Let the sun shine!

Вие се интересувате от йога и сигурно имате много приятели и познати, които също го правят. Задайте въпроса,  на който и да е от тях: „Защо започна  с Йога?“ . Няма да получите отговор от сорта на:  „… Ами защото бях много щастлив“. От векове, дори хилядолетия хората се обръщат към Йога в момент от живота си, в който са опитали почти всичко за да бъдат по-щастливи, по-силни, по-обичани, по-уверени, по-здрави и прочие.

В тази статия ще опитам да опиша с думи  чувството на щастие и любов чрез Йога. Всички се стремим към щастие и това е напълно понятно, но защо, колкото по-силно го гоним, толкова по-лесно то ни се изплъзва?  Защо, когато усетим облекчение, решаваме, че сме се успели, че от тук нататък ни чака само благодат? И защо в Йога философията се говори за търпение, за удовлетворение и за поглед навътре, а ние често сме склонни да се успокояваме с „лекарства“ отвън?

Да, ясно се откроява тенденцията да бъркаме облекчението с щастие в ежедневието си. Примери:

„Още малко зор и като свърша с тази неприятна задача, ще си отворя бирата с кеф.“

„Нямам търпение да се прибера в къщи и да сваля тези неудобни обувки. Такааа ще се отпусна.“

„Само да мине презентацията и ще си махна вратовръзката.“

„Да мине и този проект и ще се отърва от този неприятен клиент. Да ми плати, и после ще го забравя.“

„Веднъж да тръгна към морето и ще загърбя напрежението за момент.“

„Само да ми платят бонуса и ще напусна. Няма да се правя вече, че ми харесва тази работа.“

„Веднъж децата да пораснат и ще започнем да пътуваме.“

„Сега ще се напъна да взема изпита, пък после ще съм с приятели и семейството.“

Съвсем нормални и на пръв поглед безобидни ситуации от живота, в които сме участници ежедневно. Не можем да ги игнорираме и не трябва. Те ни носят прогрес. Благодарение на такива компромиси се развиваме и подсигуряваме поколенията.

Но ако искаме да сме истински щастливи и да открием в Йога път за развитието като личности, добре ще е да се научим да разграничаваме облекчението от щастието. Лесно е да откриеш разликата. Щастието е тогава, когато нямаш нужда от втората половина от изречението, от така нареченото в граматиката условно наклонение, където проектираме бъдещи и желани обстоятелства, които в момента не са на лице. Ако с удоволствие правим презентацията, или няма да сме с вратовръзка или ще ни е удобно с нея тук и сега. Ако чакаме отпуската за да се усмихнем по-широко, това също е съвсем нормално. Но, ако ни стане навик все да сме някъде другаде, значи не сме щастливи. Облекчението е търсеното лекарство за болестта на стреса, причинен от  поставянето на приоритети за сметка на емоциите ни.

В Йога се стремим да постигнем удовлетворение  тук и сега. Ако интензитета на осъзнаването е непоносим, то обстоятелствата, в които живеем не са в синхрон с ценностите и нуждите на душата ни. Йога ни помага чрез медитативни и дихателни техники да осъзнаем себе си в една реалност, която или ни харесва или има нужда от корекции.  Ако практиката не ви прави щастливи, това не означава, че е неефективна, а най-вероятно, че животът ви  е излязъл много извън нуждите на вашето сърце. Не трябва да се боите от промените.

Правете компромиси, но само такива, от които сърцето ви ще почувства трайно удовлетворено, а не временно облекчено или така нареченото изсипване на кофата с боклук. Щастието ще остане с вас дори и в моментите на трудност стига  да обичате и да сте изпълнени с вяра, въпреки че  светът наоколо често е труден.

Простото облекчение носи в себе си  тревожност на подсъзнателно ниво. Тази тревожност казва, че когато ефекта на лекарството отмине,  щастието също ще си отиде.

Йога ни помага да обуздаем хаотичното облекчаване, привързаността към  придобивки, комплименти, пари, хора, афери, скандали и да го заместим с трайно примирение, търпение и благоговение към силата на една вселена, която ни обича.

Това, което ни е необходимо е само да отворим очите си широко за да виждаме знаците. И тъй като процесът е двустранен, дайте и вие знак, че сте благодарни, че ви има! Разпознайте светлината и я подарете! Намасте!

Автор: Светла Рускова, CYT200, специализирала йога за деца и бременни.

Организация за обучаване на преподаватели и инструктори на световно ниво, в съответствие със съвременните постижения на водещи институти и университети по йога от една страна и спорта за здраве.

Йога студио Lotos4ever

София, кв Мусагеница, ул. Въртопо, бл 104, вх Б, партер

+359 888922075
lotos4ever@gmail.com