АсанаЛични разговори

Лични разговори

„Здравей!

Докато казвам това, извършвам  5 дълбоки вдишвания, 60 удaра на сърцето, постоянен обмен на веществата и контрол върху опорно-двигателната система, отделям окситоцин и упражнявам контрол върху милиарди неврони.

Ти даде ли си сметка за това?! Навярно не, защото това са част от неволевите процеси в мен – в теб, те не са свързани с мисълта, с която си свикнал да се отъждествяваш.

Днес ще те запозная с нас.

Аз съм твоето тяло, което е изградено от 206 кости, 600 скелетни мускула, главен  мозък съдържащ приблизително 100 млрд. нервни клетки – толкова, колкото са и звездите в нашата галактика, повече от 20 трилиона е общия сбор клетки. Аз те придвижвам в пространството и съм съдържател на душата ти. С мен реализираш постиженията си в материалния свят, обичаш, твориш, пресъздаваш се всеки ден.

Изумително, нали?!

Разбира се, това сме ние! Нито едно от миналите, сегашните или бъдещите произведения на човечеството и изобщо целия свят не би имал такава стойност, ако не беше нашето човешко тяло, което може да използва всички ресурси.

Стани активен наблюдател на настоящия момент, проследи какво се случва сега – сърцето ти работи, кръвта се движи, дишаш, очите ти следят текста, мозъкът също работи, не само, за да осигури всички тези процеси, но и много други, за които просто и не подозираш. Това само доказва, че няма по-сложно нещо в света от мен – човешкото тяло.

Всичко това правя  с благодарност и без да изисквам отплата.

Но понякога, когато ме пренебрегнеш или изоставиш, когато стресът и преумората надделеят над съвършените ми механизми  за преодоляване на  кризисни ситуации, стигам до блокажи и болести.

Тогава имам нужда от твоята съзнателна помощ, за да продължим напред. Точно в тези моменти, когато сме склонни да опитаме всичко, за да възстановим здравето и баланса си, да се установим в покоя на паузата между непрекъснато бушуващите мисли, понякога се появява йога.

Ето как, когато правя йога, в мен се случва следните процеси:

По време на физическите упражнения от  йога (асана), притокът на кръв към мускулите ми се увеличава , като по този начин кислородът и основните хранителни вещества постъпват в активните тъкани. Повишеният кръвен поток позволява на мускулите да функционират добре, но също така спомага за изграждането на мускулна сила, позволявайки на увредените мускули да се възстановяват по-бързо и премества захарта от кръвта в мускула, като по този начин естествено понижава нивата на кръвната захар.

Разтягащите упражнения в йога практиката позволяват на мускулите и мускулните влакна да  се удължават и отново да се групират по правилен начин. Това подпомага процеса по възстановяване на  мускулните тъкани от различни видове  увреждания. С течение на времето, с редовно разтягане, мускулите стават по-гъвкави. Добре поддържан, мускулният тонус спомага за общото благосъстояние на мускулните тъкани и противодейства на бъдещи увреждания и заболявания, свързани с натоварване и износване на ставите. По-малко стрес на ставите означава по-малко рискове от  увреждане в бъдеще, наред с това се  намалява и вероятността от развитие на остеоартрит.

Сърдечно-съдовата система.

Дишайки дълбоко и издишвайки бавно, се стимулира блуждаещият нерв. Вагусният нерв е важна част от парасимпатиковата нервна система; той противодейства на симпатиковата нервна система, която активира стресовите ни реакции и отговорите на борбата-бягство. Когато парасимпатиковата нервна система е доминираща, сърдечният ритъм се забавя и кръвното налягане пада – всичко това се случва по време на йога практиката. С редовна йога практика, тези промени стават устойчиви, поради което е доказано, че йога подобрява сърдечните заболявания.

Дробовете.

По време на дълбоки дихателни упражнения белодробната тъкан се разтяга. Това разтягане на белодробната тъкан кара определени нерви в тъканта да станат активни и те допринасят за парасимпатиковата реакция, която носи със себе си всички споменати по-горе предимства.

Упражняването и разтягането на белите дробове подобрява капацитета им, така че да работят по-ефективно. Подобряването на белодробната функция е особено важно за хората с хронични белодробни заболявания като астма или хронична обструктивна белодробна болест.

Хормонални промени по време на йога.

Докато практикуваме йога, нивата на кортизол спадат. Кортизолът е естествен хормон на стреса, който се отделя по време на физически и емоционален стресови състояния. Постоянните високи нива на кортизол могат да повишат кръвното налягане, да увеличат вероятността от диабет, да причинят мускулна слабост и загуба и да потиснат имунната система.

Редовната йога практика прави тялото по-чувствително към инсулин, което кара захарта да излезе от кръвта и в мускулите и другите тъкани. Йога също така стимулира инсулин-продуциращите клетки на панкреаса да бъдат по-чувствителни към повишаване на нивата на кръвната захар. Тези две промени водят до ниски нива на кръвната захар и спомагат за предотвратяване развитието на диабет или допринасят за подобряване на нивата на кръвната захар при тези, които вече имат диабет. Йога има подобен благоприятен ефект и върху нивата на холестерола.

Ефектите от  йога върху мозъка и ума.

По време на медитативни упражнения се увеличава степента на алфа мозъчните вълни. Алфа вълните представляват  електрическата активност в мозъка, свързана с тихи мисли и спокойствие. Те също участват в чувството за спокойствие и бдителност, а проучванията показват, че след йога практика, изпълнението на задачи, включващи селективно внимание, координация на ръцете и окото и бързи рефлекси, се подобряват. Промяната в мозъчната активност настъпва по време на практиката, но само, когато тя е редовна, постоянна и устойчива. Смята се, че това може да е една от причините йогата да помага на хората с депресия, паник атаки и нервни разтройства.

Общо благосъстояние.

Йога носи със себе си и много други физически и психологически ползи. Хората, които практикуват редовно, отчитат по-високи нива на благополучие в сравнение с  тези, които не го правят. Освен това, хората със съществуващи здравословни проблеми твърдят, че се чувстват значително по-добре след практиката и бележат подобряване на здравословното си състояние. Следователно можем да заключим, че йога практиката въздейства положително както върху физическото ни състояние, така и върху концентрацията и преодоляването на стресовите състояния, пред които сме поставени всеки ден от натовареното си ежедневие.

И човек като разумно същество има форма, съдържание и смисъл. Формата представлява видимият човек, съдържанието – неговото сърце, което изразява чувствата му, а смисълът – неговият умствен живот. Следователно ще пазиш да не изгубиш нито формата, нито съдържанието, нито смисъла си.

Петър Дънов

Е,как ти се струва всичко това?!

Аз няма да изисквам от теб да се отъждествяваш с мен, но те приканвам да не ме забравяш и пренебрегваш, бързайки към следващата цел!

Благодаря ти, аз съм ти и ти сме ние – твоето тяло.“

Автор: Симона Грошевска, Йога преподавател CYT200.

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com