АсанаОсъзнаване в клас. Има ли това почва и у нас?

Осъзнаване в клас. Има ли това почва и у нас?

Как да се справим с „по-трудните“ деца? В огромното мнозинство от случаите, в които децата реагират с блъскане, ритане и  крясъци, това се случва, защото те не усещат границите, които преминават и не откриват по-верен начин да освободят емоциите си.   Когато детето действа по този начин знайте, че това е резултат от неговата вътрешна борба да разбере сложни чувства, които изпитва за първи път в живота си.

Училищата в Англия са започнали да се справят с този проблем по един качествено нов начин, а именно чрез преподаване на осъзнатост и медитация в класната стая. Целта е  подобряване на цялостното психично здраве на децата и подрастващите. В проекта участват 370 училища в цялата страна, децата ще бъдат научени как да медитират, как сами да прилагат техники за релаксиране на мускулите и как да изпълняват правилно дихателни упражнения за осъзнатост. По-големите ученици от средното училище също ще получат тези специализирани  знания  и ще получат практически съвети как да увеличат осъзнаването в ежедневието си.

Тази програма ще протече под егидата на британското правителство. Тя ще продължи до 2021 година и ще бъде осъществена и контролирана от преподаватели по йога и специалисти психолози. Очакванията са тя да конкретизира параметрите на зависимостта: Йога и психично здраве при децата и подрастващите.

Нека да прегледаме  докладите на националната здравна служба във Великобритания:

Освен нарастващия брой малки деца, които показват признаци на ранна поява на депресия и тревожност, досиетата показват, че 1 от 8 британски деца има психични разстройства и склонност към насилие. Още по-тревожното е , че само 1 от 5 деца с психични проблеми са в състояние да получат достъп до квалифицирано лечение.

Великобритания не е единствената страна, която е добавила „Медитация“ като предмет в училище.

Още през 2016, управата на училище в Балтимор, USA решава да замени стаята, в която се „усамотяват“ провинилите се ученици със стая, в която децата могат да отидат на йога дихателна практика и упражнения за мускулен стречинг. Регистрирали са трайна тенденция за увеличена концентрация и спокойствие в класните стаи.

Ето коментара на един от малките ученици, изпратен в стаята за „осъзнатост“ поради това, че е викал и блъскал своя съученичка: „Направих малко дълбоко дишане, получих лека закуска и се събрахме заедно. Тогава се извиних на класа си и на моята съученичка“.

Училището вярва, че това е по-добрия начин за решаване на проблема. Вместо наказание и злепоставяне на детето пред неговите връстници, което само би влошило ситуацията в дългосрочен план, педагозите използват осъзнаване на емоциите и действията, породени от тях.

Преподаването на децата на това, как да се справят с емоциите си,  най-вероятно ще бъде дълъг и нелек процес, но ще пожъне успех на финала. Целта е децата да овладеят навика да изчистват съзнанието си от стреса и тревожността и да присъстват и да бъдат съсредоточени в класа.

Мислите ли, че всички училища трябва да преподават „Осъзнатост  и медитация“?

Автор: Даниела Димчева, CYT500.

По материали на Yoga  International

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com