АсанаКакво Йога дава на децата ни

Какво Йога дава на децата ни

„Когато се родим, не разполагаме с никакви знания. Знанието идва по-късно, когато нашите родители привлекат вниманието ни и започнат да ни учат на звуци, които повтаряме и накрая овладяваме. В определен момент от нашето ранно развитие се случва нещо грандиозно – започваме да говорим на себе си. Разговаряме със себе си на глас, който никой друг не чува. Наричаме това мисловен процес. Чрез мисленето създаваме история в главите си и започваме да правим предположения. Именно в този процес губим усета за истината.
Живеем по-скоро в умовете си, отколкото в настоящия момент. По този начин забравяме, че всички неща, които виждаме, са много по-вълшебни, отколкото споразуменията, които сме направили за тях. Магията на съществуването е точно пред очите ни, тук в настоящия момент.“
Дон Мигел Руис
През последните години йога се превърна в модна тенденция при възрастните, но дали някога сме се замисляли да споделим удоволствието от практиката с нашите деца? Йога при малки деца и подрастващи може да окаже изключително благотворно действие, което даже да надмине ползите, които възрастните придобиват при редовна практика. Нещо повече, часът по йога е мястото, на което родител и дете се срещат като равноправни партньори. Йога премахва субординирането и превъзходството, които родителите имат над децата, приемайки всички като равни по право души.
Ето само някои от тези предимства:
1. Край на конкуренцията
Светът днес е изключително претенциозен и натоварващ спрямо децата. От тях се изисква да бъдат първи, най-добри, да са амбициозни и да трупат безброй знания и умения, за да могат да са конкурентни на пазара на труда след време. За крехкото формиращо се съзнание и тяло, тези свръхочаквания могат да се окажат крайно обезкуражаващи и непосилни и да доведат до фрустрация и различни поведенчески разтройства. Йога учи децата, че всички сме различни, телата ни са различни, но независимо от разликите, че всички са еднакво добри. В йога няма по-добър или по-лош, защото практиката учи да следват своя собствен ритъм и физиологична обусловеност; всички ние сме поканени в едно приключенско изследване на телата си и се учим от тях по свой собствен начин. Йога наистина е за всяко тяло.
2. Да приемеш себе си
По същия начин, по който йога слага край на конкуренцията и всички негативи, произлизащи от това, тя дава възможност на децата да се приемат и да се грижат за себе си такива, каквито са. Ако тези ценни послания станат част от живота на детето още в най-ранна възраст, те биха му дали силно средство за победа над страха, чувството на отчужденост и безкрайните съмнения в собствените способности, които се появяват през периода на тийнеджърските години.
3. Намасте: Светлината в мен приема и почита светлината в теб
Йога учи на приемане и толерантност към другите. Чрез практикуването на йога децата се научават още в ранна възраст, че всички живи същества трябва да бъдат ценени и уважавани, което от своя страна ги прави по-толерантни към различията във всичките им форми. Всяка брънка от веригата „живот“ е важна, защото е пропита от същата енергия и светлина, която изпълва клетките телата ни.
4. Йога насърчава здравословните навици
Всяка тренировъчна програма, която е започната през детството, помага на децата да останат физически активни и здрави, и да прилагат спорта в ежедневието си като начин на живот. Нещо повече, йога учи децата не само на споменатите по-горе здравословни навици, но и на здравословен подход към храненето и развива способността за спокойствие и концентрация на ума.
5. Концентрация
Живеем в свят, в който електронните устройства са превзели времето и съзнанието ни. В още по-голяма сила това важи за малките деца, които още в невръстна възраст са снабдени със смарт устройства, с които в стремежа да си спечелим минути лично време, заместваме нашето човешко внимание и компания. Това им дава допълнителни стимули и ги прави неспособни да се съсредоточават продължително време върху една дейност. Тук на помощ може да се появи Йога. Тя учи децата да присъстват в настоящия момент, да се концентрират и да насочват вниманието си върху дишането. Дихателните техники им позволяват да контролират емоциите си и да намират изход във всяка ситуация. Чрез концентрация се научават как да заемат правилно позата. Изучавайки подравняването във всяка поза, те придобиват опитност в това да се съсредоточават върху себе си и да са сетивни наблюдатели на процесите и функциите на собствените си тела – да направляват всяка част от тялото през нюансите на позата.
6. Йога учи как да успокояваме съзнанието
Малките деца се справят с чувството на неудовлетвореност най-често като плачат и изпадат в гневни изблици. Йога може да ни даде именно тези навременни и правилни, здравословни дихателни техники и инструменти, за да могат децата ни да фокусират съзнанието си и да прилагат наученото в ежедневието си, да реагират адекватно на всяка житейска ситуация в която се окажат.
Нека не забравяме да бъдем спокойствието, което искаме да виждаме в децата си, защото те се учат не от нашите думи, а от действията ни.
„Да уважаваме децата, да им съчувстваме и да ги изслушваме, когато имат да ни кажат нещо, да сме учтиви и внимателни с тях, не е форма на разглезване, а просто начин, по който ги възприемаме като пълноправни човешки същества.“
Ребека Ианс
7. Децата се учат на самосъзнание чрез йога
Отново, учейки се да насочват в правилна геометрия телата си през позите, децата разбират повече за себе си и придобиват увереност в собствените си способности. Откриват хоризонтите на съзнанието си; как могат да повлияват на нагласите си и да намират правилния подход към живота; да приемат различията между хората и техните възгледи.
Децата научават, че могат да постигнат всичко това чрез контрол над мислите и действията си, което им помага да се справят, поставени в редица предизвикателни житейски ситуации. Това осъзнаване на тялото, ума и духа като балансирано единство, помага на децата да се превърнат в по-уверени, добри и отговорни възрастни.
8. Гъвкавост
Йога развива гъвкавостта както на тялото, така и на съзнанието. Помага на децата по-лесно да излизат от конфликтни ситуации. Гъвкавост в междуличностните взаимоотношения, щедрост и споделеност и стремеж да покажат най-доброто от себе си.
9. Подпомага положителното психично здраве при децата
Както „йога“ в превод от санскрит означава „скрепвам в съюз“, „обединявам“, така и всички горепосочени ползи се свързват заедно. Когато децата се учат да приемат и обичат себе си такива каквито са, да виждат доброто в другите, да се съсредоточават и успокояват умовете си, и да осъзнават вродените си способности, те получават мощни инструменти за устойчивост и благосъстояние на тялото и съзнанието си.
Всичко това ги подпомага в процеса към по-позитивна и оптимистична нагласа спрямо живота и способностите си, редуцира вероятността да се поддадат на тревожност, депресия и други проблеми, свързани с психичното здраве, които са толкова разпространени сред децата днес.
Едно от най-важните предимства е, че йога учи децата на изкуството на релаксацията. Релаксирането не е лесно и обучението изисква практика. Йога осигурява пространство на ума да забави потоците на мисълта и да се установи в паузата на тишината.
Изискваме от децата си да бъдат продуктивни, ангажираме ги с безброй извънкласни занимания, а същевременно се учудваме на стремглаво нарастващия брой „хиперактивни деца“. Техните малки, любознателни умове са форсирани да прескачат от една дейност на друга по цял ден, често водейки до срив. Йога учи децата, че не винаги трябва да е така, че за всяко нещо трябва да си даваме време и пространство да се случи – не на всяка цена!
Ако на децата им бъде показано как да се отпуснат и да останат неподвижни, те ще могат да се справят по-добре със стресовите фактори и натиска, които неминуемо ще започнат да ги изпитват, когато станат възрастни.
Много често децата имат вроден усет и интуитивно разбират поднесеното в йога практиката, благодарение на чистото си и необременено от шаблони съзнание. Начинът, по който напредват в йога, е стремителен и вдъхновяващ.
Ние, възрастните, имаме какво да научим от начина, по който децата възприемат и посрещат йога практиката! Ако можем да им разкрием и предложим този път, те не само ще се възползват, но и ще му се насладят изцяло!
В съвременния свят на луда надпревара и непрестанна конкуренция, йога ни дава не отвлечени източни мъдрости, а конкретно ръководство за това как да изградим и култивираме нравствени качества и добродетели както в нас, така и в децата си.
Осморната пътека на Раджа йога ни учи на: честност; истинност; ненасилие; задоволство от постигнатото; чистота – както физическа, така и душевна; непривързаност към материализма; все ценности забравени в свят, ограбен от истинските стойности на съществуването и подчинен на фалшиви кумири.
Йога идва, за да ни протегне ръка за помощ, в нелеката ни роля на родители, давайки ни алтернатива за едно по-здравословно и пропито с ценности учение. Практиката ни дава възможност да осъзнаем и приемем чувствата си, да отработим негативните емоции, да преодолеем стресовите ситуации на ежедневието и да контролираме процесите в собствените си тела.
Тази древна философия, устояла през вековете, учи нас и децата ни да бъдем щастливи и да приемаме себе си такива, каквито сме, защото ние сме тези, които непрестанно сътворямеме света, в който живеем. От нашите нагласи и действия, от решенията, които взимаме или отказваме да вземем, зависи какъв ще е светът ни днес.

Автор: Симона Грошевска, йога преподавател CYT200.

T : +359 889 12 20 24

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com