на тялото сила и гъвкавост, но това не е целта на практикуването. (Целта, знаем от началото на статията, е пауза.) Асаната не е механично действие, пагубно е да се копира движението, тя е дълбоко осъзнаване на тялото.

Асаните имат строго определена техника на изпълнение и дишане, която се изучава дълго и старателно. Описанието им е публикувано в томове, наречени Йога анатомия или подравняване в Асаната. И това е така, не защото спазваме канони или естетически критерии, а защото Асана, изпълнена неправилно предизвиква сериозни травми.  Горчивина предизвиква у мен обемистата ми колекция от фотосесии на практикуващи, било то инструктори по йога, сертифицирани или не, които показват в социалните медии погрешни Асани.  Така осакатяват, в буквалния смисъл първо  себе си, а после и своите ученици, тези които им се доверяват, тези, на които „уж“ помагат. Част от тези снимки са направени под логото на популярни йога клубове, а в един сайт дори, намираме снимка с погрешно заета Асана, поставена точно на страницата за обучения на инструктори!

Купища погрешни – Ustrasa, Hanumanasana, Еka Pada Radja Kapotasana и облекчената, Chakrasana, Bhujangasana  Ardha Bhujangasana, както и по-достъпните – Trikonasana, Parivriti Trikonasana, Virabadrasana (I,II,III) и други се помещават в нета.

Наскоро, с огромно съжаление разбрах за операция на тазобедрена става, която се е наложила на йога практикуваща.

Йоги, инструктори, сертифицирани или не, бивши или настоящи спортисти и танцьори с прекрасни тела, моля ви, ако искате да преподавате Асана, изучавайте я първо!

Преподаването на Асана стои върху четири стълба:

  • първо, Ахимса, такава каквато я познаваме от мъдрия Патанджали, основоположника на йога теорията. Ненасилие първо към себе си и собствено тяло и после и към всички други субекти или обекти;
  • второ, сериозни познания по човешка и най-вече Йога анатомия. Ако имаха такива, много практикуващи, които грешат позите щяха да знаят, че не съществува асана, която да е удобна за всички тела. Именно поради това, с течение на времето възниква огромното разнообразие от пози, подварианти и помощни инструменти в Хата йога.  В средновековието, когато се появяват първите асани, техния брой е около 84, а в момента е 8 400 000! Тук не може да не споменем огромните заслуги на гуруджи Айенгар, който пръв от световните учители поставя началото на yoga props , с което прави Асаната достъпна.

И още нещо за познанията: изучаването на Спортна анатомия е необходимо, но не достатъчно условие за овладяване на Асаните. От тази наука ще научите много за тялото, костната и мускулна система, но Йога Анатомията на Асана трябва да се преподава задължително от напреднал в практиката на Йога, а не от професор по Анатомия;

  • трето, стимулиране интуитивната интелигентност на тялото. А, какво става тук? Уж да учим, а после … интуитивно. Точно така, и точно в този ред … След като първо сме запознати с асана  анатомия и правилното подравняване, вече можем спокойно да се вслушваме все по-надълбоко в тялото, в невероятната му способност да се адаптира, да преодолява, да успява. Истинска е само интелигентността на тялото, то не греши,  стига да си настроен да го слушаш. Човешкото тяло е най-любимото творение на Създателя, обичайте го и вие така, както Той го обича …
  • четвърто, несъзтезателност. Йога не е представление, нито съзтезание, тя е практика обърната навътре към себе си, тя е път, тя е откритие, което продължава …

Имам огромното желание, но е невъзможно в една статия да ви преподам цялата Йога Анатомия. Ще добавя само едно: Знайте, че позите на предизвикателство, в своите облекчени варианти,  много по-често предизвикват травми в сравнение с трудно-достъпните оригинали. Практикувайте ги само под ръководството на знаещ преподавател.

Снимката,  вдъхновила ме за тази статия е на Анжела Ангелова, възпитаничка на Lotos4ever. Анжела е сертифицирана като Пилатес и Денсфит инструктор и има успешна професионална реализация по тези специалности в Испания. Нейното обучение по йога бе в рамките на Базисен курс (познания и умения, които може да прилагате в собствената практика, без право да преподавате), така че тя не преподава йога. Важното е обаче, че от Базисния си курс Анжела е усвоила един перфектен Eka Pada Radja Kapotasana (Кралски гълъб)  – облекчен вариант. Видно е, че тя знае правилното подравняване на тази нелека поза, което започва с точната геометрия на заземяването (начина на сядане в Гълъб). Тазобедрената става е точно разположена спрямо ъглите на постелката – травми са невъзможни. Анжела познава също така и правилния ъгъл на разположение на корпуса спрямо таза, което прави позата безопасна. Тя изпълнява всичко това, вече отдавна заучено и автоматизирано, без мускулно напрежение, поставяйки фокуса върху осезанията на тялото. Позата издава една отворена и приемаща Анахата, пълнокръвна връзка между обекта и субекта, пълна хармония между изпълняващия асаната и безкрайната космическа Природа.  Погледът й е точно насочен в посока drishti, лицето – сатвично и спокойно, цялата картина изразява сливането на изпълняващия с изпълнението, на йогинята с асана.

Кой би казал, че Хата йога не е Медитация?

 

Автор: Даниела Димчева, CYT500, CPT500 https://lotos4ever.com/za-nas/

Снимка: Анжела Ангелова CPI80, CBY80, архив https://lotos4ever.com/galeria/

Обучение за Йога преподаватели  https://lotos4ever.com/classes/yoga-prepodavateli-200-chasa-cyt200/

Тук изучаваме  подравняване и техника на изпълнение, както  и  осезаване на тялото и ума (осветляване) в асана, подходи към медитация и много други теми.

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com